Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте как се стигна до напрежението по оста община Варна - "Транстриумф"
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 30.10.2013Коментари (7)11719
© Varna24.bg
През последните няколко дни основна тема в град Варна е създалото се напрежение между работници и служители на частната фирма за автобусни превози "Транстриумф Холдинг АД" и Община Варна. Varna24.bg направи анализ на цялата ситуация до момента по оста. Повод за напрежението стана новата транспортна схема на града, която предстои да бъде въведена от Община Варна. 

Предвид на подписания договор за доставка на 70 нови автобуса, финансирани по европроект на Община Варна за Интегриран градски транспорт и финансиране на цялата нова транспортна схема се предвижда да бъде създадено ново общинско предприятие, което да създаде условия за въвеждане на тази нова транспортна схема. 

В момента транспорта в град Варна основно се обслужва от общинската фирма "Градски транспорт" и частната фирма "Транстриумф Холдинг", като частната фирма обслужва малко над 50% от целия градски транспорт.

Тук трябва да добавим, че по единодушно мнение на варненци, частната фирма предлага много по-добри условия за пътуване от общинската такава. Автобусите на частната фирма са значително по-нови, поддържани по-чисти, обслужването от техните служители е на по-високо ниво, това бе признато включително и от кмета Иван Портних и от председателя на Общинския Съвет Иван Луков, който преди избирането си за председател на общинския съвет, беше председател на постоянната транспортна комисия към Варненския парламент.

Фирма "Градски транспорт" ползва предимно стари "Икаруси", някои от които са на повече от 25 години. "Транстриумф" първи във Варна вкараха в употреба преди няколко години небезизвестните на варненци нови "Мерцедеси", първи и засега единствени въведоха системата за проследяване, чрез която пътниците могат да следят движението на автобуса от вкъщи през интернет и да не чакат по спирките. През последните 5 години инвестициите на "Транстриумф" значително надвишават тези от "Градски транспорт", това бе потвърдено и на вчерашната среща с Иван Луков.

Европроектът, обаче е спечелен от Община Варна, съгласно проекта за Интегриран градски транспорт всички линии трябва да се обслужват от един вътрешен оператор и това е общинската фирма "Градски транспорт", което ще рече, че новите автобуси и цялата нова транспортна схема ще се осъществява от общинската фирма "Градски транспорт". 
Логично следва въпросът какво се случва с "Транстриумф" и неговите около 700 работници и служители.

Община Варна в лицето на кмета Портних и председателя на ОбС Ив. Луков твърдят, че така или иначе фирма "Градски транспорт" сама няма да може да обслужва целия градски транспорт на града и ще бъде обявена обществена поръчка за подизпълнител. От Общината, обаче твърдят, че няма как да лобират за "Транстриумф", дори да признават, че фирмата е най-добрия превозвач в града в момента.

Освен това, поне досега никой не е казал ясно колко процента от транспорта в града ще обслужва подизпълнителя на проекта. 

Неофициално според изпълнителния директор на "Градски транспорт" Злати Златев с влизането в употреба на новите автобуси фирмата ще може да поеме около 75-80 % от целия транспорт. Ако това се случи в тези граници, за подизпълнителя (евентуално "Транстриумф") остават около 20-25%, това автоматично означава 50% съкращения в "Транстриумф".

От друга страна при това положение може да се окаже, че частната фирма може да започне да работи на загуба и собственикът да реши напълно да преустанови дейността си. Това бе споменато от собственика Антраник Шакариан при срещата му с Ив. Луков. Освен това юристи от "Транстриумф" намекнаха, че ако собственик няма никакви гаранции за бъдещето и реши да прекратява дейността си, трябва да пусне уведомление и да стартира процедура за масово съкращение около 45 дни предварително, което при залегналите срокове в проекта на Общината означава, че това трябва да стане на  
15 ноември и от 01.01.2014 г. автобусите на "Транстриумф" да спрат да обслужват линиите си.

От Община Варна са категорични, че стартирането на новата транспортна схема се забавя по независещи от тях причини и реално то може да се осъществи след около поне 6 месеца. Което пък означава, че хипотетично половин Варна може да се окаже без градски транспорт в началото на новата година, а 700 души без работа.

Днес в зала "Пленарана" след прочита на декларацията от служителите на "Транстриумф" бе прочетено и предложение фирма "Градски транспорт" като вътрешен оператор да обяви възможно най-бързо процедура за обществена поръчка за 45% от транспорта на града и резултатът от нея да бъде обявен на 15 февруари 2014 год. Така всички от "Транстриумф" ще имат някакви гаранции за бъдеща работа при спечелване на обществената поръчка. 

Явно диалогът между Община Варна и "Транстриумф Холдинг" ще продължи и през следващите дни, а междувременно служителите на частната фирма ще продължат да бъдат в символична стачна готовност докато не се постигне някаква яснота и не получат някакви гаранции.



Още по темата: общо новини по темата: 513
28.03.2024 »
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.11.2013 г.
0
 
 
транстриумф-в канала заедно с арменеца
Aнонимен
на 10.11.2013 г.
0
 
 
И ОТ ТРИТЕ КОМЕНТАРА Е ВИДНО 4Е СА НА ОТРЕПКИ СВЪРЗАНИ МНОГО ЗДРАВО С ,,ТРАНСТРИУМФ''
Aнонимен
на 01.11.2013 г.
0
 
 
Ще се върнем 30 години назад!!!!!
Aнонимен
на 31.10.2013 г.
0
 
 
е смятайте, че вече ще закъснявате за работа и училище.градски транспорт са толкова нередовни, че повече няма накъде.на транстриумф винаги идват навреме. не ми трябва даже да гледам в интернет кога ще дойде. докато за градски транспорт не мога да кажа същото винаги закъсняват.
Aнонимен
на 30.10.2013 г.
0
 
 
Е готино, ще си натресем още един монополист в града ни ! :D Направо прекрасно ! :D ... Колко са .. нямам думи.. Ако Транстриумф се откажат от дейноста си смятайте че тея икаруси ще ни друсат още 25 години :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: