Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руснаците искат 1 млрд. евро за отказа ни от "Белене"
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 30.03.2012Коментари (15)1740
©
Русия ще поиска от България 1 млрд. евро за компенсация на разходите по проваления проект за АЕЦ "Белене", пише вестник "Коммерсант", като прогнозира, че неустойката може и да прехвърли тази сума. Предложеното от София като алтернатива на проект строителство на нов енергоблок във вече съществуващата АЕЦ "Козлодуй" в Москва засега смята за икономически по-неизгодно и с по-големи разходи, отколкото "Белене".

Руското правителство отложи с ден срещата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев, на която той трябваше официално да информира за отказа на България от проекта "Белене".

Забавянето бе използвано за провеждане на съвещание по въпроса при вицепремиера Игор Сечин. На него руската страна трябваше да формира позицията на Москва по повод отказа на София от ядрения проект.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще преговаря в Москва за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене", както и за цената на природния газ по договорите с "Газпром".

Делян Добрев ще се опита да обеди руската "Росатом" да не ни съди за неустойки, след като правителството и парламентът решиха да прекратят строителството на централата.

Преговорите ще са дебютът на Делян Добрев на "горещия стол". Той ще разговаря с ветерана в руската енергетика Сергей Шматко.

Шматко, който вчера даде пресконференция по въпроса, не каза ясно дали руската страна ще съди София заради отказа от проекта "Белене".

Според руските медии обаче Русия ще настоява България да изпълни ангажиментите си.

Страната ни се отказа от проекта АЕЦ "Белене", като решението на правителството беше подкрепено и от парламента. Според кабинета проектът е неизгоден за страната ни. На площадката в Белене най-вероятно ще се изгражда модерна и мощна газопарова централа, която да балансира електрическата енергия.

За произведения вече реактор държавата ще търси купувач или ще го монтира като Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 122
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Моето лично мнение е , че тази нова централа наистина ни трябва. Друг е въпроса,че правителството решава вместо хората,без да има дискусии и истински данни за това,дали е рентабилна,на тази цена ,на която ще излезе строителството и кога ще се изплати.Не вярвам да не са правени изследвания на терена за това дали е опасен за такава централа,все пак атомната енергия не е от вчера и не могат да ме убедят,че не са проучили нищо и са почнали такъв голям,скъп и важен проект! Защо не се осветли цялата информация за Белене,проучванията от компетентните органи и организации,трябва ли да вярваме сляпо на всичко което се казва от правителството?
Aнонимен
на 30.03.2012 г.
-2
 
 
Един милиард евро са по 50 лева на човек. По-добре да ни ти удържат от заплати и пенсии , а руснаците да си пласират където искат морално остарелия реактор поколение две -плюс.Манго
+9
 
 
Не можем да съдим руснаците за нашите си грешки. Истината е , че самите ние бяхме предадени от съмнителни личности, от едни стари правителства. Затворихме 4 реактора ей так с лека ръка . Казахме опасни са след сакатлъка с Чернобил.Които е учил топлотехника знае, че самите реактори са с двоен контур и са по безопасни дори и от прехвалените канадски реактори.Аварията в Украйна е долен експеримент предизвикал еко-катастрофа.Тяхния диспечър е смятал , че ще стопира реакцията, ама е станало точно обратното катализирал е реакцията и практически липсва охлаждане. Така , че нашите престъпни и продажни политици унищожиха и малкото в енергетиката. Сега след време от износители ще станем вносители. А пък Бойко няма какво да показва мускули. Все едно мишок да се перчи на котарак.Всичко драги сънародници е геополитика и финансови интереси.Истината , че вече 21год сме управлявани от хора без чест и доблест. Жалко за нашите деца които превиват гръб по чуждите земи.Позор. Всичко за почна от тази гадина - Ив. Костов. Мръсна , долна отрепка.Ама и лъже-социалистите заложиха капан на Борисов и той завалията се оплете като пиле в кълчища.Сега ще ни извиват като си искат ръцете. След като искаме капитализъм , ще го получим и от рюснаците.
+3
 
 
Нашият премиер, вместо да оглави лично делегацията, изпраща новия министър на енергетиката!? Което е голяма грешка!!! В Москва всички големи неща ги решава лично Путин. А за нас да минем едва ли не без санкции, че и да се опитаме да свалим цената на г**а, са все въпроси от най-голямо значение! Сега най-много да ни го натресат за пореден път. Ех, Боко, Бокооо, много си зле, човече!!!
Aнонимен
на 30.03.2012 г.
-2
 
 
руснаците да го духат
+4
 
 
Има една проста истина и тя е че енергоизточниците гарантират и дават свобода. Трябва да имаме атомна централа , но дали старата да се усъвършенства или да се строи нова е спорно. Но атомна енергия задължително трябва да имаме и да е използваме. Дано не ни съдят че този милярд ще е само лихвата по неустойката . А и парите който вече са загробени в Белене до момента са платени от нас , а изразходвани от някакви съмнителни субекти на който сме им дали власт. Това не трябва да се допуска повече.
-1
 
 
Моите уважения към изданието "КоммерсантЪ", но все пак това е обикновена вестникарска статия, а не позиция на руското правителство на преговорите с българската делегация. А евентуалното строителство на газопарова централа е абсолютна фантасмагория - тя би произвеждала най-скъпия ток в света. Колкото до преместването на реактора на 7-ми блок от АЕЦ "Козлодуй" - това са приказки от 1001 нощ, защото това не е обикновена мебел, че да я преместиш в друга къща.
+1
 
 
Смятам, че отказът е по-малкото зло. Иначе щяхме да налеем огромно количество пари в нещо с неясен резултат. Ако беше изгодно червените нямаше да го протакат по време на техния мандат.
Aнонимен
на 30.03.2012 г.
+7
 
 
По-добре да се откажем от АЕЦ и да запазим чистата си природа / до колкото все още е чиста / . А що се отнася до глобата - като събере държавата задълженията на Гергов, Ветко и разни други като тях, ще я плати та и ще останат пари даже.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: