Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Утре започва театралният фестивал "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 14:12 / 31.05.2013Коментари (0)1403
На 1 юни за 21-ва поредна година в морската столица стартира Международният театрален фестивал "Варненско лято". За 12 фестивални дни публиката ще има възможност да посети 40 фестивални събития. Цифрите доказват фестивала като истински «устойчиво събитие», по думите на артистичния му директор - актрисата Цветана Манева.

7 са заглавията в българската селекция, 6 са международните селекционирани представления.

«Водещо за мен в селекцията е да се види как театърът реагира на неустойчивостта и предизвикателствата на съвремието. В нея са включени представления, които вече са получили своето признание», заявява селекционерът на 7-те български продукции в основната програма, обединени под мотото "Епоха си търси герои" - театроведът Явор Койнаков.

За кодиректора на фестивала проф. Николай Йорданов неговата устойчивост е от значение за привличане на повече организации, които да подкрепят събитието и да се присъединяват към неговото осъществяване, като по този начин се реализират и по-мащабни проекти. 7 продукции са включени в програмата "Театрален Шоукейс", реализирана съвместно с Арт Офис, и 10 в Паралелната програма. 9 от 14-е представления в "Българска селекция" и "Театрален Шоукейс" са номинирани или спечелили престижните театрални награди "Икар" и "Аскеер" за 2013 г. Те представят най-новата продукция на българската театрална сцена с изключение на специално поканеното представление "Арт" на софийския Малък градски театър "Зад канала", което отбелязва 13 години на сцена и е част от благотворителната кампания - "Изкуството днес - за възможностите утре!", съвместно с Фондация "Св. Св. Константин и Елена".

В паралелната програма са включени и неизменните теоретични и образователни модули. Каква е функцията на фестивалите днес ще обсъждат на 6 и 7 юни експерти от Европа и САЩ на международна конференция на тема «Фестивалите: културни индустрии и/или креативни пространства». Тя се осъществява съвместно с Държавния културен институт и Арт Офис.

Семинар за млади театрални критици ще се проведе съвместно с Международната асоциация на театралните критици. Две изложби и 2 филмови премиери, една от които в партньорство с фестивала за независимо американско кино So Independent, допълват тазгодишната фестивална статистика.

«В международната селекция тази година сме се постарали да представим за първи път в България водещи компании, които работят в театъра и общуват със зрителя по много различен и новаторски начин», каза Асен Терзиев, отговорен за международната програма. В нея ще бъдат представен продукции от 6 държави от цяла Европа.

Първият фестивален ден 1 юни започва от 11 ч., когато Фестивалът и Варненският куклен театър ще поздравят най-малките си зрители с представлението "Под гъбката" по приказката на В. Сутеев и с режисьор Бианка Бенковска. Очаква ги весело представление-игра, което ще ги срещне с героите Слънчева и Дъждовен. От 19.30 ч. на основната сцена на ДТ «Стоян Бъчваров» «кавалджията на света» Теодосий Спасов и Варненският камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев ще поведат в музикален «Огнен лабиринт». Те ще представят създаден специално за събитието концерт, в който неземното усещане за звук на Теодосий Спасов се съчетава с класически инструменти и свободно преминава през музикални стилове и жанрове. С излизането си пред театъра зрителите и минувачите ще бъдат въвлечени в светлинния пърформанс "Антитезиз" на Lux Lumina Group.

От 21 ч. из площада ще плъзнат визуални образи в черно и бяло, които сякаш появяващи се от тъмната и светлата страна на мисълта, насищат пространството с магия и светлина. Техни автори са известните сценографи Мира Каланова, Марина Райчинова, Марина Додова, Антония Попова и др. От 21.45 ч. магията ще се пренесе във въздуха от танцовото шоу на открито "Бяло действие" на италианската компания за вертикален танц "Ил Посто".

Вертикалният танц е от най-популярните и зрелищни жанрове по света днес, а компания "Ил Посто" е атрактивна италианска формация, специализирала се в спектакли на открито. Основана е през 1994 г. от хореографа Ванда Морети и музиканта Марко Кастели и изгражда своите спектакли във взаимодействието между танц, музика и архитектура. Те не се съобразяват със земното притегляне и използват височината, въздуха, стените на сградите и градските пейзажи вместо сцена. Така градската архитектура оживява по нов начин, а музиката на живо на талантливия саксофонист Марко Кастели обединява хората и мястото в единно празнично пространство. "Бяло действие" ще превърна емблематичната необарокова сграда на варненския театър в красив танцов подиум. "Ил Посто" имат множество участия на значими фестивали от международната и италианската сцена. Те се представят за първи път в България с подкрепата на Италианския културен център.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: