Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варна става врата на руския газ за Европа чрез "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 13.11.2012Коментари (0)2215
© Varna24.bg
Проектът "Южен поток" фиксира Варна върху картата с мащабните инвестиции в икономиката. Морската ни столица става врата на руския газ за Европа, което я прави ключово звено в транзита на синьо гориво. Новият газопровод обещава да потекат 63 млрд. куб. метра газ годишно. 536 км от тръбите ще бъдат на българска територия. На практика строителството по суша ще струва към 6 млрд. евро, а нашата част от проекта ще глътне над 50% от средствата. Това се дължи на технологичната сложност при свръзката на тръбите по море с тези на сушата, което трябва да се случи именно във Варна. Освен това в България ще бъдат и 3 от компресорните станции на газопровода, разясни Леонид Чугунов, шеф на Департамента по управление на проекта в "Газпром". Той коментира перспективите пред "Южен поток" на пресконференция за чуждестранни журналисти, която се състоя в централата на компанията в Москва в края на миналата седмица.

Всъщност на територията на Стария континент ще се простират общо 1455 км от газопровода. Наред с компресорните станции у нас ще има още 2 в Сърбия, 1 - в Унгария, и други 2 - в Словения. Главната цел на инвестицията е диверсификация на газовите маршрути, изтъкна говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Австрия се отказа от проекта, така че първоначалните планове тръбите да стигат до Баумгартен няма да се случат. Засега няма да се изгражда и южното отклонение на газопровода на наша територия. То трябваше да осигури газ до Гърция и Италия.

Просто няма необходимост от нови мощности за Гърция. Тя може да получава нужните й количества по съществуващите тръби, посочи Леонид Чугунов.

Той уточни, че все още продължават преговорите с Европейската комисия. Те се отнасят до т. нар. трети енергиен пакет, който регламентира достъпа на трети страни до тръбата. Като бяхме в СССР, обвиняваха Москва, че управлява съюза, каза Чугунов с усмивка и с неприкрит намек за приликите между енергийната политика на ЕК и тази на Съветския съюз. "Южен поток" не противоречи на пазарните правила. Неговите икономически показатели гарантират, че всички страни партньори са заинтересовани от реализацията, категоричен бе Леонид Чугунов.

Той обаче отказа да отговори на въпросите на българските журналисти относно ценовите параметри. По думите му за страната ни руският газ няма алтернатива. Чугунов увери, че цената на синьото гориво за България ще бъде добра
и ще бъдем доволни от проекта. В момента средната цена на природния газ за нас е малко под 500 долара за 1000 куб. м.

Критикуват ни заради цените, но докато "Газпром" ги намалява, Норвегия ги увеличава. Никой не говори за това, отбеляза още ръководителят на проекта в руската компания. Газът е скъпо удоволствие, а "Газпром" е надежден доставчик, допълни още той. Сергей Куприянов на свой ред определи като "несериозни" дебатите за отстъпка от 10 или 15%, но увери, че цената на природния газ за България е договорена отдавна. Пазарът определя цените, така че компанията не коментира отстъпки, посочи лаконично говорителят на "Газпром". Той подчерта, че новият директен договор за доставка у нас трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г.

По стечение на обстоятелствата ще бъде подписан в четвъртък заедно с контракта за строителството на "Южен поток". Окончателното инвестиционно решение за газопровода бе отложено заради погребението на патриарх Максим.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов е получил покана за първата копка на "Южен поток" в Анапа. По план на 7 декември там ще бъде даден символичен старт на строителството на газопровода на руска територия. Това ще бъде и тържественото начало на целия проект, така че на церемонията са поканени ръководителите на всички държави, които участват в "Южен поток".

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: