Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Романът "Тютюн" изчезва от учебниците?
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 20.06.2013Коментари (102)14346
© Varna24.bg
Романът "Тютюн" да отпадне от списъка за изучавана литература в гимназията. Това предвиждат проектите на новите учебни програми по български език и литература, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието. От ведомството обаче не коментираха защо романът на Димитър Димов липсва от проекта на документа. От учебните програми за гимназиален етап са отпаднали и произведенията "Хамлет" и "Дядо Горио". В проектите се забелязва и разместване на изучаваната литература, като много от произведенията са изместени с един клас надолу. Така например Талевият роман "Железният светилник" ще се учи в 11-и, а не в 12-и клас, както беше досега. Вазовата "Епопея на забравените" и одата "Опълченците на Шипка" пък ще се учат в 10-и вместо в 11-и клас. Същото важи и за стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър".

Друга новост е, че в програмата на деветокласниците е предвидено да се учат откъси от "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго. В учебните програми за 12-и клас по български език пък е предвидено учениците да пишат есета по граждански проблеми. Дванадесетокласниците ще съчиняват мотивационни писма, сивита, интервюта, резюмета, както и ще се учат да редактират текстове. Целта на новите учебни програми е да се увеличат часовете по практически занимания, за сметка на теорията. Затова съотношението практика-теория е 60:40. Учебните програми подлежат на обществено обсъждане. Те могат да влязат сила чак когато бъде приет нов закон за училищно и предучилищно образование.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На комунистите им трябва прост народ за да могат до го управляват. Те са си били винаги национални предатели.
0
 
 
Да не им е много сложен случайно!? Тази книга е класика! Сама я прочетох, без някой да ме е карал, с най - голямо удоволствие! Пълно затъпяване по тия училища!!! На какво ще ги учат в крайна сметка!?
Aнонимен
на 21.06.2013 г.
0
 
 
Как е възможно от учебните програми да отпадат такива произведения!Тези "експерти" в министерството не са ли българи! Романът "ТЮТЮН" е едно от най-стойностните произведения в българската литература! Дайте тогава и "Под игото" на Вазов да премахнем! Не ви ли е срам господа "ЕКСПЕРТИ" да се гаврите по този начин с националната история,литература и култура. А за тези,които твърдят,че не са разбрали нищо от "ТЮТЮН" като ученици мога да кажа само,че толкова им е ума и културата. Срамота!!
0
 
 
и тях да ги няма тогава убите предателката с камъни....
0
 
 
Понеже е много по-важно един ученик в гимназията да прилага свойствата на тригонометричните функции, да знае при какви условия се получава амоняк, как от варовик да получи аспирин и какъв е продуктът от разпадането на уран- 235- неща, които са абсолютно ненужни за хора далеч от науката, защо да не махнат произведения увековечили българското.
0
 
 
просто нямам думи да изразя възмущението си
0
 
 
Тези автори и техните произведения ще се четат винаги! Никой не може да ги премахне или заличи! Защо обричат културата на България? На къде отиваме? Народ без култура и патриотизъм е обречен на разпад! Никой не може да отнема правото на децата да изучават тези велики автори и техните произведения!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: