Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Синята зона във Варна, мираж или реалност?
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 14.10.2011Коментари (0)2830
© Varna24.bg
Ще има ли, или няма да има синя зона във Варна, колко ще струва паркирането в нея и как ще спират живеещите в нея пред домовете си? Тези въпроси продължават да си задават варненци, след като преди седмица под чистачките на автомобили в центъра се появиха листовки, обявяващи, че престоят там от следващия месец ще е платен. От община Варна нарекоха акцията "провокация", а полицията уж тръгна да търси организаторите й, като това разследване поне засега няма видим резултат.

Медии пък проследиха очевидните следи, оставени от информацията на самата листовка до кандидата за общински съветник от ГЕРБ и консултант на общината по въпросите на транспорта Марио Шиваров. Реакция или обяснение от самата политическа сила не последва, но затова пък в сряда кандидатът на управляващите и досегашен кмет на града Кирил Йорданов категорично заяви: "Варна е на години от въвеждането на синя зона."

Въпреки неговите думи граждани съобщиха, че в района на пазар "Чаталджа" се монтират колонки за платено паркиране на определени места. Сигналът им се оказа фалшива тревога, тъй като въпросните съоръжения, наричани от общинарите "паркомати", не само там, но и на други места в града, са поставени от около две години, без изобщо някога да са заработили. Наличието им обаче поставя въпросът ще има ли Варна синя зона на нов глас.

Всъщност тяхното монтиране преди време беше обявено от Кирил Йорданов като проба за бъдещата синя зона. Вчера обаче неговият заместник по въпросите на сигурността и обществения ред ген. Веселин Петров беше категоричен, че между двата начина за събиране на такса за паркиране няма нищо общо. Макар че в момента не е въведен нито единият, нито другият, варненци продължават да са притеснени от перспективата да бъдат принудени да плащат допълнително за ползването на улиците.

Паркоматите вече две години не работят

Поставените на няколко места в града устройства за таксуване на паркирани автомобили нямат нищо общо с проекта за синя зона и между тях има съществена разлика, заяви пред медиите зам.-кметът по сигурността ген. Веселин Петров. Той обаче така и не разясни каква е въпросната разлика и защо т.нар. паркомати не бива да се смятат за елемент на синята зона, а само коментира, че тя е очевидна. Колонките за платено паркиране във Варна се появиха преди около две години, като техен доставчик е фирмата "Сименс". По първоначална идея те трябваше да бъдат поставени общо на 200 позиции в града. В момента няма яснота колко са точно паркоматите, както и колко точно са парите, похарчени от общинския бюджет за неработещата система.

Отделно от това изказването на досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ за следващ мандат Кирил Йорданов, че във Варна не предстои в близките години да се прави синя зона, влиза в остро противоречие с досегашните намерения на общината. Въвеждането на платеното кратковременно паркиране, известно с това име, е включено в Общинския план за развитие на Варна 2007-2013 и остава твърдо в този стратегически документ и след актуализацията му тази пролет. Макар и неработеща, варненската синя зона е включена и във всички наредби, които определят параметрите на съществуването й.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: