Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зимата изяде брега
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 14.02.2012Коментари (10)6724
© Impact Press Group
Стотици метри от плажната ивица на България са изядени от морето. Плажовете на Албена, Кранево, Шабла, Крапец и Южният плаж на Поморие са замръзнали и са под вода.

Централният плаж на Варна е с метър по-нисък след извилата се морска буря миналата седмица. От 38 километра плаж в община Шабла там заличени са около десетина км. Болата край Каварна пък може да изчезне от картата, ако спешно не се ремонтира скъсаната буна.

Буните, малките пътища край морето между курортите и рибарските селища са в окаяно състояние.

Кметовете се притесняват ще имат ли пари без намеса на държавата да възстановят десетките километри разрушени крайбрежни алеи.

Една от морските общини в най-лошо състояние, е Царево. Там 11-метровите вълни залели и разрушили пристанището миналата сряда, са изпочупили десетки рибарски лодки и яхти, надробили са пътя от вълнолома до Морската градина, разказа кметът инж. Георги Лапчев. Комплекс "Оазис" също е под вода.

"Възрастните казват, че такова нещо тук се случва един път на 60-70 години. Ето, ние доживяхме това", обяснява кметът.
По думите му щетите са за милиони левове. В лошо състояние е и Централният плаж на Царево, както и вътрешната страна на Залива. Кеят на близкия Ахтопол е разбит. Вълноломната стена на курортното селце "Лозенец" също е разрушена.


Изцяло под вода е плажът на Крапец, както и три километра от този на Шабла, разказа кметът на общината проф. Райна Бърдарева.

По крайбрежния път от Кранево пък преди се разминавали по две коли, а сега асфалтът е натрошен.

В лошо състояние е и Аспаруховият плаж във Варна. Там морето е заляло брега на 100 метра навътре. Почти навсякъде морето е изяло поне метър от варненската ивица.

Лявата буна на плажа Болата край Каварна е на косъм от скъсване, предупреди пред вестника кметът Цонко Цонев. По думите му ако не се ремонтира спешно, вълните ще залеят плажа.

Тепърва местните управи по морето ще свикват комисии, които да направят анализ на щетите и на времето, за което те могат да се оправят. Самите буни обаче се водят държавна собственост. За момента има обещани пари за изграждане на такива съоръжения, които да разбиват вълните, само за Поморие.

От няколко дни учени от Института по океанология правят замервания на варненските плажовете. Първо, правят топографски снимки на ивицата, за да сравнят състоянието й сега и преди година. Вчера такива заснемания имаше и на Аспаруховия плаж, а преди това и на Централния.

Главните асистенти към Института Катя Трифонова и Петя Евтимова обясняват, че сериозни щети са били нанесени там още при щорма през октомври. Бурята от миналата седмица обаче изяла близо метър от дълбочината на Централния плаж при Историческата сграда там.

Оградата при калните бани също е пометена от вълните и водата е влязла навътре.

Самото морско равнище след силната морска буря от сряда пък варира с 30-40 сантиметра, обясни пред РЕПУБЛИКА и шефът на института доц. Атанас Палазов. По думите му силният вятър е продължил само два дни и до промени на морското дъно не се е стигнало.

На територията на общините Кранево и Аксаково местните са в потрес от заформили се свлачища. Големите морски бури от октомври и от миналата седмица са спомогнали опасните земни маси край Кранево да се увеличат с още една. По стари данни на общините по морето има около 50 свлачища, като само между Варна и Кранево са 15.

По пътя от Златни пясъци към Кранево има свлачище, за което специалистите предупреждават, че ще се активизира при топенето на снеговете. Именно по този път се вижда как се е наклонил и старият фар.

В малката община Аксаково се притесняват как ще озаптят тези земни маси, които ще се срутят при затопляне на времето. От кметството разказаха пред РЕПУБЛИКА, че едва се справят с малкия си бюджет за снегопочистване от 80 000 лева, камо ли да мислят за ново бедствие. Засега го борят като предупреждават устно хората, обясняват от кметството.

Студеното време ще се задържи до края на февруари, а в началото на март ще има леко затопляне с нормални температури за този месец от годината, прогнозира Илия Господинов от НИМХ на БАН, който отговаря за сезонните прогнози.

"Ако следите редовните прогнози за следващите няколко дни до една седмица, които издават колегите, там най-вероятно сега имаме снежна обстановка в страната, вали сняг в почти навсякъде, дъжд в Югоизточна България, който най-вероятно също ще премине в сняг, образува се нова снежна покривка. След това ще имаме няколко дни отново със студено време, ниски температури, ледено време. След което към края на тази седмица към 20 февруари ще настъпи омекване на времето, затопляне, което обаче най-вероятно също ще бъде временно и през следващата седмица отново ще има студено нахлуване, ледено време поне няколко дни", обясни Илия Господинов пред Дарик.

"Засега по-сериозно омекване на времето с положителни средни температури и по-масово топене на снега в цялата страна - в равнините и низините - може да очакваме в началото на март. С настъпването на този месец все повече ще се усеща пролетта, но като цяло по-скоро един месец март с нормални температури", прогнозира той.

Източник: в. "Република"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
В Бургас плажната ивица е станала малко по-широка. Лошото при нас е, че вълните почти са изяли дюните към Фрегатата.
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
+1
 
 
И морето се ядоса на ТИМ. Държавата като си трае...
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
Японците с тяхното 10-метрово цунамче къде се слагат и те в А група.
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
тези като говорят вярват ли си- 11метрови вълни. нещо не се вързва, имат ли представа какво значи това...
0
 
 
оооооо гранд хотел игнатево има излазвече на две морета...:Д
0
 
 
Гранд хотел Игнатиево дали е засегната буната му?
0
 
 
Лятото идвам с дунавски пясък, споко we got ur back here ;]
Aнонимен
на 14.02.2012 г.
0
 
 
Жалко за плажа в Аксаково ,беше ми любим :)
+1
 
 
емми като има по 1000000 сгради на 2 метра от брега,как няма ... Моренцето се ядоса,иска си неговото :))) айде махайте вс постройки,които са на толкова близко разстояние и ни оставате да си изживеем лятото,както си го спомняме - да трябва да тичаш много бързо щото иначе пясъка ти пари по петите ^.^
0
 
 
както отива скоро време ще останем само с море, без плажове :(
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: