Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България иска да въведе еврото възможно най-бързо
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 10.09.2011Коментари (50)6499
©
България остава решена да изпълни ангажимента да приеме еврото възможно най-бързо въпреки кризата, обхванала ЕС, казва българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнъл".

Това изявление е рядък вот на доверие за дългосрочното бъдеще на общата европейска валута, отбелязва вестникът.

Подкрепата за еврото, изразена от най-новата и най-бедна членка на ЕС, превърнала се в образец на фискална дисциплина, откакто дясно центристката партия ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., е добра новина за онези, които създават
европейските политики в Брюксел.

Според предишни съобщения Дянков заявил, че разговорите с Брюксел за влизане на България в еврозоната са замразени за неопределено време. Но днес министърът подчерта, че успешното прокарване от правителството на новите закони за данъчна стабилност и стихването на призивите за данъчно хармонизиране на еврозоната са успокоили и притесненията на София, което означава, че разговорите могат да бъдат подновени в идните месеци, продължава изданието.

"Може и да не е модно, но ние продължаваме напред с плановете да влезем в еврозоната. Следим проблемите в еврозоната и естествено те ни безпокоят, но наша стратегическа цел остава да гарантираме, че нашата страна следва европейския път. Нашата парична единица е обвързана с еврото, така че защо да чакаме?", пита Дянков.

Той обаче изрази опасение, че набъбващото бреме на дълговете на други страни в ЕС може накрая да осуети стремежите на София да се присъедини към еврото през 2014 г.

"Нашата фискална дисциплина променя възприятията в Брюксел и отвъд. Надяваме се, че онези, които взимат политическите решения, ще ни оценяват въз основа на нашите действия и няма да блокират нашето влизане в eврозоната заради данъчните престъпления на други", каза Дянков.

Преди да влезе в еврозоната обаче България ще трябва да изпълни няколко критерии, свързани със стабилността на валутата, с държавния дълг, с лихвите и инфлацията, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

България ще трябва и да си осигури одобрението на лидерите на държавите от еврозоната и на президента на Европейската централна банка, припомня вестникът. Но Брюксел трябва да реши дали да продължи разширяването насред битката да се попречи дълговата криза да погълне еврозоната, допълва "Уолстрийт Джърнъл".

Облаци остават надвиснали над българския икономически хоризонт. Икономиката, която отбеляза прираст от 2 процента през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на предишната година, все още не е отскочила толкова бързо, колкото се очакваше. Освен това има опасения, че българската банкова система, в която всички големи гръцки банкови групи притежават филиали, може да бъде изложена на опасността на дълговата криза в Атина, пише вестникът.

Не е ясно също дали предпазливият оптимизъм на Симеон Дянков и на премиера Бойко Борисов за еврото се споделя от други политици. По-рано тази година заместник-управителят на Българската централна банка Калин Христов заяви, че България не бърза да се присъедини към еврозоната, която той оприличи тогава на "горяща сграда", припомня вестникът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Референдум Борисов РЕФЕРЕНДУМ! Такова важно решение може да се вземе само и единствено от народа. Нооо всички знаем какво ще стане при евентуален референдум нали :)
0
 
 
Еее, това ще ни довърши окончателно!!! Нали си имаме ЛЕВ, защо ни е тъпото Еуро???
0
 
 
Искаме или не, явно не сме ние тези, които поръчват музиката...
+3
 
 
Аз съм ЗА Българският ЛЕВ. Искам винаги това да си е нашата валута. Не искам евро, не искам глупостите им!
+2
 
 
точно саше! .. искаме масови оставки на всички от "горните етажи", лошо че не можем да се организираме за протести, още по-лошо че няколко пъти като се е опитвало и "онея" като покажат че не им пука и си траем, а трябва към следващата стъпка - гражданско неподчинение! ... а левът е една от най-красивите валути в класациите и е най-устойчив, с най-добрите защити в света, и преди време ако не се лъжа от МВф гласуваха да е правят международна валута като долара ..
+2
 
 
Абе тея съвсем ни взеха за канарчета,какво евро бе,само това остана... Искаме референдум!!!
+5
 
 
Проклет да е тоя ЕС, дано да се разпадне час по скоро! По добре да сме най богатата държава извън ЕС отколкото най бедната в него! Браво на Швейцария и Норвегия, че не искат да влизат там, та за какво им е, да ги командват от вън ли? Да плащат милиони членски внос ли? Да издържат фалиращи държави ли? Огромна част от бюджета им да отива в бездънната хазна на ЕС и да издържат безкрайната му бюрократична машина ли? Смърт на ЕС! Свобода за България!!!
+1
 
 
Смърт на еврото, смърт на нато, смърт на ес!
+5
 
 
Дали пък няма да се сетят поне веднъж да се допитат до народа - иска ли да ползва евро или не ? Така правят в повечето страни в Европа, а нали уж сме там ....да му се невиди....абе докога тоя народ ще търпи ....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: