Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът потвърди мярката на хижаря, задържан по акция "Килърите 2"
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 15.03.2011Коментари (0)1609
© Varna24.bg
Райчо Стойнев, който заедно с други 4 лица се разследва за помагачество за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев остава в шуменския арест. Днес състав на Апелативния съд във Варна потвърди определение на Шуменския окръжен съд от края на февруари, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за изменение в по-лека на мярката за неотклонение.

Стойнев е в ареста от края на м. август, миналата година след акция, добила популярност като "Килърите - 2". Тогава заедно с Васил Костов (Кеца), с Янко Попов, с Георги Вълев и с Петър Стоянов бяха привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР в Шумен, заради участието си като помагачи за убийството на Румен Рачев, извършено през юли 2009 година в Шумен. Освен това обвинение Стойнев се разследва и за притежанието на боеприпаси, открити в хижата, в която работи.

Стойнев се явява за трети път пред Варненския апелативен съд, за да моли за изменение на процесуалната мярка за принуда и за трети пореден път въззивната инстанция потвърди ареста му. Днес защитата на хижаря оспори правната квалификация на привличането на Стойнев като обвиняем. Според адвокат Марковски "фигурата помагачество към подбудителство за убийство не съществува в правния мир". Защитата твърди, че няма нито едно доказателство, което да подкрепя обвинението към Райчо Стойнев, че е подбудител към убийство, а второто повдигнато му обвинение за притежание на боеприпаси не се наказва тежко.
За пореден път Апелативният съд констатира, че събраните до настоящия момент доказателства обосновават предположението, че Райчо е съпричастен към престъпните деяния, за които се разследва. Съдът намира, че до приключване на досъдебното производство прокуратурата има право да променя квалификацията на обвиненията, повдигани спрямо разследваните лица. И според тази съдебна инстанция все още е реална опасността ако е на свобода Стойнев да се укрие или да извърши други престъпления. Аргументи за това твърдение съдът намери в приобщените по делото нови показания на разпитани в началото на годината свидетели. В протоколите за разпита им, съдът съзира опити на лица, разследвани по "Килърите "да въздействат и да заплашват свидетели с физическа разправа. На твърдяното от защитата изключително влошено здравословно състояние на Стойнев, днес апелативната инстанция противопостави заключението на СМЕ, според която Райчо може да се лекува от прекарания преди 3 години инфаркт в условията на ареста.
С оглед на изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, извършвани от множество лица, действали в синхрон, Варненският апелативен съд прецени, че към настоящия момент най-адекватната и законосъобразна мярка за неотклонение спрямо Райчо Стойнев е потвърдената от първоинстанционния съд "задържане под стража".
Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: