Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Минаваме на автомобили с десен волан, цената им - наполовина
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 02.05.2012Коментари (7)30729
©
Българите са пословично известни със своята изобретателност и комбинативност, що се отнася до оцеляването. Автомобилите с десен волан са поредният трик, с който нашенци успяха да надхитрят кризата. Собствениците на такива возила признават, че определено има известен дискомфорт, когато кормилото е отдясно, но неудобството лесно се преодолява, щом цената е наполовина. А проблемът с видимостта при изпреварване се решава само с едно допълнително огледало, което се поставя на точно определено място от ляво.

Ако допреди три години возило с дясна дирекция бе екзотика по нашите ширини, то сега употребата му се е превърнала в масово явление. Клиентите все по-често търсят автомобили, внесени от Англия, защото им излизат поне наполовина по-евтино от подобни, но с ляв волан. Най-голяма е истерията по джиповете. Всеки любител на офроуда може да се обзаведе с високопроходима машина за 3-4 хил. лв., при това в доста добро състояние. 10 годишно Гранд Чероки с десен волан се продава у нас за 3 500 - 4000 лв.

Същото возило с традиционната за България лява дирекция струва над 10 бона. Съотношението при високопроходимия Мицубиши Паджеро е почти същото. 8-годишна кола от Острова струва 5-6 хил. лв., а с ляв волан цената скача на 12 до 15 хилядарки. Царят на джиповете - Тойота Ленд Круйзер с дизелов мотор, произведен 2000 г., може да се намери в родните автокъщи за 9-10 хил. лв., а с ляв волан пазарлъкът започва поне от 18 000 лв. Двойна е разликата и при автомобилите. Перфектен Форд Мондео, модел 2005 г. с ляв волан, върви средно 7 хил. лв., докато с дясна дирекция е само 4 000 лв. Същата марка, но по-нова кола, произведена преди 4 години, се продава съответно за 11 000 лв., или за 17 000 лв., в зависимост от коя страна е кормилото.

Сменят управлението срещу 1500 лв.

Българските шофьори, които не могат да свикнат с обратното управление, са измислили нов трик. Традиционалистите без проблем сменят дирекцията, а удоволствието им излиза между 1000 и 1500 лв. Заради масовото навлизане на колите с английско кормило много автосервизи вече се преквалифицираха като работилници за обръщане на волани. Познавачи твърдят, че най-добрите в бранша са пловдивчани. Местните автомонтьори са били първите, които изучили тънкостите още преди десетина години, проявявайки завиден търговски нюх отрано.

Доволни клиенти твърдят, че след промяна на дирекцията, дори познавач не може да разпознае трампата. В българските закони няма ограничение и нито в КАТ, нито в документите на автомобила, се отбелязва какъв вид е воланът. Поради тази причина властите нямат статистика колко коли с десен волан фучат по нашите пътища.

Вносителите на автомобили обаче са категорични, че качват на автовозите си все повече автомобили с десен волан заради голямото търсене. Вече има и автокъщи у нас, които са преустановили изцяло търговията с традиционни возила и са се насочили само към внос от английския пазар.

Предвидливите автоджамбази са пресметнали, че повечето клиенти ще изберат лъскаво 5 годишно BMW с 280 коня под капака за 12 000 лв., вместо да платят 20 хилядарки за същото с ляв волан.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Трабва да не е разрешено да се регистрира в БГ автомобил в десен волан. Вероятноста за катастрофа е много голяма - затраховката би трябвало да е поне 5 пъти по-висока. Обръщането е добра идея, но не е лесно или евтино.
Aнонимен
на 02.05.2012 г.
-3
 
 
да си купиш такава кола значи само едно - искам да съм гъзар, но нямам пари
+1
 
 
И изобщо автомобилите в UK са много добре поддържани - не като бараките от Италия ! Хората си оставят колите в специализираните сервизи без да питат какво и колко всичко сменя и проверява по списък ! Иначе няма по голяма простотия да обръщаш волана на кола с дясна дирекция ! Единствените проблеми са с фаровете хубаво е да бъдат сменени с такива за лява дирекция !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: