Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Моловете "убиха" главната на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 23.11.2011Коментари (46)16491
© Народно дело
Големите търговски центрове "убиха" главната улица на Варна - бул. "Княз Борис I". Тъжната гледка на празни търговски помещения все по-често се набива на очи. За жалост централната част на Варна се превръща във все по-неприветливо място за разходка, на което освен грозни картинки няма какво съществено да видиш. Изпочупените плочки преди се допълваха предимно от рушащи се сгради, но отскоро и от зейнали празни витрини, зад които няма нищо освен боклуци, останали от последния наемател, или строителни материали, издаващи поне надеждата, че този обект скоро може и да си има нови стопани.

Такива магазини стават все повече и повече. Най-трагично е положението около така наречената Дупка. И макар там влияние да оказват и други фактори, като несигурността на търговците докога ще стоят бараките и има ли опасност да ги съборят, това не прави гледката по-приятна. В целия търговски комплекс има заети максимум 5-6 бараки.

Много от магазините, които доскоро са били там, се изпразват, а на други висят табели, че се отдават под наем. Наемателите явно са кът и предпочитат по-оживения човешки поток в моловете и големите търговски центрове. Не че хора по централната пешеходна артерия липсват, просто те не влизат в магазините. Това се забелязва и от търговците, които казват, че има сериозен спад в продажбите. Останали са предимно лоялните клиенти към определени марки. Продавачите признаха, че през лятото са чули не един коментар от летовниците за това колко празна и неприветлива изглежда централната зона на града.

След сериозния спад наемите спряха хода си надолу

След сериозния спад на наемите на бул. "Княз Борис I" през 2009 и 2010 г. от началото на тази година търговските площи спряха да се обезценяват. По данни на международната консултантска компания "Фортън интернешънъл" от началото на 2011 г. наемите на "Княз Борис I" са се ориентирали около 30 евро/кв. м. До края на годината също не се очакват сериозни сътресения. За сравнение само допреди 2 години наемите в тази търговска част на града са стигали цени от около 70 евро/кв.м, а през силните 2007-2008 г. са били с поне 10 евро на квадрат отгоре. Големият спад на интереса към главната улица започва от края на 2009 г. с началото на сериозната криза у нас и продължава и през 2010 г. с разкриването на големите търговски центрове. През последното тримесечие на 2009 г. наемите на "Княз Борис I" са стигали до около 55 евро/кв.м, докато в края на 2010 г. те вече падат до 40 евро/кв.м.

Въпреки този ход надолу главната търговска улица на Варна остава втора по нива на наеми в страната след бул. "Витоша" в София. Разликата в цените между двете локации е повече от 1,5 пъти. Наемите на най-скъпата улица в София, класирана на 52-ро място в Европа по скъпотия, стигат около 50 евро/кв. м.

В сравнение с търговските улици на другите два по-големи града в страната - Пловдив и Бургас, цените във Варна са по-високи с около 5 до 10 евро на квадрат.

В Европа обектите на централната търговска улица са най-скъпи

Най-скъпите търговски площи по света се отдават именно на централните търговски улици. В Лондон, Париж и Москва също има молове, сигурно са и повече на глава на населението, отколкото във Варна, там обаче са и най-скъпите търговски улици в Европа. И тук идва съществената разлика между Варна и европейските столици. Ако при тях да имаш магазин на скъпата централна търговска улица е престиж, то при нас това се превръща във все по-голяма тежест. На "Ню Бонд Стрийт" в Лондон, авеню "Монтен" в Лондон и ул. "Столешников" в Москва събират единствено представители на луксозните стоки и големите международни вериги. Да имаш магазин на подобна улица, е въпрос на престиж, не само на възможности. И цените не са никак по джоба на всеки. В Лондон наемите стигат до 7900 евро/кв.м, в Париж са около 7500 евро/кв.м, а в Москва - до 7015 евро/кв.м.

Арх. Живко Железов: Мол модата скоро ще отмине

Обезлюдяването на "Княз Борис I" не е позитивна тенденция, смята арх. Живко Железов. Според него рано или късно обаче ще дойде моментът, когато процесът ще се обърне и търговците отново ще се върнат към главната улица на Варна. Той добави, че тази част винаги е била с такъв характер и това няма как да бъде променено. Такива от векове са и световните тенденции, въпреки че в чужбина моловете съществуват много преди да навлязат у нас. По думите на арх. Железов в момента в България има "мол мода", която скоро ще отмине. Той добави, че ще дойде времето и когато моловете ще се закрият, макар че още отсега трябва част от тях да се направят детски градини.

Общината също трябва да се погрижи за това, за да има Варна по-привлекателна централна част на града, посочи Живко Железов. Той смята, че за целта би трябвало администрацията не само да експлоатира, но и да облагородява пространството. Ако се създаде привлекателна среда с хубави зелени пространства, здрава настилка, ще е много по-лесно собствениците на магазините да ги отдават под наем. Оттам и те ще имат приходи, с които ще могат да поддържат сградите, което е от значение не само за частните им интереси, но и за облика на целия град.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.11.2011 г.
0
 
 
Грозните бараки трябва да се махнат, защото все по-малко са хората, които биха си дали парите в такъв магазин. Има огромно изобилие от приятни магазини с качествени марки. В Милано - столицата на модата - световно признати марки имат магазинчета в станциите на метрото, на жп гарата, но...стоката е безкомпромисно качествена и може да е малко по-евтина от същата стока в централните улици на Милано. Грозната гледка по княз Борис във Варна не се дължи обаче на магазините, а на липсата на единни изисквания към облика на търговските обекти.
Aнонимен
на 23.11.2011 г.
+2
 
 
Иди в лондон и москва да видиш има ли такива смешни гледки от потрошени плочки и смешни бараки и тогава се запитай защо е престиж да имаш магазин а не кенеф на центъра на на тези градове...освен боклуци и мръсотия отвън барабар с просяци и бездомни кучета за какъв престиж пишеш бе подкупен плъх,без инвестиции няма и резултати..
Aнонимен
на 23.11.2011 г.
0
 
 
ей ще уморите об6тинските съветници.
-1
 
 
А тези молове защо не ги строят извън населеното място? Място има за всички под слънцето!
+2
 
 
За толкова години никой не обърна внимание на този проблем в центъра на града, за радост обаче обстоятелствата и промените свършиха част от работата. Освен че тези бараки бяха ужасна гледка , те имат и друго предназначение , а именно да " скрият " онази огромна издънка или изоставената рушаща се бетонна яма намираща се зад тях, превърнала се в паркинг.Толкова години тази улица в сърцето на града , нейнят център , която е блила изобразявана по почщенските картички и е част от основния снмков материал на града, прилича на селски бардак.Не се обръщам негативно към хората продавали и пазарували от това място , но БАРАКАТА е в разрез с всякаква адекватна визия на един цивилизован , а какво ли ще е ако кажа... ЕВРОПЕЙСКИ. Искрено се надявам в най-скоро време тези вече празни и грозни бараки , да престанат да бъдат огледало на някак оцелялата архитектурна принадлежност на града намираща се срещу тях , а на мястото на онова грозно петно зад тях да се направи нещо с което града да се гордее или най-малкото да се откроява положително.
0
 
 
И като ги гледам тези молове, единия го купиха Кметство Младост да се преместят там, другия -едната кула е вече на Е-он офиси. ....
0
 
 
Да и вместо парцал за 20 лв, същия от мола ще си купиш за 60, голяма модернизация, сякаш всички са деца на Рокфелер
+1
 
 
Само така.Модернизация трябва така е в цял свят
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: