Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 19.10.2013Коментари (9)5211
© Impact Press Group
Нищо гръмовно няма в новината, че прокуратурата най-сетне посочи виновен за т.нар. "костинбродска афера" с надпечатаните над 400 хиляди бюлетини, гръмнала в деня за размисъл пред парламентарния вот. Обвиняемият, както се и очакваше, е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който по закон е отговорен за процеса по отпечатването на бюлетини. Той ще бъде съден за неизпълнение на служебните си задължения. В крайна сметка скандалът, за който бяха похабени толкова емоции и телевизионно време, излезе обикновена чиновническа немарливост. А версията за "чудовищен преврат" и "фалшификация на изборите", лансирана от БСП и ДПС след разгорелия се скандал, излезе кьорфишек. Дето се вика, рибата се оказа цаца.

Още когато гръмна костинбродската афера, от нея вонеше на гнило. Тогава, обаче, всички подозрения бяха отпращани с лекота: нямате доказателства, нека прокуратурата си свърши работата. Сега вече доказателствата са налице, или по-скоро ги няма, така че е време за равносметка по случая.

Да припомним хронологията на събитията накратко. На 11 май т.г., в деня за размисъл, контролирано изтича информация през една телевизия, че съвместна акция на прокуратурата и ДАНС е предотвратила "грандиозна фалшификация" на изборите, като е иззела 350 хиляди бюлетини от печатницата в Костинброд. Въпросната печатница, на всичкото отгоре, се оказва собственост на общински съветник от ГЕРБ, което я прави още по-уязвима. По случая бе раздухана невъобразима медийна истерия, партийните централи реагираха светкавично с обвинителни комюникета, създаде се впечатлението, че сме свидетели на държавен преврат едва ли не.

БСП и ДПС в хор обвиниха ГЕРБ в "опорочаване на вота", а журналиста Николай Бареков, който пое скандала на ръчно командване, обявиха за герой на журналистическия труд и пръв борец за демократични права и свободи, нищо че до вчера бе служил предано на врага им. Превратът действително се състоя, но той не беше изборен, а медиен. Телевизиите и агенциите възпроизведоха "новината", а естествената им надпревара за надмощие в информационното осигуряване усили скандалния ефект. В резултат на истерията денят за размисъл бе фактически отменен, а нападките срещу ГЕРБ нащърбиха рейтинга й. По изчисление на потърпевшите електоралните загуби на партията от "костинбродската афера" са 5-6 процента. Нормално е да предположим, че "правдотърсачите" също са спечелили от скандала. Не е сигурно дали конфигурацията на властта днес нямаше да е друга, ако не беше аферата "Костинброд".

Това, което имаме като обвинения към днешна дата, само потвърждава подозренията, че цялата афера бе съшита с бели конци от заинтересованите БСП и ДПС. Да не забравяме, че сигналът до прокуратурата за палетите с празни бюлетини бе подаден от партийната функционерка Мая Манолова (БСП). Малцина помнят, че тогава бе подаден още един сигнал - за автомобили с двойни дъна, които трябвало да превозят бюлетините с цел подмяна на изборните резултати. Твърдението остана недоказано, но съобщаването му в деня за размисъл вероятно е отказало мнозина да гласуват. Впоследствие от прокуратурата се измъкнаха с обяснението, че медийната истерия е попречила на ДАНС да проследи въпросните автомобили. Но недоверието бе посято.

Поведението на партиите в оня драматичен ден е донякъде обяснимо. Направиха си безплатна предизборна агитация през случая. Но за поведението на прокуратурата и досега няма оправдание. Съобщението й в онзи ден, с което потвърди медийната информация, на практика взриви ситуацията и придаде достоверност на една умело разиграна манипулация.

Недопустимото в случая бе това, че с преждевременното оповестяване на случая прокуратурата усили съмненията за готвено престъпление, без да предостави доказателства. Което в правото се нарича "внушение". Другото име на манипулацията. "А трябваше ли да си замълчим", оправда се патетично главният прокурор Сотир Цацаров. Да, трябваше. Колкото и странно да звучи това от устата на журналист, пряко заинтересован от повече прозрачност. Смятам, че прокуратурата трябваше да си замълчи в името на правото и честността на вота - двата стълба на демокрацията. И да отложи влечението си към повече прозрачност за по-късна дата. В случая това бе по-висшият приоритет от желанието да се покажеш услужлив към медиите.

Главният прокурор направи политическа услуга на опонентите на ГЕРБ в онзи ден и допринесе за идването им на власт. Можем само да гадаем защо.

Както ще продължим да гадаем за какво е трябвало да послужат онези над 400 хиляди прилежно сгънати бюлетини в Костинброд, чието предназначение така и не бе изяснено. А това бе работа на прокуратурата. Не разбрахме и откъде изтече информация към телевизията, раздухала скандала. А ни го обещаваха. Загадка ще остане за нас и обратът в поведението и политическите пристрастия на въпросната медия. Прокуратурата бе длъжна да отговори на всички тези въпроси, вместо да се ограничава до разпити на държавни чиновници.

От обвинението "опит за фалшифициране на вота" до "неизпълнение на служебните задължения" разликата е огромна и прокуратурата дължи обяснение.

Така или иначе манипулацията сполучи и не дава никакъв повод за оптимизъм - защото власт, дошла с измама, не вещае нищо добро. А над прокуратурата продължава да тегне подозрението, че е изпълнител на политически поръчки. И сатиричното прозвище "цацаратура".

Източник: вестник "Сега"




Още по темата: общо новини по темата: 328
17.01.2014 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
19.07.2013 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.10.2013 г.
0
 
 
Ето, пак подменихме темата - въпросът е има ли надпечат на бюлетини и установи ли се за какво е имало намерние да послужат?!
Aнонимен
на 20.10.2013 г.
+1
 
 
Мая Манолова е една тъпа овца и тя !
Aнонимен
на 19.10.2013 г.
+2
 
 
Хаиде сега да се разследват Манолова и Бареков от къде имаха информация.
Aнонимен
на 19.10.2013 г.
+2
 
 
сега какво ще я правим кюстендилската слива- беше отворила една уста - с фандрома не мож я напълни
Aнонимен
на 19.10.2013 г.
+2
 
 
а на Мая Манолова и бареков кой ще им потърси отговорност
+1
 
 
Всичко си беше ясно, протестите, празните думи, лъжите... Жал ми е само и единствено за "телата" на хората, които вярваха...Това да си с повреден мозък и тялото ти да живее 60-70 години напразно е...Цял живот вярват на едни и същи лъжи-Много тъжно :(
Aнонимен
на 19.10.2013 г.
+3
 
 
Веднага оставка за п******а Цацаров!
+4
 
 
Именно защото в държавата почти винаги всичко е било непрозрачно и не се търси отговорност от заинтересованите лица ще продължаваме да сме сочени като една от най корумпираните ,недемократични и изостанали страни.Но така ще бъде докато болшинството от хората не желаят да се промени статуквото,а чакат друг да свърши тази промяна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: