Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Като идея: Бедните българи санират жилищата си без пари
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 18.04.2012Коментари (22)3391
© Varna24.bg
Най-бедните българи ще имат възможност да санират жилищата си, без да плащат. Има идея общините и държавата да помогнат за вноските на социално слаби, ако входът кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие". Това обясни шефът на дирекция "Жилищна политика" в строителното министерство Десислава Йорданова.

Хората от 36 български градове ще имат възможност да искат финансиране от Брюксел за обновяване на старите панелки. Някои кметове вече са готови да инициират създаването на фондове, за да не се блокира програмата. Този компромис обаче ще се прави единствено в случаите, когато става въпрос за един или двама от комшиите. При повече хора, които нямат финансовата възможност да внесат своята вноска за саниране, проектите просто няма да се осъществят.

Умува се и за други варианти за финансиране на по-бедните комшии. Един от тях е вноските им да бъдат платени с пари, събрани от входа, чрез отдаване на общи помещения под наем, поставяне на реклами или клетки на мобилни оператори. Друга опция е средствата да бъдат отделени от резервния фонд на входа, в който всеки месец съседите са длъжни да внасят минимална вноска. Обсъжда се и възможността вноските по кредитите за саниране на блоковете да се плащат с помощта на топлофикациите.

Водят се преговори с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране блоковете, които се санират, да получат парите от топлофикациите за ремонтите, а впоследствие хората да плащат досегашните си сметки за парно за няколко години напред. Така топлофикациите ще си гарантират приходи въпреки обновените жилища, чиито сметки ще паднат до 60%. Хората, които не могат да си осигурят пари по друг начин, пък ще получат възможност за безлихвен или нисколихвен кредит.

Ако никой от тези варианти не проработи, социално слабите съседи ще могат да осигурят своята вноска за обновяване на блока с помощта на държавата и различни програми на социалното министерство. Какви ще са критериите, за да ви отпусне държавата безвъзмездни средства за саниране, все още не е ясно. Не е уточнено и какви трябва да са месечните доходи и дали въобще е възможно да получите пари, ако имате имот или друга собственост.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 105
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
27.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
През 1968 год ,когато започна изграждането на Ж.К.;Тракия ; и други преградия на Пловдив ,като Смирненски ,не знаеха ли за този проблем ,а и хората се натискаха да дойдат в Пловдив , жители да станат иначе не можеш да работиш , някой не им ли каза за предстоящото събитие което ги очаква ,Виновни няма до доказване на противното , никой не Ви е виновен сега не пискайте има още много да се учим до колкото ни е развито 2%-то сиво вещество .
Aнонимен
на 18.04.2012 г.
+1
 
 
ПОРЕДНАТА ИЗМИШЛЬОТИНА АМА НИКОЙ НЕ СЕ ЛОВИ ТЪПАЦИ
+1
 
 
Идеята е тъпа. Няма да стане, един да плаща за двама.
0
 
 
С две думи, който има - да извади 5-10 хил. лв. пък после ако мине проекта на входа или на блока, може да му върнат половината сума, която ще се е обезценила след време. А обясненията за спестявания от електро- и топлоенергия впоследствие могат да ни ги спестят.
0
 
 
е трябвва и мебели да им дадем .. .ама да не забравите и паркета че да има с какво да се сгреят .... опа по добре ги газифицирайте .. .да може и газта да им плащаме
+1
 
 
Че то 70 80% от циганите са в панелки.Ама то плащаме им тока водата,защо да не ги и санираме....
+1
 
 
Е нали е европейски проект, не се ли финансира с европейски фондове?
+1
 
 
Конструкцията на един блок е изчислена,че повече от даден тонаж не може да носи..всичко отгоре води до фатални последици.
+1
 
 
Тези панелки имат срок на годност.Една такава панелка може да издържи не повече от 70г грубо изчислено,просто след това мателиалите започват да се разпадат и ерозират и ние умиците ще слагаме бетон върху бетон докато дойде времето ,както спим и да ни затрупа..чисто и екологично.Няма блок,няма хора,няма пробрем.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: