Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Опитаха да накарат ръководството на "Паркинги и гаражи" да подаде оставка, но не успяха
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 29.05.2012Коментари (0)2735
© Varna24.bg
С 11 гласа "за", един "против" и 11 "въздържал се" предложението на няколко общински съветници бордът на фирмата "Паркинги и гаражи" да подаде оставка не се прие. То обаче ще бъде внесено за разглеждане и гласуване на общинска сесия. Общинарите от комисията по собственост и стопанство решиха да бъде прекратено участието на фирмата в командитното дружество "Транспортен център за мобилност", предаде Дарик.

Дружеството е създадено преди около година и то е дъщерно на "Паркинги и гаражи", вписано е в Тръговския регистър и е собственост на фирмата 100 процента, обясни пред съветниците от четири общински комисии Мирослав Михов - председател на Съвета на директорите на "Паркинги и гаражи". То било добър вариант да се организира Синята зона във Варна, тъй като общинската фирма имала задание да я организира, но без да й се отпуснат пари за целта. "Разходите по очертаване на Синята зона са поети изцяло от командитното дружество, а общината и "Паркинги и гаражи" са изразходили за това нула лева", каза още Михов.

Общинският съветник от "Нашият град" Владимир Тонев посочи, че по негова информация командитното дружество в никакъв случай не е дъщерно. "100 процента от капитала му е на "Паркинги и гаражи", но в същия момент това е командитно дружество АД с неограничено отговорен съдружник - това е Центърът за мобилност АД, и с ограничено отговорен съдружник - това е Община Варна в лицето на "Паркинги и гаражи", обясни Тонев. Той поясни още, че според клауза в договора дивидентите се делят наполовина, след като неограничено отговорният съдружник си върне средствата.

От думите на съветника стана ясно още, че от договора на дружеството е видно, че "Паркинги и гаражи" няма думата при управлението и вземането на решения. Освен това въпросното дружество е създадено в противоречие с общинска наредба. Тонев обърна внимание и на това, че то няма право да определя такси като тази от 250 лв. за служебен абонамент за паркиране, които са в ресора на местния парламент.

Според Борислав Гуцанов от БСП дружеството е създадено с цел средствата от Синята зона във Варна да не влизат в местната хазна. Той попита и с чие право "Паркинги и гаражи" създава командитно дружество без знанието и одобрението на Общинския съвет.

Депутатът Емил Радев обясни пред съветниците, че предстои приемането на Закона за публично-частното партньорство, който ще прекрати подобни порочни практики и създаването на такива дружества няма да бъде възможно. Той коментира, че за 20 години у нас са съществували не повече от 25 такива.

Към края на миналата година "Паркинги и гаражи" е на загуба с 3 хил. лв, отчете Мирослав Михов. Той предложи на съветниците да не бъде освободен от отговорност предишният борд на директорите на фирмата заради непризнати от одита 10 хил. лв. разход за реклама. Помощник-одиторът Христина Драганова посочи, че в касата й има налични 58 хил. лв. Въпреки това стана ясно, че "Паркинги и гаражи" дължи пари за осигуровки, данъци и към доставчици. Тя разкри още, че командитното дружество "Транспортен център за мобилност" е направило дарение на общинската фирма от 10 хил. лв. под формата на дялове.




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: