Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въведоха имената на съучастниците от атентата в Бургас в базата данни на Европол
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 12.02.2013Коментари (0)1498
© Bulfoto
Съвместната ни работа е пример за успешно сътрудничество, заяви директорът на европейската агенция Роб Уейнрайт по време на срещата с министър Цветанов.

Основен акцент в разговорите с Роб Уейнрайт беше поставен върху разследването на терористичния акт на летище "Сарафово". Срещата бе първата в рамките на работното посещение на вицепремиера и министър на вътрешните работи в холандската столица Хага. Директорът на европейската агенция поздрави министър Цветанов за професионалната работа:

"Радвам се, че Европол е тясно свързан с разследването. То е още един пример за успешно сътрудничество с българските служби". Високото ниво на взаимодействие между МВР и Европол подчерта и българският вътрешен министър.

"Постигнатите резултати са знак за нарасналото доверие във възможностите и капацитета на българските правоохранителни органи да участват ефективно в съвместните усилия на държавите-членки и Европол за противодействие на тежката и организираната престъпност и тероризма" - заяви Цветанов.

Той изрази искрена благодарност за оказаното съдействие и демонстрирания висок професионализъм от страна на Европол по разследването на атентата на летище "Сарафово".

По време на срещата стана ясно, че днес на Европол са предоставени всички събрани до момента данни от разследването. Целта е да се извърши проверка и анализ за установяване на нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на терористичния акт.

Имената на двамата заподозрени в съпричастност към атентата, чиято самоличност е изяснена, вече са включени в базата данни на Европол. Целта е да са установи дали са пребивавали на територията на други държави от ЕС и в същото време - службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях.

Постигнат е сериозен напредък от страна на разследващия екип в България относно финансирането на терористичния акт - заяви Роб Уейнрайт. Той изрази убеденост, че с работата на българските експерти и помощта от Европол ще бъде установена цялостната схема на финансиране.

Директор Уейнрайт и министър Цветанов са изразили готовност експерти от Европол да участват в екипа по разследване и съответно - служители от българските служби да се включат в работата на европейската агенция. Очаква се до дни наши експерти да заминат за Хага.

Успешните резултати от съвместни операции за противодействие на фалшифицирането на европейската валута, предотвратяването на престъпления със скимиращи устройства и измами с разплащателни карти също бяха тема на срещата. Операция "Шок -2" беше посочена като пример за добро взаимодействие между Европол, Италия и България.
За 2012 г. Европол отчита изключително добро ниво на споделяне на информацията по текущи случаи с агенцията, което за България е в рамките между 76 и 83 %.

Министър Цветанов заяви твърдата решимост на българските правоохранителни органи този обмен да продължи още по-интензивно.

В резултат на предприетите мерки от страна на ръководството на МВР е отбелязан значителен ръст на въведените обекти в Информационната система на агенцията. През миналата година са въведени 299 лица, свързани с 97 престъпления, а общият брой въведени обекти е 2 870 - сред тях - документи за самоличност, средства за транспорт, средства за комуникация и др.




Още по темата: общо новини по темата: 176
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: