Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От днес плащаме найлоновите торбички
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 01.10.2011Коментари (78)6030
© Varna24.bg
От днес, 1 октомври ще плащаме по 15 стотинки за тънките полиетиленови торбички тип "потник". До момента търговците ни ги предлагаха безплатно. Решението на екоминистерството първоначално трябваше да влезе в сила още през юни, но беше забавено с няколко месеца заради кризата и опасенията, че при влошената икономическа обстановка в страната таксата може допълнително да натовари бизнеса. Съображението на МОСВ тогава беше, че това може да доведе до закриване на мощности и на работни места. През следващите години новата такса ще расте прогресивно, като още през 2012 г. тя ще скочи до 35 ст., през 2013 г. - ще е 45 ст. а през 2014 г. достигне 55 ст. Все още безплатни ще останат единствено пликчетата, които се използват за т.нар. първична опаковка на стоките.

Таксата всъщност ще се плаща от всички производители и вносители на "потниците", но тя естествено се отразява и на потребителите. Целта е да се ограничи използването на този масов вид торбички, наречени още "летящи", които са сред основните замърсители на природата. Те практически не подлежат на рециклиране.

Годишно в страната се използват приблизително 1,2 млрд. полиетиленови торбички за еднократна употреба, изчислиха още от МОСВ.

Ако българите се откажат от потниците, само за трите месеца до края на годината всяко домакинство ще икономиса 36 лв., като догодина сумата ще нарасне на 255 лв., твърдят експертите на екоминистерството. Събираните продуктови такси ще отиват в сметките на ПУДООС- предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и с тях ще се финансират главно проекти за управление на отпадъците.

Цените на по-дебелите торбички остават непроменени. Въвеждането на таксата може да стимулира производителите да предлагат и т.нар. биоразградими торбички. Заради таксата те ще станат конкурентноспособни и хората ще могат по-масово да ги използват. Биоразградимите с добавен полиетилен ще излизат 4-5 ст., а компостируемите - 15-16 стотинки, твърдят производителите им. За изработването на компостируемите пликчета например се използва скорбяла, целулоза и глицерин. Те се разграждат само за 11 седмици, но цената е от четири до осем пъти по-висока от стандартния полиетилен.

Репортерска проверка на Moreto.net показа, че във Варна на единични места все още се предлагат безплатни торбички. Масова практика обаче е те да се предлагат на цена не от 15, а от 5 стотинки. Вероятно цената от 5 стотинки ще се запази до изчерпване на наличните количества, коментират търговци.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.10.2011 г.
0
 
 
Много е нехигиенично с платнените мазни торби !! Трябва да се перат денонощно .Лекарите са против !!!!!Иначе мийте си ръцете !!
Aнонимен
на 06.10.2011 г.
0
 
 
Ако си умен търговец ,пускаш ги без пари ,защото струват само 2.4 стотинки голямата .. а като си алчен - лапаш мухи и гледаш как твоите баби се мъкнат при по-хитрия и щедрия магазин.
Aнонимен
на 06.10.2011 г.
0
 
 
Не се заблуждажайте . новите торби струват 2.5 ст. и е престъпно да ги продават на 0.15 ст . кой го измисли? Айде разделете с елка тези стотинки и колко ще е след като до вчера бъаха 1.7 ст сьщите.. просто 15 микроновите могат да се рециклират и да се предават за преработка. А вижте Аладин вече таксуват 0.15 ст вьрху порция дюнер . а как да си го нося като не е в кутия ,а в 2 летящи тарелки ... Дай да печелим от опаковките .. Е и кафето ми сипете в гърлото,тоалетната хартия може ли в ...
0
 
 
Няма нищо безплатно на този свят в бедна държава:)
0
 
 
@Христо Панов...не хартиени заместители а торби които са от материал е по добре според мен :). или хартиените да са от рециклирана хартия поне :).
0
 
 
супер е тва.кво толкова 15 кт няма да ви съборят за една торбича.поне ще се научи народа да не ги изхвърля :).аз съм за.
0
 
 
Да трябва да се бръкне в джоба на българина за да престане да ги използва.Аз съм за даже по повече да се плащат.Как беше педи с мрежичките.:)
+2
 
 
0.04.сентимуша са в Португалия и то големи и хубави - защо в б.г. са на тройна цена ...?
Aнонимен
на 01.10.2011 г.
+1
 
 
много важно като едно време с дисагите
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: