Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сделката между превозвачите във Варна е под въпрос
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 17.05.2012Коментари (0)2829
© Varna24.bg
Разнопосочните сигнали за бъдещето на сделката между варненските превозвачи откриха нови перспективи пред проекта за модернизация на градския транспорт. Дебатите по темата нажежиха сесията на Общинския съвет. Коментари отприщи оспорването на кмета Кирил Йорданов по повод общинската гаранция за банковия кредит, с който "Градски транспорт" иска да изкупи капитала на частния си конкурент "Транстриумф холдинг".

Взетото от ОбС решение въвежда почти безгранична отговорност на община Варна за бъдещото състояние на "Градски транспорт". Варненци не плащат данъци да обслужват дружеството, а то съществува, за да обслужва тях, припомни Кирил Йорданов и официално потвърди от трибуната на пленарната зала, че покупката на "Транстриумф" се забавя, но участието в нея не е задължително условие за европейския проект.Нужна ли е всъщност сделката, или не, и кой ще поеме отговорността, ако тя се провали, подхвана Борислав Гуцанов. Трудната задача да дава обяснения отново се падна на председателя на транспортната комисия Иван Луков. Живеем в бързо развиващи се времена, текат бурни процеси, коментира той и хвърли "бомбата", че в регионалното министерство се обсъжда вариант за участие в проекта без покупката на "Транстриумф". Зам.-кметът арх. Димитър Николов и д-р Петър Радушев, който оглавява общинската дирекция за европроекти, са взели участие при разговорите в София. Подробна информация за резултатите от тях Луков се надява да получи следващата седмица на специално заседание на ресорната комисия в присъствието на превозвачите.

Не е вярно, че никой не е знаел, че европроектът може и без сделката. Тя не прави община Варна заложник, възропта Янко Станев. Именно той намекна, че единственият проблем от подобен развой на нещата е Варна да получи по-малко от очакваните 114 млн. лв. за модернизация на транспорта. Тази хипотеза потвърди в кулоарите на пленарната зала и самият Иван Луков. Причината е, че "Градски транспорт" обслужва само половината от мрежата за обществени превози в града, а инвестициите са отредени за общинска фирма. Освен това проектът на Варна цели усвояването на 48% от общата сума за транспорта у нас, уточни "герберът" и припомни категоричната препоръка на консултантите по европроекта морската столица да разполага с един вътрешен превозвач.

Сделката започва да се превръща във фарс, коментира в разгара на дебатите Костадин Костадинов. Той заяви, че лошият развой ще бъде негативен знак за работата на администрацията, борда на "Градски транспорт" и ОбС. Не ние ще бъдем виновни при провал, контрира го в отговор председателят на местния парламент Николай Апостолов. От страна на ОбС всичко по проекта е свършено качествено и в срок, категоричен бе той.




Още по темата: общо новини по темата: 519
18.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
04.04.2024 »
29.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: