Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Заради бедния българин пуснаха промоционални пакети за първокласници
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 04.09.2012Коментари (0)2259
© Народно дело
Промоционални пакети за първокласници пуснаха тази година и големите търговски вериги. Комплекти от раница с подарък вървят за суми от 20 до 70 лева минимум. Подаръкът включва обикновено несесер и портмоне - изгодна примамка за по-тънкия джоб. Качеството може и да не е от най-надеждните, но пък ще отсрами малчугана при първия звънец - докато се наложи нова покупка. Отдалеч по цялостното оборудване погледа привличат героите Спайдърмен, Уинкс, Бен 10 и други любимци от екрана. Те са по раници, несесери, тетрадки.

Книжките за оцветяване пък вече не са само книжки. За малките дами щандовете предлагат истински чанти за през рамо, които детето може да оцвети съвсем само, тъй като текстилът и флумастрите са специални.

Производителите са помислили не само за заниманията по наука, а и по изкуство. За любителите на музиката се предлагат пеещи жаби, които знаят поне по 6-7 български и английски песнички. Човечето, което ги изпълнява, има микрофон и може да пее в дует с всеки или да отстъпи правото на своя партньор.

Друго атрактивно предложение е малък интерактивен планетариум. Дикторът му съобщава информация за всяка една от планетите в Слънчевата система, но на английски език. Има си дистанционно управление за автоматично въртене и компютърна програма за виртуална симулация на няколко типа небесни карти. За не повече от 50 лева може да се намери и детски таблет с 40 функции, досущ като истински. В него има заложени упражнения по български език, математика, логика, музика, рисуване, игри и калкулатор. За 40 лева пък всеки може да си има двустранна дървена дъска с черен плот за тебешир и с бял - за маркер.

В различни цветове са и кутиите за хранене, които са на цена от 5 лева. Детските чадърчета за мокро време пък са по 7 лева. С лев повече - и вече си имате дъждобран. Идва ред и на подвързиите за тетрадки от 50 до 70 стотинки, също с приказни герои. Но това не е всичко, защото има и холограмни за по 1,20 и 1,70 лв. Тетрадките с по 20 до 40 листа не надвишават 55 стотинки.

С препълнен моливник можете да се сдобиете само срещу 6 лева, а с комплект за рисуване - срещу 5 лева. Там всяко дете намира водни боички, пастели, гумичка, острилка и молив, самостоятелен комплект моливи с по-високо качество е на 5,50.

Срещу 30 лева вашето дете може да подпомогне уроците в училище с образователен комплект, който обяснява как функционират вулканите и земната кора. Срещу 60 лева хлапето може да стане истински микробиолог, а за малко по-малко - може да наблюдава и с телескоп. Само за 25 лева може да надмине съучениците си, като за нула време научи азбуката и цифрите чрез сензорни бутони, и да рисува с вода върху говорещо килимче - нещо, наподобяващо методиката в системата Монтесори. Подобен вариант предлага и електронна книга за същата цена. Пластмасов детски чин с аксесоари може да ви излезе само 60 лева, а за маратонки или обувки в същите вериги можете да заделите от десетачка до пет пъти по толкова.

За да се сдобиете с най-необходимото за първия звънец, са ви нужни поне сто лева, и то без раницата, обобщават продавачите в книжарниците.

Над 2800 първолаци ще минат под венеца на първия учебен ден във Варна. С 5- и 6-годишните обаче тяхната бройка надвишава 5000, а места за всички няма. 1200 бройки са подготвени за новопостъпващите в подготвителни групи, а записването продължава до последния ден пред първия звънец. В случай че местата не достигат, задължените по закон ще трябва да се насочат към детските градини, уточняват от общината.

По техни данни в подготвителните групи в училищата ще могат да влязат около 450 деца на 5 г. За да се осигурят условия за тях, както и за 6-годишните, били отпуснати общо 360 000 лв.

От тази година ранното обучение е задължително за всички 5-годишни. В противен случай ще се налагат глоби за родителите. "Европейският съд по правата на човека спокойно може да премахне тази глупост, но тя и сама ще отпадне, защото е неосъществима", пише недоволен читател в интернет. "Как ще накарат децата в селата да ходят на градина", отговаря друг след всеобщото недоволство. За да се нагодят към законовото изискване, в детските градини изграждат нови крила или се преустройват помещения. Там обаче, където са осигурени 5-годишните, това е за сметка на най-малките, жалват се родители. До 14 септември е срокът, в който родителите трябва да запишат децата си в подготвителна група или първи клас.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 293
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: