Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Плочките на площад "Независимост" отиват в историята, заменят ги с павета
Автор: Екип Varna24.bg 12:13 / 19.02.2013Коментари (2)3505
© Одесос 2012
Изпочупените и напукани плочки на площад "Независимост" ще бъдат част от варненския пейзаж още поне няколко месеца. Ремонти на разбитата настилка няма да има, тъй като се очаква в скоро време да стартира мащабният проект за реконструкция на главната пешеходна зона във Варна, разкри пред Дарик шефът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Стоян Димитров.

"Разрешението за строеж за реконструкцията на площада вече е издадено, а в момента тече процедура за избор на изпълнител. С голямо нетърпение очакваме проектът да стартира ", добави той.

Ако всичко върви по план, проектът за модернизация на главните пешеходни зони на Варна трябва да започне най-късно в средата на май и да продължи около 400 дни, каза пред Дарик заместник-кметът на Варна арх. Димитър Николов. При евентуално обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител има вариант да се премине към предварително изпълнение независимо от обжалването.

По всичко личи, че в разгара на летния сезон прахулякът и шумът ще тормозят и жителите, и гостите на града. Строителните работници най-вероятно ще се появят първо в района около Дупката, където положението години наред е най-зле. Добрата новина за варненци е, че познатите им плочки отиват в историята и на тяхно място ще се появят павета, които според специалистите щели да ни надживеят.

"Ще бъдат поставени клинкерни и гранитни павета с дебелина 5 см. Те няма да бъдат редени върху стоманобетонова плоча, както е в момента, а върху пясъчна основа, което е по-лесно при евентуални ремонти. При самата настилка пък трошене няма", обясни арх. Николов.

Проектантите от обединение "Одесос 2012", изготвили проекта, обясниха пред Дарик, че са поставили много високи изисквания за качеството на материалите. Ако паветата са произведени от някоя от водещите европейски фирми в тази област и отговарят на всички заложени характеристики, дълги години няма да създават главоболия на градската управа и на варненци. Настилката няма да е хлъзгава и няма да замръзва през зимата, увери арх. Александър Минчев от проектантския екип.

"Паветата ще бъдат произведени от естествени материали, което предполага те да бъдат дълговечни. Разбира се, от значение са също поддръжката и условията на експлоатация. Надяваме се при правилна поддръжка да имаме поне 20-30 години една стабилна настилка, която да не е податлива на износване, чупене", каза арх. Минчев.

За реконструкцията на пространството от Козирката до Севастопол ще бъдат отпуснати 5 млн. лева по европрограми. С тези пари предстои да бъдат обособени няколко площада. Първият от тях, носещ името "Духовност", ще се оформи в градинката зад Окръжния съд и ще носи информация за всички храмове на територията на Варненската и Великопреславска митрополия. За видни личности, свързани с историята на града, ще се разказва на площад "Независимост", в пръстена около Шандравана. Имената на бележитите варненци ще бъдат вписани в борда на фонтана.

Самият шадраван ще бъде музикален, с "пеещи" и "танцуващи" струи вода, какъвто има в Дубай, пред известния небостъргач Бурж Халифа. Варненският ще бъде с много по-малки размери, но също ще бъде богато осветен и ще рекламира спектаклите в Операта.

Следващият площад "Варна" ще е пред бившия магазин "Валентина", където ще има ориентири за забележителностите в града. Пространството на пресечката на бул. "Княз Борис I" с улица "Воден" ще се казва площад "България". В настилката ще бъдат вплетени имената и гербовете на всички областни центрове у нас и разстоянието до тях от Варна. На информационно табло на площада ще бъдат посочени 100-те туристически обекта в страната.

"По протежение на пешеходната зона ще има между 6 и 8 електронни информационни табла, които ще бъдат разположени на тези ключови площади. Планираме да засадим нови дървесни видове, да обособим места за сядане, да оформим допълнителни цветарници под формата на кораб", каза още арх. Минчев.

За реконструкцията на пешеходната зона освен предвидените 5 млн. лв. Община Варна може да получи допълнителни до 4 млн. лв., обяви зам.-кметът Димитър Николов. Ако финансирането бъде отпуснато, ще бъдат реконструирани още няколко зони, сред които "Севастопол", пространството от общината до входа на Морската градина и др.




Още по темата: общо новини по темата: 15
28.08.2013 »
06.02.2013 »
04.07.2012 »
03.07.2012 »
25.04.2012 »
24.04.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.02.2013 г.
0
 
 
Прав е колегата, така е.Ама сигурно ли е, че за Варна говорим? :) то направо по-лесно нов град да си построим :) хахаха дано се получат нещата, ще е чудесно.. ама пак преди избори гербери...
Aнонимен
на 19.02.2013 г.
0
 
 
Ако може другарите архитекти да обяснят какво означава поддръжка на павета и ще може ли да минават да речем тирове по тях без да се повреждат? В цяла Европа е така - до най-скъпите магазини на централните улици спират ТИРОВЕ за да ги зареждат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: