Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Строят магистрала "Хемус" с европари
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 22.01.2011Коментари (18)8247
© Varna24.bg
Европа ще плати пътя до морето. Мечтаната от десетилетия магистрала "Хемус" от София до Варна вече е в папката на Европейската инвестиционна банка. Това съобщи радостно премиерът Бойко Борисов и посочи начертаното на картата на България трасе. Полагаме много усилия, магистралата да влезе в плановете за финансиране с европари, защото строежът й с публично-частно партньорство ще е много скъп, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му битката била да се убеди Европа, че пътят има европейско значение, защото свързвал три от най-бедните региона на Стария континент. Шансовете той да бъде изграден с финансиране през Дунавската стратегия, вече са реални, след като Евробанката го е включила в приоритетите си, допълни Плевнелиев.

Вчера Борисов се срещна с президента на ЕИБ Филип Мейщад и неговите експерти. "Следващия месец ще започнем техническа помощ за подготовката на автомагистрала "Струма", заяви Мейщад. Той посочи, че пътят става част от международния коридор номер 4. Българското правителство и евротрезорът щели да ускорят процеса по проектирането на магистралата, като експертите на ЕИБ ще окажат техническа помощ по него. Очакванията са магистралата да стане до четири години. Борисов пък благодари на шефа на ЕК Жозе Барозу за съдействието по усвояването на еврофондовете. "Търсихме инструмент за осъществяване на скъпите проекти и вече го имаме", коментира премиерът. Магистралата ще струва над 1 млрд. лева, строителството й ще се поеме от Държавната компания за стратегически проекти, която ще се сформира през май. ЕИБ ще помага и за проекти като магистрала "Черно море", "Дунав мост" и други. "В следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, работни места и това ще даде възможност на държавата да диша", заяви министър-председателят. Той обясни също, че има уверението на евробанката за участие във финансирането и на българския дял от газопровода "Набуко". "С банкова гаранция ще получим 1,2 млрд. евро, колкото струва засега нашият дял", обясни Борисов. "Имаме 100% финансиране за газопровода и когато останалите участници са готови, можем да си платим дела", допълни премиерът. И се обърна от разстояние към Костов: "На нашите колеги от Синята коалиция мога да кажа, че към днешна дата имаме 100% осигурено финансиране за "Набуко". Щом кажат дайте парите, ние сме готови да ги преведем".

Бойко Борисов изрази надежда, че ЕИБ ще удари рамо и за завода за отпадъци в столицата.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 253
17.02.2024 »
23.01.2024 »
02.12.2023 »
24.11.2023 »
24.11.2023 »
08.11.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
всичко което е далеч от морето е дълбока провинция....
0
 
 
Станиславе, ти чуваш ли се какво приказваш.. или по-скоро какво си написал. 8 милиарда. Човече, малко акъл, ама мъничко да имаш, ще осъзнаеш че 8 милиарда са непосилна сума за нашата държава. Та ние търсим 6 милиарда за еднократна инвестиция в атомна централа. 8 милиарда, пак ти го повтарям. Поразрови се, потърси, преди да изръсиш поредната безмислица.. Wikipedia, Google... Ако те ти се струват несигурни източници върви до някоя официална институция и подай запитване колко точно са парите. Или смяташ, че ние плащаме тази вноска под масата и няма точна сума... хаахаха. Оф какво се изобщо се занимавам с такива като теб. "Оптимисти"
-1
 
 
да ей ся ще тръгна всеки ден да ходя до село София..
0
 
 
Новината е чудесна. Всички от Варна трябва да се надяваме Хемус да влезе в Дунавската стратегия. Тогава ще може да се прави с еврофондове. А тези, които говорят за крадене- при еврофондовете не става, видяхме оная тройната пасмина като се опита да краде какво стана. При еврофондовете първо построяваш, после проверки, тестове и тогава ти дават парите. Но кой ли го интересува, че съм тръгнал да ви обяснявам ...
0
 
 
Дай Боже да го доживеем този хубав момент,в който ще пътуваме до Сф по магистрала!!!
+1
 
 
Грешни разбирания имате. Основата на всяка държава е инфраструктурата. Хубавите пътища ще улеснят влизането на пари в джобовете. И стига с тези пари от Европа. Парите са си наши.. дали сме им ги, те сега ни ги връщат..
+1
 
 
Абе българи захлюпени... как на положителна новина 6 змии изсъскаха и нито един не каза браво... Толкова ли ви е убил живота, че във всяко нещо се опитвате да намерите отрицателната му страна и да излеете злобата си...
-1
 
 
само дето не казаха : "Гласувайте за нас и ще имате магистрала...." :(
0
 
 
за съжаление така стоят нещата в БЪЛГАРИЯ :((:с
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: