Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна започва акция за превенция на опасното шофиране на мотористите
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 21.08.2013Коментари (2)2504
© Varna24.bg
Във връзка със зачестилите през последния месец сигнали от граждани за движение на мотоциклети по основните булеварди на гр.Варна с превишена скорост след 23:00 часа и предпоставките, които се създават за възникване на ПТП, Сектор Пътна полиция инициира акция за превенция, която ще включва засилени проверки и мерки за осигуряване спокойствието на гражданите и сигурността им, както и тази на мотоциклетистите.

За периода от 1 до 20 Август 2013 г. са направени общо 26 проверки на мотоциклети. Общо констатираните нарушения са 18. От тях: 7 са за неправоспособност на водачите; 3 са за непреминат годишен технически преглед; 2 - за липса на задължителна застраховка "Гражданска отговорност"; 2 - за нерегистрирано МПС; 1 е за нередовни пътни документи и 3 са за други нарушения.

За съответните нарушения са съставени 15 бр. актове за установени административни нарушения и са наложени 2 глоби по фиш.

Препоръки към мотоциклетисти и мотопедисти:

Скоростта

Известно е, че управлението и возенето на мотоциклет или мотопед са несравнимо по-рисково от това на автомобил. Водачите и пътниците не са защитени и всяко падане или удар в друг автомобил или крайпътно препятствие води до изключително тежки последици, дори когато скоростта не е голяма.

Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. Изберете уравновесен, не агресивен стил на управление на мотоциклета, без множество резки ускорения, слаломиране и рязко спиране.

По-добре се движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция, която ви осигурява място и време за реагиране при непредвидена ситуация.

Не се състезавайте с другите и не се поддавайте на "покани" от ваши колеги на пътя за надбягване. Това би довело до екстремен риск от произшествие.

Помнете, че най-голямата победа на пътя е да пристигнеш невредим с този, когото возиш, от точка "А" до точка "Б".
Не се опитвайте да поставяте "рекорди" - примерно, че сте изминали дадена дистанция за изключително кратко време! Това е напълно безсмислено и опасно. Няма да получите и специална награда за подвига.

Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Застраховайте се с намалена скорост - в рамките на разрешената, а на конфликтни места - и по-малка. При висока скорост не можете да реагирате и да предотвратите удар и падане.

Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/ , времето за което би пристигнал до конфликтната точка и възможностите на мотоциклетиста да маневрира или спре! Това е още една причина да сте много предпазливи и да намалявате значително скоростта при забелязване на такива участници в движението, които могат внезапно да излязат на платното.

Движете се с такава скорост, която да ви осигури спокойно, сигурно управление, което не налага рязко използване на спирачките.

По тъмно намалете значително скоростта, тъй като пред вас може да има несигнализирана каруца, трактор, велосипедист без светлоотразители и без светлоотразителна жилетка /което е задължение по Закона за движението по пътищата/, пешеходец без светлоотразителни елементи, в тъмни дрехи. При насрещни фарове, които заслепяват, вероятността от блъскане на такива трудно забележими участници в движението е многократно по-голяма. Ще пострадат те и Вие.

Изпреварването

Опитите за изпреварване в участъци, където това е забранено с непрекъсната линия и пътни знаци, при интензивно насрещно движение, са опасни. Много мотоциклетисти нарушават правилата и преминават на минимална странична дистанция от изпреварваните от тях автомобили, като се стремят да не излизат от своята лента. Има опасност от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както за падане при съприкосновение с изпреварвания или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.

Започвайте маневра за изпреварване само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.
Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища извън населените места. Често настъпват злополуки, когато автомобилът, който сте започнали да изпреварвате, внезапно предприеме маневра - завой наляво, и ви затваря пътя в последния момент.
Помнете, че другите на пътя - водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с обичайно високата им скорост. Някои от водачите на автомобили не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.

При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед.

Предимството

Когато на кръстовище нямате предимство, изчаквайте достатъчно търпеливо преминаването на всички превозни средства, движещи по пътя с предимство. И обратно: когато вие сте с предимство, още преди кръстовището намалете скоростта с готовност да реагирате, тъй като е голяма вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя.

Също намалете скоростта и бъдете предпазливи, когато се движите направо и имате предимство пред завиващи автомобили: много често главно възрастни шофьори, водачи на трактори и селскостопански машини, каруцари започват завиване без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещи се направо. Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.

Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите; не забравяйте, че сте по-трудно забележим в сравнение с автомобилите в интензивното движение. Винаги преди маневра се убеждавайте сигурно, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното Ви преминаване.

Не се движете на минимална дистанция зад автомобила пред вас. При внезапно спиране на този автомобил /по многобройни причини/, неминуемо ще се блъснете в него. Увеличете дистанцията, за да имате по-добра видимост и да намалите рисковите ситуации.

На кръстовища не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал за вашата посока. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението.

Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара.
Не увеличавайте скоростта с цел да "хванете" зеления сигнал, който изтича - винаги се намира пешеходец, решил да притича на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано ще навлезе в кръстовището още на жълт сигнал, преди зеления.

Техническата изправност, екипировката

Безопасното движение с мотоциклети и мотопеди изисква да не се правят дори най-малки компромиси с техническата изправност: светлини, спирачки, състояние на гумите; лагерите, веригата, амортисьорите, осите и т.н.
Дори най-малки хлабини в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои. Потърсете компетентна консултация и помощ в специализирани автосервизи за консултации и ремонт.
Вие и вашите спътници Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвмсем малки разстояния. Най-често при злополука возещите се на мотоциклет, мотопед при удар в дърво, стълби и при падане блъскат главата си - в дърво, стълб, бордюр край платното.

Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.

Препоръки към семейството, близките и приятелския кръг
В най-голям риск да катастрофират са мотоциклетисти /мотопедисти/, които: нямат правоспособност, управляват нерегистрирани и неизправни мотоциклети и мотопеди, без сключена застраховка "Гражданска отговорност"; те и возените от тях пътници не използват предпазни каски. Юношите и младежите са най-изкушени от мотоциклетите, мотопедите и АТВ и пренебрегват законовото задължение да притежават съответно свидетелство за управление.
Катастрофите със смъртни случаи и с тежки травми с опасност за живота и инвалидизиране за цял живот, по вина и с участие на неправоспособни са стотици. Вие, родителите сте най-заинтересовани за живота и здравето на вашия син. Не купувайте мотоциклет или мотопед, докато не придобие свидетелство за управление. Не му разрешавайте да управлява, както сам, така и да вози свои приятели.
Вие, приятелите на младите неправоспособни мотоциклетисти можете да ги предпазите от катастрофа и фактически да спасите живота им! Може да се развали временно настроението при вашата намеса, но ще се запази животът!

Направете всичко необходимо за предотвратяване на опасно управление, в нарушение на Закона, на двуколесни моторни превозни средства и на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол. Потърсете адекватна помощ, ако се налага - от родител, близък или дори полиция!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди да се обзавеждат с шлемове и разни други рокерски аксесоари, първо да си монтират шумозаглушители. Писнало ми е цяло нощ разни идиоти да бръмчат по улиците. Крайно време е да се вземат крути мерки срещу нарушителите!
0
 
 
ДАно да е от ползва, писнало ми е от прекъсвачи посред нощ 1,2,3 часа няма значение - не ги интересува събуждат града. Иначе после реват, че не ги уважавали на пътя
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: