Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Притеснения за девствения плаж Паша дере заради "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 04.02.2013Коментари (1)5131
© в. "24 часа"
Плажът Паша дере
Варненски еколози са в шок от бързото развитие на процедурите по излизане на тръбата на "Южен поток" през девствения плаж Паша дере.

Защитената местност е на 20 км на юг от Варна и над нея вече излиза тръбата на добиващата газ в Черно море фирма "Петреко". Там е и разпределителната газова станция, която премиерът Бойко Борисов откри преди 2 г.

За първи път в петък зам. областният управител на Варна вицеадмирал Пламен Манушев обяви намеренията на руската компания. Според плановете тръбата на "Южен поток" трябва да мине през девствения плаж Паша дере и защитеното езеро "Лимана" до него, и да продължи през землището на близкото до Варна с. Приселци.

"Дали са ми един топ с документи - някъде към 100 страници. Още не мога да се ориентирам. Това обаче са само задания за бъдещата оценка за въздействие върху околната среда.

Нещата не са окончателни. Поканили сме на 7 февруари в 9,30 ч всички екоорганизации на среща", каза Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Той допълни, че в документите има 3 варианта за това къде да излезе тръбата на газопровода. Предвидени са още 2 места - при с. Крапец и в района на Бургас.

"Ясно е, че целта е тръбата да мине успоредно на тази, която използва "Петреко" до нейната нагнетателна станция. Ще бъде изсечена просека в гората, широка 60 м, и на нея ще има само някакви декоративни храсти.

Плюс 30-те метра на "Петреко" се получава гола зона с ширина 90 м, което е доста. Главният проблем обаче е къде ще е нагнетателната станция. Тя ще е 3 пъти по-голяма и ще вдига още по-голям шум от тази на "Петреко".

Хора от близкото вилно селище Ракитника вече се оплакват от силното неприятно свистене, което ги тормози. Представете си да се умножи по 3 и да се добави към сегашното", добави Илиев.

Според Ивайло Иванов от Дружеството за защита на птиците новата просека със сигурност ще прогони пернати видове като черния дрозд, кса и големия синигер.

"В защитената местност Лимана, която е зад плажа на Паша дере, има и редки видове птици, но не знаем какво ще е въздействието върху тях от шума.

Като че ли птиците се адаптират към него, но това още не е потвърдено от изследвания. Със сигурност обаче някои видове ще бъдат прогонени. 4-те тръби ще минават по морското дъно и в един момент шелфът трябва да бъде пробит, за да излязат на сушата, което си е доста рисково за местообитанията на различни видове", добави Иванов.

В близкото на 12 км от Варна село Приселци хората не са наясно, че след дни ще има обсъждане на "Южен поток".

"Нищо не съм чувал. Не знам, че тръбата ще минава оттук. Там, на Паша дере, ние ходим през лятото на плаж. Има черен път от бившето военно поделение някъде към 5 км до морето. Питайте кмета", казва Стоян Атанасов.

Дама, представила се като Жана, заяви, че въобще не знае какви земи ще бъдат отчуждавани и на каква цена.

Пред къщата на кмета Слави Кирязов, който е в командировка, двама обсъждат газопровода.

"Тази седмица ще има събрание. Предполагам някъде към хижа "Черноморец" ще излиза тръбата откъм Паша дере. Тръбата ще бъде успоредна до тази на газопровода от платформата.

Загубата ще е само в изсичането на просека в гората. Но елате да ви покажа тукашната гора, дето са кошерите с пчелите ми.

Всеки сече наред беззаконно и дървесината се изнася в Гърция и Турция. Това е по-голям проблем на държавата от тръбата с газ. Щото е руска, веднага търсим екологичен кусур, а за "Набуко" няма проблем", казва пенсионираният военен от Приселци Борис Митков.

"Абе тя ще влиза в нашите тръби, ще минава през местността Крушките, до другата тръба", казва Иван Димитров.

С. Приселци чака обсъждането, но не е ясно как ще приключи то. От 20 г. насам населеното място се превърна в нещо като варненския Бевърли Хилс. Наред с типично селските къщи покрай пътя Варна-Бургас са разположени баровски сгради и жилищни комплекси на известни варненци.

Най-притеснени от плановете за строителство на газови тръби са рибарите. "Самото име показва защо рибата се задържа тук, защото от дерето се стича вода в морето. Тук винаги има всичко.

Дъното е чист пясък, който е примесен с тиня от близкия лиман. И винаги държи риба от всички видове. Не става дума само за местните кефал и калкан. Когато дойдат сафрид, лефер и паламуд, всички лодки от Варна са пред Паша дере", казва Агоп Агопов.

Водите пред Паша дере се славят като място за автоматично ловене на калкан. Лодкарите пускат няколко куки със стръв и прикрепват на повърхността големи тапи. След ден-два се връщат на същото място и винаги намират уловен калкан.

Зам. областният Пламен Манушев заяви, че фирма "Саут стрийм" е напълно сериозна в намеренията си да спази екологичните изисквания на една страна от ЕС.

"Представителите на строителя на газопровода дори заявиха, че няма да работят, когато гнездят кълвачите в Лимана. Аз смятам, че тук рисковете са значително по-малки, отколкото при газопровода Бургас-Александруполис. Става дума за природен газ, който е екологично чист", каза той.

Паша дере е любимо място на варненци, които искат през летните уикенди да излязат на палатка сред природата. Дори през зимните дни туристи от морския град се спускат по калните пътеки към романтичното място.

Паша дере беше заплашено от екокатастрофа през 2002 г. Тогава плаващият под хондураски флаг кораб "Муун лейк" мистериозно заседна в скалите пред плажа. При тогавашната катастрофа пясъкът беше на косъм от замърсяване с нафта и корабно масло.

Корабът бе напуснат от екипажа и изоставен от собствениците му. Той бе набързо разграбен и стана собственост на община Варна. От "Муун лейк" остана само корабната камбана, която кметът на Варна Кирил Йорданов постави пред кабинета си.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.02.2013 г.
0
 
 
то се знае че ще станат такива работи.ще развалят паша дере, екосистемата ще се разруши, туристите ще избягат. въобще цялата местност ще отиде по дяволите. много го интересува руснака какво ще стане. нека да е на неговото да печели милиарди пък другото майната му. а нашите управници ни лук яли ни лук мирисали и те ще се налапат с едни милиони...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: