Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ромския квартал на Варна "Максуда" не е Несебър, има имунитет
Автор: Екип Varna24.bg 11:33 / 18.11.2010Коментари (1)8660
© Varna24.bg
Дали ще царува още дълго беззаконието с постройките в "Максуда", или грозната имитация на царски палати ще бъде разрушена до основи, скоро няма да е ясно. В момента централната власт се е вторачила в Несебър. А отговорните фактори във Варна свеждат глави и отговарят къде с мълчание, къде лаконично на въпросите, касаещи бъдещето на ромите и тяхното царство, пръкнало се преди пет десетилетия в близост до центъра на морската столица. От тогава до сега няма управник, който да е запретнал ръкави да разрушка гетото. А там буквално всеки ден никнат нови колиби и нови катове на палати необезпокоявано. Етажи се пръкват без разрешително и без актове за собственост. Ако някой ден се срути тераса и убие невръстно дете, ще се търсят виновниците. Но докато не се случи нещастие, "Максуда" ще продължава да ражда нови паянтови домове, които да побират разрастващото се население. Страхът от събаряне на грозните, мръсни и пръскащи болести къщи е толкова голям, че дори и губернаторът Данчо Симеонов поиска да посочим името на чиновника, дръзнал да ни уведоми, че част от земята в "Максуда" е държавна собственост. И поиска въпросите ни писмено. Още със сядането си на губернаторския стол Данчо Симеонов се пъчеше на плажа на "Аспарухово", където багерите събориха незаконна тоалетна. Сега е трудно да повярваме, че той ще поведе акция срещу незаконните постройки в "Максуда".

Галин Баев, шеф на РДНСК

Багерите ще доведат до социално напрежение

Ромската мизерия, разпростряла се от автогарата чак до кооперативния пазар, ще изчезне от картата на Варна само ако на това място се изгради контейнерно пристанище. Иначе всяко едно влизане с багери ще доведе до социално напрежение. Това стана ясно от думите на Галин Баев, директор на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за североизточния район. По думите на директора в службата му няма постъпили преписки от кметствата, касаещи незаконните постройки в "Максуда". "Чакаме общината да си свърши работата. Ако те ни сезират, ние нямаме избор. Ще трябва да изпълним нарежданията за събаряне на къщите в "Максуда". Но до този момент при нас не са постъпвали документи", заяви Баев.

Жителка на "Максуда"

Не ми пука

Виж какво ще ти кажа, како, пука ми на мене, ако ми съборят къщата. Болката е обща, не е само моя. С тези думи ни посрещна едра, окичена с позлатени бижута циганка. Както тя, така и съседите й от ул. "Пробуда" признават, че се нанесли в домовете си напук на закона. Но за тях евентуалното събаряне на окичените с килими огради е по-скоро проблем на държавата, не техен. "Бойко да му мисли къде ще ни праща да живеем. Ние сме си свикнали тука", казва ехидната жена и бърза да ни изпрати по живо, по здраво. А иначе на ул. "Пробуда" е опасно, когато си неканен гост. За броени минути са се събрали над 20 роми, които са готови със зъби и нокти да бранят територията си.

Вдигат се на бунт

От 16 години се мъча да изградя тази къща. В Полша съм работила и двете коли, които ги виждате тук, съм ги купила с работа. Това ни каза ромка от "Максуда", която не крие, че къщата й е незаконна. Бута ме с две ръце по баира и ме "светва", че с труд всичко се постига. "Ще вдигнем бунт. Посмеят ли да влязат с багери, се събираме всичките и няма да ги пуснем", заклева се братовчед на жената, паркирала две луксозни возила в двора си.

Инж. Мария Салабашева, кметство "Одесос"

Последната проверка е от август

Незаконни строителства се установяват в почти всички райони на общината. Но Законът за устройство на територията (ЗУТ) е категоричен, че при констатиране се съставят актове, които се изпращат на кмета на общината за издаване на заповед за спиране. Когато строителството е приключило, не означава, че е узаконено. Тогава се съставят констативни протоколи, които се изпращат на РДНСК за премахване на незаконното строителство.

В "Максуда" проблемът е малко по-особен, призна инж. Мария Салабашева от кметство "Одесос". И уточни, че част от земята там е държавна. За да се реши проблемът, е необходима обща визия. Извършвали сме проверки по сигнали, но поради липса на документи и данни за имоти и техните собственици сме срещали трудности, разкриха от кметството. И обясниха, че при всяко появяване на техен служител в циганската махала веднага се заформя социално напрежение. От кметство "Одесос" поискали от Агенцията по кадастър актуални данни и наличността на постройки в тях. До момента отговор обаче не са получили. Последната им проверка в "Максуда" по сигнали за незаконно строителство била през август. Изготвени са 4 констативни акта за спиране на строителства и 16 по чл. 225 от ЗУТ са изпратени в РДНСК. Тоест излиза, че строителните контрольори са уведомени.

Петър Ганчев, съсед на гетото

Не ги мислете тях

В махалата откриваме изряден собственик. Петър Ганчев притежава документи за разрешително, но не крие, че очаква в скоро време циганската махала да изчезне от центъра на Варна. "Това е цирей. И той ще бъде отстранен", мъдро отсича варненецът. Но смята, че след като ромите сами са прокопали канали преди 25 години, поддържат улиците чисти, някои от тях плащат данъци, е редно поне боклукът им да се изхвърля. "Дори и кофите с боклук не прибират. Какво остава за друго", реди мъжът. И преди да ни отпрати, се сеща, че комшиите му не трябва да ги мислим. Те имат Хелзинкски комитет, ромски общности, тях ще ги защитят, мъдро заключава мъжът.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 29
17.09.2019 »
21.03.2013 »
22.03.2012 »
14.03.2012 »
27.02.2012 »
20.01.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
И какво излиза сега?Значи те са по силни от закона и ето ви социално напрежение.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: