Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
57% от българите дишат въздух с прах над нормите
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 13.01.2011Коментари (8)2537
© Impact Press Group
България се намира на едно от първите места в Европа по прилагане на на биологичното разнообразие и включване на територии в "Натура 2000", но в същото време е на незавидното последно по управление на отпадъците. Това сочат данни за България от доклада "Европейска околна среда - състояние и перспективи 2010", който бе представен днес от Томас Хенрикс, експерт от Европейската агенция по околна среда.

Около 57% от населението в България е изложено на наднормени нива фин прах. Проблемът е отдавна известен, се дължи главно на неуредените транспортни проблеми в българските градове и нарастващия брой автомобили, както и на използването на твърди горива за отопление през зимата. На въпрос дали държавата може да участва в решаването на дългогодишния проблем министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори, че отговорност на общините е да вкарват ограничения за трафика, каквито има в други страни, умни системи за регулиране на движението и др.

Според европейската директива за чистотата на въздуха, всяка държава има право на не повече от 35 превишения на нормата за концентрация на фин прах годишно в дадена точка за измерване на емисиите. Във всички пунктове за измерване на концентрациите вредни вещества в страната, обаче годишните превишения са над този лимит, посочи директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова. Поради това България рискува наказателна процедура за неспазване на нормите, обяви неотдавна ведомството.

Икономиката ни е сред тези с най-висока енергийна интензивност, а е налице и пряка зависимост между ръста на брутния вътрешен продукт и отделянето на отпадъци от опаковки, каза още Ваня Григорова.

Общините с наднормено съдържание на прах са задължени да имат списък мерки за решаване на проблема с финия прах в програмите си за чистотата на въздуха. В края на 2009 г. в отговор на запитване от България Европейската комисия отказа да даде отсрочка за изпълнението на задължението. Тогава стана ясно, че 30 общини, които имат редовни замърсявания с фини прахови частици, нямат такива мерки. ЕК даде срок на държавата до края на март да е готова с допълването на програмите. Въпреки че остават броени месеци до крайния срок, до момента никоя от тях не е предала адекватна програма, каза Караджова.

България не е единствената държава с такъв проблем - за неспазване на нормите за фин прах Европейската комисия в момента води наказателни процедури срещу 20 от 27-те страни членки, добавиха от екоминистерството. Някои от тях вече са в Европейския съд в Люксембург.

От европейския доклад стана ясно, че делът от българското население, който диша наднормени отрови - прах, азотни и серни окиси, озон и т.н. е много висок. През 2009 г. той е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 % от населението.

България е европейски "шампион" по лошо управление на отпадъците и по енергийна интензивност, отчита още докладът. Страната е с най-нисък процент на оползотворяване на отпадъците си и съответно най-висок процент на депониране - над 90 % от битовата смет. В другия край на класацията е Швейцария, където заради добре работещите системи за разделно събиране на отпадъците, компостиране и изгаряне на отпадъците за енергия в земята не се зарива никакъв битов боклук, посочи шефът на ИАОС. По енергийна интензивност - количество енергия, използвана за производство на единица брутен вътрешен продукт, България е около 5 пъти над средното за ЕС, от което българската икономика губи конкурентноспособност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Основната причина ние, перничаните, да дишаме замърсен въздух е ТЕЦ-а.За съжаление няма пари в тая държава и за филтри само можем да мечтаем
0
 
 
wish I could understand it any way to translate it into my language thanks
-1
 
 
Поздрав и от РИОКОЗ по места!Сега като ги обединят с РЦЗ ще живнете!
-1
 
 
И много Ви здраве от МОСВ и РИОСВ по места!
-1
 
 
Живейте тогава на село, или сред природата на някоя поляна! Там прах и смог няма!
+1
 
 
Те в чужбина ще ни "уважат" по точно тези достойнства, по-лесно е да слугуваме на друг и да сме сити, от колкото да се контролираме в BG!
+1
 
 
Дишаме въздух с прах. Газим в кал и мърсотия. Работим за да плащаме сметки. Управляват ни престъпници и извода е един бягаите от тая държава извинете то държава няма
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: