Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вече две години Варна чака за "Сини зони"
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 06.08.2010Коментари (0)2880
© Varna24.bg
В началото на юни 2008 година кметът на Община Варна предлага да се направи "синя зона" за паркиране, като предвижда в бюджета 300 000 лева. Тогава и неговият заместник - Свилен Крайчев (сега депутат от ГЕРБ) лобира за това. Целта е първоначално да се обособят със заповед на кмета места в центъра на Варна, които ще дават възможност за краткотрайно паркиране от половин до три часа срещу заплащане.

През следващия месец - юли 2008 г, общинските съветници на Варна определят таксите за престой в "синята зона", които са двойно по-скъпи от тези в столицата. Не е ясно, обаче все още какви са очакваните приходи, кога ще заработи системата, кой ще събира парите или каква част от тях ще постъпят реално в бюджета. И възлагат на швейцарски концерн да направи оглед на паркингите, за да се предложи инсталиране на автоматични системи за паркиране, каквито знаем в София още от комунистическо време.

Тогава кметът Йорданов определя два варианта - общината сама да купи и инсталира системите и да ги експлоатира, а втория вариант - швейцарският концерн Swiss-park да достави и инсталира системата, а друга фирма да експлоатира паркингите. За целта се създава общинско предприятие "Управление на национални програми и проекти" (УНПП) с шеф - Стоян Аргиров и численост от около 80 служители.

През 2009 година Общината обявява, че през септември пуска първите "сини зони" с около 200 места. За изпълнител на обявената обществена поръчка е избрана фирма "Siemens", която ще реализира 4 от "сините зони". По силата на договора предстои да станат факт първите места за кратковременно платено паркиране само в някои централни части. От фирмата имат задължението да доставят, монтират и пуснат в експлоатация паркинг-автоматите, като ги включат в обща Система за контрол и управление. Изпълнителят се ангажира с поддръжката на апаратите, както и с обучението на общински служители за работата с тях.

В края на същата година, администрацията подготвя концесия за изграждането на един паркинг с поне 1000 места. Кметът съобщава: "На 15 май ще влязат в експлоатация 1700 места до автогарата, а от 3 януари ще пуснем частично, бих казал, отсечки в града с елементи на "синя зона". За целта сме закупили и необходимата техника за таксуване на престоя, нанесена е маркировката по улиците и площадите." Къде е техниката, системата и досега не знаем, тъй като не ги виждаме по улиците на Варна. И вече има решение за живеещите в района на "сините зони" - Община Варна ще издава специални разрешителни, като гражданите предоставят куп документи и заплащат по "преференциалната цена" от 10 лв. месечно за един автомобил, но това не им осигурява запазване на мястото им!

В началото на настоящата година, шефът на общинското предприятие УНПП - Стоян Аргиров рапортува, че първите сини зони във Варна ще влязат в експлоатация през май и паркинг-автоматите са монтирани още в края на миналата година. Едва след това Аргиров се сеща, че му трябва щат (поредния), който да обслужва системата и през април предлага гласуването на щат за обслужването на паркингите. Той иска увеличение на щата с четирима служители - трима инкасатори и един счетоводител-касиер, като обещава, че с всеки инкасатор ще върви и по един полицай от Общинска полиция.

През пролетта стана ясно, че синята зона за паркиране в центъра стартира през май и единствено остава да се отпусне структура (поредната структура, все едно я няма в общинското предприятие УНПП) за инкасатори, за да заработи.

Пак през пролетта, на редовния си брифинг, кметът обяви, че предстои обявяване на обществена поръчка за изработка на задание на останалите сини зони във Варна като то трябва да съдържа в себе си всички елементи - как ще бъде изградена синята зона, къде, как шофьорите ще се таксуват и т.н.

Факт е, че въпросната обществена поръчка все още не е обявена в Агенцията за обществени поръчки.

Две години от решението за "синя зона", следват проучвателни дейности, експертни съвети, възлагания, купуване на техника и... ? Резултатът! "Синя зона" във Варна няма!

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: