Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В петък откриват Детския национален конкурс "Диньо Маринов" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 27.03.2013Коментари (0)1313
©
На 29 март 2013 г. от 10:00 часа в Концертна зала на Младежки дом-Варна ще бъде открит Детския национален конкурс "Диньо Маринов"- Варна, 2013 г. за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Конкурсът носи името на основателя си - гайдарджията-педагог Диньо Маринов ( 21.08.1955-21.02.2005 г.), който през 1994 г. заедно с колегите от Общинския детски комплекс организират и провеждат първия по рода си детски фолклорен конкурс в България. В годините идеята и статута на конкурса се разпространява бързо и се взаимстват от много градове в България. Организатор на конкурса "Диньо Маринов" е Общински детски комплекс, със съдействието на Община Варна. Тази година ние провеждаме деветнадесетото му издание. Целта ни е да издирваме и популяризираме младите таланти, да приобщаваме младото поколение към традиционната българска култура.

Две поредни години Националния детски конкурс "Диньо Маринов" е оценен от гражданите като Събитие на Варна №1 в категория "Работа с деца и младежи".

Участват деца от всички фолклорни области в страната, а залите, в които се провежда конкурса са пълни с публика. В деня, в който се състезават гайдарските оркестри, пред Младежкия дом се извива пъстро хоро, в което се включват участниците, зрителите и преминаващите граждани. Така конкурсът се превръща в празник на народната музика.

Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН и в Мерките за закрила на деца с изявени дарби. Учениците от трета възрастова група, раздел индивидуални изпълнители, класирани на първо, второ или трето място могат да кандидатстват за годишни стипендии.

Журито, което ще оценява тази година изпълненията на участниците е в състав: Председател - доц. д-р Костадин Бураджиев - преподавател по тамбура в АМТИИ - Пловдив, проф. д-р Любен Досев - преподавател по кавал; Ангел Добрев - композитор и преподавател в НУИ "Л. Пипков" София; ас. Иван Георгиев - преподавател по гайда в АМТИИ - Пловдив; и преподавателите по народно пеене в АМТИИ, Пловдив - ас. Данка Цветкова и Таня Досева.

Заявка за участие са подали над 400 деца и юноши. Ще се надсвирват 55 гайдари, 41 кавалджии, 37 изпълнители на тамбура и 39 гъдулари. Ще се надпяват над 180 народни певци и певици; 26 камерни вокални и инструментални, над 20 хорове, оркестри и ансамбли. Тази година има представители от всички фолклорни области в страната - Пловдив, Монтана, Търговище, Карлово, Добрич, Бургас, селата Черни Вит и Глогово от област Ловеч, Плевен, Ямбол, Дряново, Сухиндол, Трявна, Шумен, Карлово, Русе, Силистра, Благоевград, София, Велико Търново и др. Те ще се състезават в три категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.
Наградите са авторски плакети и дипломи. Всеки участник ще получи грамота. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка категория и група, награда на Кмета на град Варна, награда "Диньо Маринов" за най-добър гайдар, награда за най-добър музикален педагог, награда на АМТИИ - Пловдив, запис в радио Варна, запис в радио Шумен, Награда на Национален дворец на децата - София.

Конкурсната програма е в три поредни дни - на 29, 30 и 31 март в Младежки дом.

Каним любителите на народната музика и гражданите на Варна на Галаконцерта на наградените, който ще се проведе на 31 март 2013 г. от 13:30 часа, в Пленарна зала на Община Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: