Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти: Варна се нуждае от система за управление на пътищата
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 07.09.2010Коментари (3)2178
© Varna24.bg
Задава се поредният есенно-зимен период, след който варненските улици пак ще бъдат целите изровени и с дупки. Свикнахме с тази грозна картина и тя неминуемо ще се повтори, ако най-после не се помисли за намирането на радикален изход. Решението е във въвеждането на известната в света система за управление на пътните настилки. Това заяви инж. Росен Колелиев, управител на "Пътища и мостове" ЕООД. Това може да стане чрез обявяване на обществена поръчка от общината за новата система (такава не е правена досега у нас). По неговите думи тя позволява се приложи най-ефикасният начин за пътна поддръжка чрез периодична лека рехабилитация. Системата се основава на база данни за състоянието на всяка част от пътната мрежа на града, като се направят измервания. Знае се коя от тях след колко години се нуждае от рехабилитация. Когато наближи времето за ремонт на някоя отсечка, светва червена светлина. Ремонтът се изпълнява по съвременните леки технологии. Така Общинският съвет няма всяка година да се чуди, какво да вкара в бюджета, за да бъде направена някоя улица, която невинаги е от първостепенна важност за транспортната система на града, или пък да търси аварийно средства за кърпене на дупките. Системата ще позволи средствата точно да бъдат предвидени в бюджета, като се остави определен резерв за непредвидими аварийни случаи, поясни пътният строител. И най-важното, накрая на годината, като се тегли калемът, ще се окаже, че направеният разход за качествената пътна поддръжка на Варна не е бил по-голям от сумата, която сега се хвърля за аварийно пълнене на дупките. Така е, защото при новата система го няма пожарното масово кърпене из целия град, аварийно налагащите се големи ремонти, които оскъпяват строителството. С едни и същи пари се постига резултат с по-голям ефект, категоричен е инж. Колелиев.

Опитът на Щатите

Той е бил в САЩ на специален полигон, където всеки ден опитни образци натоварени автомобили минават по различни видове настилки, подлагат ги на изпитание, резултатите се записват и така се подготвят новите технологии за пътната поддръжка, които да отговарят на съвременните изисквания. Един новоизграден път обикновено има 30 г. живот, през първите 10 може да не се поддържа, но остави ли се след това без никакъв ремонт, до няколко години повече няма да може да изпълнява функциите си, обясни инж. Колелиев. Той даде за пример стария Дюлински проход в нашия район, където от години не е правен никакъв ремонт, пътната настилка е цялата напукана, пропаднала и крие опасности за минаващите автомобили. Имало няколко начина за периодични леки ремонти. За съжаление, обаче не се използвали модерните методи за поддръжка и рехабилитация на пътните настилки.

Администрацията се плаши от новото

Всяка по-голяма община би трябвало да заделя от бюджета си за нови технологии. Прилагането им ще доведе до икономии в хазната още на следващата година. Например никой още не е експериментирал тъй нар. тънки настилки по някоя от варненските улици. Сега просто се фризира горният слой, преасфалтира се, което е скъпо и недотам ефективно. А има технологии за тънка повърхностна обработка, които са по-евтини и много по-ефективни. Инж. Колелиев отново припомня за полимерно модифицирания битум, който предпазва от образуването на коловози, пукнатини, а оттам и от бързото похабяване на настилката. Сметката показва, че новата технология удължава живота на асфалтовото покритие с над 50%, а е по-скъпа с около 15%. Освен това качественото е несравнимо по-добро. Полимерно модифицираният битум отдавна е масова практика в Европа, Русия и останалите страни на Балканите. Само у нас все още за него се говори като за новост, каза пътният строител. Според него причината е, че администрацията все още се плаши от новостите.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 08.09.2010 г.
0
 
 
Не се плашат от новостите, г-не с най-подходящото име Колелиев! Просто не им отърва и трябва да има по-чести "ремонти", за да папкат! А за Дюлинския проход... Олеле майко! Минавал съм оттам преди две години - но само на изкачване - 10 км без край. Два коня не могат да се разминат. Вижда се Римският път, граден преди две хилядолетия. Някой от вас знае ли, че пътят за Бургас оттам е с 15 км по-къс? :)))))) Никой, защото никой не минава оттам вече :)
0
 
 
Здравейте, искам да дам едно предложение, тези дни отваря врати новия магазин от веригата PENNY MARKET в Аспарухово. Всичко до тук е прекрасно, но някой дали се сети за обезопасяването на кръстовището пред магазина (пресичането с бул. "Народни будители"), сега в момента е много натоварено, а камо ли като тръгнат към магазина пенсионери, ученици (в съседство на Морска гимназия е), деца...Няма знаци, пешеходна пътека, а да не говорим за светофарна уредба. Трябва някой много СЕРИОЗНО да помисли по този въпрос, докато не се е случило нещо лошо там!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: