Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Костадин Костадинов: Варна да се насочи към финансиране от фондовете на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 06.10.2011Коментари (0)1544
©
Костадин Костадинов - кандидат за кмет от Коалиция Варна утре( ВМРО, Гергьовден, БНД и Новото време) изказа своята гледна точка за развитието на Варна и призова градът да се насочи към финансиране от фондовете на ЕС. Varna24.bg ви предлага пълният текст на изказването на Костадинов:

Макар и пренебрегвана в началото, темата за европроектите и финансирането от Брюксел стана една от водещите в дебатите за бъдещото управление на Варна. За съжаление както по тази, така и по другите теми дебати не се получиха. Единственото, което успя да се открои покрай взаимното охулване на кандидатите, беше числото от 100 млн лв, които според представителите на действащия управленски екип били спечелени от общината през последните 4 години. Тук е момента да направя важното уточнение, че почти всички кандидати за кметове са част от този управленски екип, било на ниво кмет, районен кмет или общински съвет. Именно поради тази причина никой от тях не изясни, че всъщност сумата меко казано въобще не е такава. Парите, възлизащи на 97 815 306 лв, всъщност са дадени не само на Община Варна, а на още 105 бенефициенти. От тези пари едва 43 млн са договорени от кметската администрация, т. е. по-малко от половината. При това 4 общински проекта са спрени (напр. одобреният още през 2009 г. за подмяна на ВИК инфраструктурата, по който обаче не е платен и един лев), а още 4 са проблемни. Самият Кирил Йорданов призна, че е имало много проверки от ОЛАФ, които обаче приключили без да установят нарушения, без да забележи, че дори и самият факт за наличието на такава проверка е повече от притеснителен.
Всичко това показва ясно едно - общината или не иска, или не може да изпълнява европроекти. Още по-лошо за Варна е сравнението със съседната община Аксаково, 20 пъти по-малка от метрополията си, но със същия обем усвоени средства. Като цяло градът ни се нарежда под средното ниво в общата класация по спечелени и разплатени от ЕС проекти на общините в България. За да се промени всичко това няма да е нужно просто назначаване на зам.-кмет по европейските проекти, както предложих още на 31 август. Зад него трябва да има цял екип от експерти и специалисти, доказали себе си не в апаратни маневри по етажите на общината, а в реалния бизнес. Също така е абсолютно задължително да се използват пълноценно възможностите на варненското представителство в Брюксел, както и тези на българските евродепутати. Защото много често забравяме, че финансирането от ЕС идва не само по линия на седемте оперативни програми, но и чрез директно финансиране. Само така бихме могли да достигнем средното за евросъюза ниво на усвояване на средства от общините от около 50% спрямо местния бюджет. С други думи това би означавало общият размер на средствата, идващи от Брюксел за Варна, да се увеличи от около 10 млн лв годишно, колкото са сега, до 100 млн. И това съвсем не е неизпълнимо, особено ако гледаме даже не към Европа, а към съседни общини в нашата област като Суворово, Бяла и Долни чифлик, които отдавна са български първенци в това отношение. За Бургас пък не е нужно въобще да се говори - достатъчно е само да сравним реконструирания бургаски център (с пари от ЕС) с изкъртените вече плочки на пл. "Независимост", за да стане изоставането на Варна видимо с просто око.
Що се отнася до начина, по който ще се управляват и отчитат средствата, там идеологията за ръководене се изчерпва с една дума - прозрачност. Всички документи по всеки проект трябва да бъдат в сайта на общината - от подписването на договора до протокола за изпълнение на обществената поръчка. Нещо подобно е направила община Суворово. Очевидно не е толкова трудно за изпълнение, следователно за да не се случва липсва само желание. Липсата на прозрачност обаче е основна причина за подозрителността на европейските институции към нашата общинска администрация, а оттам и за малкия процент на усвоявани средства. А това означава, че упоритото желание на администрацията да работи на тъмно всяка година лишава варненци от десетки милиони левове, които потенциално биха влизали в бюджета на града. За мен това е най-сериозния проблем на Варна и от неговото преодоляване ще зависи цялото бъдещо развитие на града. Крайно време е градът ни да спре да взима заробващи заеми, които да плащат и внуците ни, и да се насочи към финансиране от фондовете на ЕС.



Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: