Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чуждите медии: България вдига обвиненията си към Хизбула
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 06.06.2013Коментари (5)4205
© Impact Press Group
Близо година след атентата на летище Бургас трагедията отново е водеща тема в международните издания. Основното обаче в коментарите по света е стъпката назад от страна на София относно обвиненията към Хизбула. Редица чужди издания коментират действията на новото правителство в България около атентата от юли 2012, отнел живота на петима израелски туристи и един български гражданин.

България оттегли обвиненията си към Хизбула заради липса на категорични доказателства срещу въоръженото ливанско шиитско движение, съобщава американският вестник The New York Times. Близо година след като бомба отне живота на петима израелци и шофьор на автобус на летището в Бургас, новото правителство в България се опитва да смени позицията си и да не обвинява директно Хизбула. Изданието цитира българския министър на външните работи Кристиан Вигенин, който в сряда даде интервю за националното радио.

"Доказателствата за връзката на Хизбула с бомбения атентат в Бургас миналата година не са категорични", коментира Вигенин и посочва, че не може да се обсъжда включването на групировката в терористичния списък на ЕС само на основата на косвени доказателства.

Коментарът му идва в момент, когато в ЕК се води дебат дали Хизбула да бъде включена в "черния списък". Основа за тези искания е не само атентатът в България, но и признанието на ливанското шиитско движение, че оказва голяма подкрепа за сирийския президент Башар Асад.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕК Хизбула да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства.

Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че то е замесено в атентата в Бургас и на осъдителната присъда на агент на групировката в Кипър през март заради планиране на подобно нападение, припомня изданието.

Новото българско правителство, което дойде на власт миналата седмица, е водено от бивши комунисти - Българската социалистическа партия, докато бившите управляващи от ГЕРБ са определяни като проевропейци и съюзници на САЩ. Именно при тяхното управление бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че има доказателства, че Хизбула е организирала атентата.

Разследването на атентата в Бургас постави България притисната геополитически между по-големите европейски страни, които подкрепят идеята за обявяването на Хизбула за терористична организация, и страните, които са против това решение. България също така изразява безпокойство, че ако Хизбула бъде обявена за терористична организация, това ще изложи на риск нейните исторически тесни връзки със страните от Близкия изток, коментира The New York Times.

България отказва да определи Хизбула като терористична организация, като заяви, че доказателствата са косвени, пише израелският в. "Аруц Шева", като отново се цитира изказването на Кристиан Вигенин.

"Има индикации, че е възможно Хизбула да стои зад атаката. Но ние не можем да вземем трудни решения с последици за политиката на Европейския съюз в региона, основани само на косвени доказателства", коментира бившият евродепутат.

"Ако, разбира се, доказателствата от други случаи са достатъчно сериозни, тогава ние няма да се поколебаем да подкрепим такова решение", казва още Вигенин.

Ройтерс също обръща внимание на темата. Агенцията коментира, че новият кабинет в България отстъпва от обвиненията, направени преди няколко месеца, към Хизбула.

През февруари правителството на Бойко Борисов, който е съюзник на Вашингтон, призова европейските правителства да предприемат по-твърда позиция по отношение на Хизбула, след като го обвиняват за нападението Бургас, припомня агенцията.

Социалистите, тогава в опозиция, обвиниха дясноцентристкото правителство, че бърза да замеси Хизбула без доказателства и поставя държавата в опасност от възможни нови терористични атаки.

Българските власти ще продължат да разследват атентата в Бургас и ще информират своите европейски партньори, пише Jerusalem Post, който също посочва промяната в позицията на София. ЕС ще обсъжда отново дали да включи Хизбула в списъка с терористични организации през този месец, съобщава изданието.




Още по темата: общо новини по темата: 176
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
тоя вагинин е само като го видя мафиотската подложна физиономия направо ми иде да го размажа
+1
 
 
Ако няма доказателства, значи наистина трябва да се въздържаме да сочим с пръст натам, накъдето "услужливо" ни карат америкосите. Даже този терористичен акт на 11 септември е под голям въпрос кой го е извършил!
+1
 
 
След турския език в училищата и Шистовия г*з сега и това е хайде де
+1
 
 
Как няма да ги вдигне,като ни "управляват" саздателите на Хизбула ;)
+2
 
 
след това категоично ще осъдим бунтовниците в сирия
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: