Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Турция няма право и на един пирон у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:09 / 13.08.2013Коментари (50)9063
© Bulfoto
Турската държава не може да претендира дори за един пирон от бившите мюсюлмански имоти в България, заяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той припомни, че веднага след обявяването на Независимостта през 1908 година България се е разплатила с бившия си сюзерен - Османската империя, за всички инфраструктурни и стопански съоръжения, останали на наша територия.

"Що се отнася до религиозните компоненти, които днес наричаме културно-историческо наследство обаче, въпросът също е бил решен законодателно преди 104 години, добави историкът. На 6 април 1909 г. 14-то НС решава българските мюсюлмани да се управляват по демократичен, изборен начин от тяхна собствена, но национална, отделна от ислямския халифат структура, каквато днес е Мюфтийството", обясни Божидар Димитров.

Според него за някои имоти, включително и пловдивската Баня Старинна, изоставени сгради, джамии и други, по-скоро хипотетично биха могли да настояват от Главното мюфтийство, макар че и те нямат съдебни шансове, с оглед направените няколко такива опита.

Подобен обаче е проблемът и с имотите на БПЦ, която например няма нотариален акт дори за храм като "Александър Невски", каза шефът на НИМ.

Недопустимо е в наши дни друга държава да предявява претенции за някакво историческо наследство в България, категоричен бе Божидар Димитров. В противен случай по тази абсурдна "логика" и Египет би могъл да претендира за нещо у нас, понеже той също е бил вековна част от Османската империя, иронично коментира проф. Божидар Димитров.

Източник: БНР









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
КОЙ И КОГА ЩЕ ОТГОВОРИ АРГУМЕНТИРАНО /СЪС ДОКУМЕНТИ ;СПОРАЗУМЕНИЯ /НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И МЮФТИЙСКИ МЕРАЦИ ! ! ! ТЕ АКО НЕ ПОМНЯТ Е ИМАЛО "ТУРСКО РОБСТВО " , АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ , БАТАК , ПЕРУЩИЦА , ПЛЕВЕН , СТАРА ЗАГОРА , ШИПКА , ИЛИНДЕНСКО - ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ И ... БУНОВО , ЖП ГАРА Пловдив И . . . АЗ И МОИТЕ ДЕЦА НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ ! ! !
+1
 
 
Образователното министерство е на път да вземе поредното безумно решение. След като преди време се опитаха да махнат от програмата по български език и литература творби на Христо Ботев, от кабинета сега са намислили да разкарат и историята от програмата за 11 и 12 клас. От образователното министерство имат идея да променят изцяло броя на часовете по предмета "История" като изцяло го премахнат от часовете на учениците от последните два класа на гимназията.....Няма нужда! Да махат историята българска въобще! Щото скоро ще трябва да изучаваме История но Османската Империя и нейната най-нова история в наследницата и Турция. Само се чудя, защо им трябваше да се отбраняват край Плевен-Никопол, войници от Русия, Румъния, Сърбия, Финландия и Черна гора,та чак от Япония и да си оставят костите тук- ей -тъй дошли и били избити от Осман паша.Сега сигурно в Т.н. български училища ще третират като герой-мъченик. Ами ШИПКА направо да си я претендират от Турското външно министерство и да се решава веднъж завинаги.
+3
 
 
Има конституция на България, господа Турци неграмотни !!! България ! български език ! и точка ! Кой не му харесва ......друм от къде е дошъл ...!
Aнонимен
на 15.02.2014 г.
+5
 
 
българите в чужбина живеем съгласно законите на държавата в която сме плащаме си данъците спасваме си правилата на играта и мълчим това е демпкрацията искаш ли да си там ще уважаваш и ще бъдеш коректен .Това е братя турци които не иска да уважава България мястото не му е в България
+6
 
 
рязана му ли е долната глава - режи му и горната.....
Aнонимен
на 14.02.2014 г.
+6
 
 
Написах в профила на Лютви Местан: Българската държава не е длъжна да ви ограмотява на турски език! Това ще си го свършите сами в свободно избираем предмет! Длъжни сте да знаете грамотно български език и това са длъжни да знаят всички на митинги и предизборни събрания! На политически предизборни митинги говоренето трябва да се разбира от ВСИЧКИ граждани! Вие какво, нелегални ли ще сте пак, ние да не знаем какво говорите там? И ако не ви харесва да сте български граждани- то никой не ви държи тук насила, и без това очите ви са все в "майка" Турция, вие никога не сте били лоялни на България !
+3
 
 
Писал съм преди седмица,две има земи в беломорска тракия, няма да вписвам почити цяла европейска турция, хора които имат скици и документи за земите си, които са били насилствено изгонени, някои убите от там, не желаят да ги заменят, нито да им ги изкупят. Казват единствено НЕ, тея земи не са ваши и не им ги връщат, а ДПС казват че защитават интересите на малцинствата, а има хора с стотици декари земи, дворове и къщни места, които сега струват милиони.
+1
 
 
вържете го тоя щото ще върне източна румелия на падишаха
+2
 
 
да си прибира циганите и малцинствата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: