Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ЧЕЗ не смята да продава ТЕЦ "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 19.08.2011Коментари (0)1768
© Impact Press Group
ЧЕЗ Груп, която е собственик на ТЕЦ "Варна", не планира да продава централата. Така изпълнителният директор на ТЕЦ-а Камен Бошнаков опроверга появилата се в медийното пространство информация, че се търси нов собственик на централата заради забавяне на екологичните мерки. Става дума за обявеното от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов намерение държавата да потърси нов инвеститор на ТЕЦ "Варна".

Централата поддържа т.нар. студен резерв и блоковете се пускат, когато в страната има недостиг на ток. Проблемът обаче е, че ЧЕЗ засега се отказа от инвестицията си за нейната модернизация и изграждането на нов блок, който да работи на газ. При това положение скоро той ще трябва да бъде затворен, тъй като няма да отговаря на европейските екоизисквания, заяви Валентин Николов. Поради тази причина държавата трябва да намери нов инвеститор за топлоцентралата, който да извърши необходимите инвестиции и модернизации. Това може да бъде както самата държава в лицето на някоя от нейните компании - НЕК или пък "Български енергиен холдинг", така и частно дружество, което да откупи ТЕЦ-а от ЧЕЗ, поясни Николов.

ТЕЦ "Варна" основно е на антрацитни въглища. В момента обсъждаме с колегите възможностите за оптимизация на производството, за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, които са основен проблем, за да бъдем готови за пазара, заяви Бошнаков за БНР. Изпълнителният директор потвърди, че ръководството на компанията мисли за бъдещето на централата. Поетите инвестиционни ангажименти със сключването на приватизационната сделка, които трябва да изпълни ЧЕЗ, са до 2014 г. Планират се инвестиции, които да доведат до оптимизация и изпълнение на изискванията за екологизация на блоковете, каза още Камен Бошнаков.
Припомня ме, че неотдавна агенция "Дау Джоунс" съобщи, че чешката компания ЧЕЗ обмисля продажбата на ТЕЦ "Варна". През юни зам.-председателят на компанията Томаш Плескач публично заяви, че са направили запитване към потенциални купувачи на централата. Като аргумент за продажбата той изтъкна, че "компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване". Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България - Ян Вавера, също потвърди, че са водени преговори за продажба, но впоследствие те били прекратени.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 17
02.12.2019 »
20.06.2019 »
17.06.2019 »
17.09.2018 »
17.09.2018 »
13.09.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: