Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Едно бе разрешено, друго - построено в Морската градина през годините
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 09.04.2012Коментари (0)2196
© Народно дело
В последно време толкова се говори за опасността от бъдещо застрояване на Морската градина, че едва ли не спряхме да обръщаме внимание на бетонно-мраморните чудесии, които вече съществуват там. Как тези нови и доста големи сгради, ползвани предимно за жилища на хора със значителни финансови възможности, се появиха там въпреки прословутите кметски забрани, които Кирил Йорданов показва като индулгенция за невинността на общината? Може би за всяка разкошна вила и хотел случаят е различен. Има обаче един елемент от технологията на получаването на строително разрешение в парка на Варна, който се повтаря доста често.
Връщането в годините назад показва, че най-лесно забраните за строителство в Морската градина се прескачат, като поредният бъдещ жилищен комплекс или хотел се представя първоначално като сграда "за обществено ползване". Това е благовидна маска, която доста дълго успяваше да притъпи реакцията на гражданите. Щом сградата е с обществени функции, значи тя ще се ползва от всички, в нея ще се случват неща, полезни за обществото, нали така? Е, да, но резултатът накрая се оказва съвсем друг - високите огради, видеонаблюдението, физическата охрана ясно показват, че когато поредната "обществена" постройка в Морската градина е завършена, тя отдавна е изгубила своя първоначален характер и се е появила просто още една лъскава частна резиденция.

Смяната на статута е лесна

Ако в Морската градина беше строено това, което беше разрешено, паркът на варненци трябваше да разполага с едва ли не най-богатата в света база за културна, социална и спортно-възстановителна дейност. За съжаление обаче, това изобщо не е така. Сдружението "Зелена Варна" любезно предостави архивни снимки, които ярко илюстрират разликата между замисъл и изпълнение на няколко обекта. Всъщност, дали те изобщо се замислени да изпълняват някакви обществени функции, или това от самото начало е било само параван, всеки може сам да прецени. Табелата на сградата в края на алеята преди завоя под спирка "Почивка" ясно показва, че по документи тя е била предназначена да е "център за съвременно изкуство". Съседната пък е трябвало да бъде спортно-възстановителен център. И в двата случая не е известно те да са изпълнявали първоначалните си функции. Друг ярък пример е т.нар. бизнес център между ресторант "Хоризонт" и Делфинариума. Какъв бизнес се върти там, какви сделки се сключват, си е пълна мистерия, която си остава скрита зад затворените високи порти на тази "обществена" сграда. Според юристи и проектанти с опит промяната на предназначението на една сграда на определени етапи от строителството й не e никак сложно, особено за някои определени инвеститори. Не е известен случай, в който строеж в Морската градина да е спрян заради това, че е изгубил публичния си характер.

Арх. Христо Топчиев: Това са си жилищни блокове

Темата за маскираното като "обществено" застрояване на Морската градина беше специално поставена на вниманието на областния управител Данчо Симеонов от протестиращите срещу последното орязване на парка граждани. "Реално погледнато, и в момента в Морската градина не би трябвало да се строят жилищни сгради. Там обаче те се водят спортно-рекреационни, възстановителни и всякакви центрове, в които и сега, ако искате, можете да си закупите апартамент. Какво е направила местната власт, за да ги спре ? Защото всички знаем, че това там са едни всъщност блокове, които не би трябвало да се случват на това място!", заяви на среща със Симеонов арх. Христо Топчиев. Областният управител предпочете да приеме въпроса му като риторичен и не му даде никакъв отговор.

Кметът и областният искат нови "обществени" сгради

Практиката в Морската градина да се строят солидни сгради под формалния претекст, че ще изпълняват някакви обществени функции, буквално беше бетонирана на последната сесия на варненския общински съвет.

Мнозинството на ГЕРБ в местния парламент прие правила, които допълват все още неприетия нов Общ устройствен план и допускат съвсем законно строителство в по-голямата част на парка. Може би единственият довод, който изтъкнаха в своя подкрепа привържениците на разрешаването на нови сгради, е, че те ще се ползват от варненци за спорт, отмора и развлечение.

Кметът Кирил Йорданов и областният управител Данчо Симеонов почти в един глас защитиха тезата, че строителството в Морската градина трябва да се разреши именно за да може да се изградят нови обществени сгради. За съжаление, никой от тях, както и от групата съветници на ГЕРБ, прокарали решението за това през съвета, не е коментирал как ще се справи с проблема със смяната на статута на постройките, позволени с тази презумпция.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: