Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тръжната документация по транспортния мегапроект на Варна готова през октомври?
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 31.07.2012Коментари (0)2793
© Varna24.bg
През октомври трябва да бъде готова тръжната документация по всички компоненти на проекта за интегриран градски транспорт на Варна. Това коментира д-р Петър Радушев, шеф на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми". Според него като съдържание варненският проект е най-близък до бургаския, но предвижда по-голям подвижен състав. Варна възнамерява да се сдобие със 70 нови нискоемисионни рейсове - с 3 повече спрямо планираните от конкурентния морски град.

Нашият проект има най-много и най-добре интегрирани компоненти. Другото му достойнство са мерките за достъпна среда, които трябва съществено да улеснят хората с увреждания при ползването на обществения транспорт, отчете д-р Радушев. Той припомни, че транспортният мегапроект е на стойност 114,4 млн. лв., 12,9 млн. лв. от които представляват собствен принос на община Варна, а 90,9 млн. лв. - безвъзмездна помощ. Със средствата ще се обнови автопаркът, ще се изгради скоростна бус-лента, ще се въведе автоматизирана билетна система, ще се осигури информация за пътниците в реално време, ще се създаде център за управление на трафика. Общественият градски транспорт ще се ползва с предимства на кръстовищата. Сред придобивките на Варна ще бъдат и 3 трасета за велоалеи, както и съоръжения за колоездене. Подобрения са предвидени и по крайните спирки, както и в производствено-техническата база на "Градски транспорт". Рампи, звукова сигнализация и микробуси за трудно подвижни хора ще облекчат достъпа на хората със специфични потребности.

Големият препъникамък, който проточи хода на процедурите, бе сделката между общинския и частния превозвач. В крайна сметка проектът получи одобрение, без да се стига до покупката на "Транстриумф холдинг".

По линия на ОПРР сега са предвидени почти 600 млн. лв. за модернизация на градския транспорт в София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен и Русе. Планирано е до 2020 г., когато приключва следващият програмен период, процесът да бъде завършен.

Към момента не е ясно какви ще бъдат допустимите разходи по новата схема, но община Варна се надява да получи възможност да обнови тролейбусния си парк. Сред големите цели на местната власт през следващия програмен период е и разработката на нова бърза бус-лента, която да свързва "Галата" и "Аспарухово" с курортните комплекси. Амбицията е скоростно трасе да обслужва и тролейбусния транспорт, уточни д-р Радушев.

Източник: в. Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 518
16.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
04.04.2024 »
29.03.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: