Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За пореден път лекарите от УМБАЛ "Св. Марина"- Варна спасиха пациент с разкъсана аорта
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 13.12.2022Коментари (6)16980
©
Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна за пореден път спаси живота на пациент с разкъсана аорта. В този случай 72 годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е насочен след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за спасяване на живота му. Транспортиран е с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ – Силистра и веднага е приет в Интензивното кардиологично отделение във варненската университетска болница "Св. Марина“.

Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява дисекация на торакалната аорта – животозастрашаващо състояние, при което разкъсването на слоевете на аортата и силният вътрешен кръвоизлив трябва да се овладеят възможно най-бързо, за да се спаси пациентът.

Лекарите вземат решение за неотложно ендоваскуларно лечение, при което чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира по безкръвен начин протеза. Според специалистите нейната функция е да затвори разкъсаното място, да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението. В екипа, извършил миниинвазивната процедура, са участвали интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доц. д-р Георги Тодоров, доц. д-р Чавдар Бъчваров и д-р Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. д-р Пламен Панайотов и д-р Милен Славов, съдовият хирург д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

"Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или аортна дисекация е предпочитаният метод за лечение, когато това е възможно“, обясни доц. д-р Георги Тодоров и подчерта, че този вид лечение при планови или спешни пациенти се прилага успешно повече от 10 години в УМБАЛ "Св. Марина“- Варна. Доц. д-р Чавдар Бъчваров допълни, че успешното решаване на тези случаи е в резултат на утвърдената екипна работа. Болницата разполага с най-съвременната апаратура за диагностициране и извършване на високотехнологични интервенции, както и с обучен екип от специалисти с опит в овладяването на сложни животозастрашаващи състояния. Ендоваскуларното протезиране е една от най-щадящите процедури, води до бързо възстановяване на пациента и намалява до минимум риска от инфекции.

От болницата съобщиха, че 72-годишният пациент от Силистра се възстановява и скоро ще бъде изписан.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.12.2022 г.
0
 
 
БРАВО НА ЛЕКАРСКИЯ ЕКИП ! РЕСПЕКТ !
0
 
 
Голяма браво и все пак дано рядко им се налага да показват уменията си
Aнонимен
на 14.12.2022 г.
0
 
 
Какъв хейт и под тая статия, и пак "специалистите" са се изказали... Затова не е добре България, защото липсва уважение към другите, и липсва морал в главите на ммозинството.... Достатъчно е да се каже: Браво на лекарите че са спасили човека! Всичко друго е ненужно, тролове.
Aнонимен
на 14.12.2022 г.
0
 
 
Изкарал е късмет, а българския лекар е арогантен некадърник. Човека цяла седмица е ходил по лекари докато разберат какво става, затова е изкарал късмет, че е жив.Дано не ти се налага да ходиш по тия лекари.
Aнонимен
на 13.12.2022 г.
0
 
 
Лекарите са страхотни аз самиат буа с инфаркт и благодарение на намесата им сам йиу
Aнонимен
на 13.12.2022 г.
0
 
 
И що няма нищо за реанимацонния екип?!! Без него как щеше да се стигне до "неотложно ендоваскуларно лечение"....?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: