Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прогноза: Всеки трети българин ще се труди в София след 10 години
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 20.02.2012Коментари (15)5317
© Varna24.bg
Всеки трети българин ще се труди в София след 10 години. Това прогнозират експертите от Агенцията по заетостта. Според тях заради неравномерното икономическо развитие в различните региони на страната трудовата миграция ще се задълбочи и Североизточна и Северозападна България постепенно ще бъдат обезлюдени. В същото време броят на жителите на столицата ще продължи да набъбва, като се очаква около една трета от цялото население да живее и да работи в София.

По данни от 2011 г. в 8 области равнището на безработица е по-ниско от средното за страната, а в останалите 20 области трудовият пазар продължава да е нестабилен. Там над 10% от населението трудно намира препитание обясняват от социалното министерство.

Данните на НСИ също показват, че продължава тенденцията от предходните години най-ниското равнище на безработица да се отчита в София, Варненска, Габровска, Бургаска и Старозагорска област. Все още атрактивен трудов пазар има и в Пловдивска и Русенска област. Там хората много по-рядко напускат домовете си в търсене на препитание.

В същото време данните показват, че най-голям проблем с намирането на работа имат живеещите в районите на Търговище, Монтана, Смолян, Видин и Силистра. Хората в Разградска, Врачанска и Шуменска област също изпитват затруднения в набавянето на насъщния и често им се налага да пътуват до по-голям съседен град или до друга държава, за да се трудят.

Най-висока е безработицата в Каолиново и Никола Козлево. В двете общини в Шуменска област хората без никакво препитание са около 63-64%. Всеки втори е бил без работа и във врачанското село Борован, монтанското село Якимово и град Димово, Видинска област. Като цяло се запазва тенденцията северозападните и североизточните райони на страната да са най-слабо развити икономически. Хората от тези населени места най-често се придвижват към София и Варна с надеждата да си намерят добре платена работа.

Тези потоци от трудоспособни българи са провокирани и от факта, че в двата града има най-голям глад за специалисти.

В София например през миналата година са били обявени 4162, а във Варна - 2434 свободни работни места. Забелязва се и раздвижване в още няколко града на страната, където бизнесът търси квалифицирани работници. През 2011 г. в Пловдив е имало 1605 свободни позиции за специалисти, в Бургас - 1047, във Велико Търново - 892, а в Габрово - 874.

Българите с добра квалификация трудно намират прехрана обаче в Силистренска област, където бизнесът е имал нужда от едва 339 души с дипломи за висше образование. Още по-трагично е било положението в Кюстендил, Видин и Перник, където има слаб пазар на труда. Младите хора, които завършват университет в София пък нямат никакъв шанс да се върнат в родните си градове и да се реализират там. Затова повечето от тях остават в столицата или търсят реализация в чужбина, посочват още от МТСП.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не е добре това. Трябва да се развива цяла България а не само 1-2 по-големи града.
0
 
 
Лошо няма, всеки има право на избор....но самата тенденция е притеснителна, като прогноза! Централизирането не е добър подход за развитието на България!
0
 
 
Супер!Много се радвам!! И ние ще подишаме малко :)
0
 
 
то след 10 години ще има ли някои в тази попаднала държава
0
 
 
София кой пак беше този град че немога де сета хаха пффффффф
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: