Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният предлага подземни паркинги да решат проблемите в м. "Салтанат"
Автор: Екип Varna24.bg 13:55 / 19.11.2013Коментари (6)2342
©
Областният управител на Варна се обърна към варненци чрез съобщение до медиите, във връзка с проблемите в м. "Салтанат". Ето какво казва той:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщам се за пореден път към Вас във връзка с продължаващите проблеми в местност "Салтанат" и броженията в отговор на заповедта на г-н Портних. На първо място бих искал да отправя своите най-искрени поздравления към господин кмета на град Варна. Похвално е, че един политик се опитва да спази предизборните си обещания, но искам да подчертая, че това не може да става чрез потъпкване на основни човешки права. Предпочитам да допусна, че кметът е бил подведен в условията на силен стремеж към проява на политическа воля. И все пак - недопустимо е да се противопоставят едни на други български граждани, а още по-малко допустимо е това да се причинява от официална институция посредством административен акт. Една заповед трябва да решава проблеми, а не да ги задълбочава.

Вероятно тази постъпка ще повиши политически рейтинг, но на каква цена?!

Не е решение да се въведе забранителен режим, който предварително е обречен на провал. Не може да се вменява на полицията да отдели един огромен ресурс, за да съблюдава денонощно автомобилното движени в "Салтанат". В крайна сметка, ако г-н Портних реално желае контрол върху трафика, то може да изпрати представители на общинска полиция, които са на негово подчинение. Всъщност подобен режим функционираше до неотдавна.

Конкретното поведение на общинската администрация във Варна може да се окачестви единствено като демагогия, защото през годините тъкмо тя последователно е издала десетки разрешения за строеж на сгради с паркоместа и гаражи в местност "Салтанат". За да стане това, съгласно изискванията на ЗУТ, общината нееднократно е приемала, че на тази територия има изградена съответна регулация. Нещо повече - след Акт 16, който отново се утвърждава от общината, по закон всички обекти получават право на ползване в т.ч. паркоместата и гаражите. Не може същата тази общинска администрация изведнъж да открие, че всъщност местността е парк и не би трябвало да се допускат автомобили по алеите.

В чл. 17 от конституцията на Република България е записано, че "Частната собственост е неприкосновена". Красноречив знак за важността, която върховният закон на страната ѝ отрежда, може да се открие във факта, че в хронологичен ред я дефинира преди държавната и общинската. След претърпяна национализация преди по-малко от 70 години, обществото ни е изключително сетивно относно базовите имуществени права, а тяхното гарантиране следва да бъде основен дълг на властите в една демократична държава.

Осъзнавам, че тезата, която защитавам е непопулярна, но като държавник не бих допуснал да се ръководя от желанието да бъда харесан. Обратното би било открит популизъм и погазване на закона. Аз имам куража да спазвам и прилагам закона и затова приемам винаги с лице и сърце търсещите справедливост. Вчера приех протестиращите против ограничителния режим, а на 18.09.2013г. проведохме първото заседание на Областния обществен съвет с единствен фокус върху Морската градина и на него гласност получи основно тезата на гражданите, които искат цялата територия да бъде обявена за парк.

И тези, които искат "Салтанат" да бъде парк, и тези които притежават собственост там, имат своите законови основания. Затова трябва да се върви към намиране на приемливо за всички решение. И ако общината наистина няма идеи как може да се постигне компромис, то съвсем накратко мога да посоча поне една възможност - изграждане на подземни паркинги.

Не може да ограничиш правото на достъп без да дадеш нормална алтернатива. Вероятно такова решение няма да удовлетвори напълно собствениците, но поне би било по-приемливо, отколкото настоящия абсурд, при който рискуваш да те репатрират при всеки опит да паркираш близо до своя дом. От друга страна, районът от години има нужда от обществени паркинги, които да посрещнат варненците от всички квартали, които в момента на практика са дискриминирани от гледна точка на достъпност.

В духа на гореизложеното заявявам готовността на Областна администрация Варна да разработи процедура за публично-частни партньорства в областта на строителство на подземни паркинги. Нашите специалисти вече правят анализ на потенциално подходящи терени в района, като изрично изискване ще бъде поставено във връзка с рекултивацията на териториите с оглед възстановяване зеленината върху парцелите след завършване на строителството.

В допълнение в следващите седмици ще обявим дългосрочна програма по озеленяване на държавни терени в местност "Салтанат" с оглед постигане на пълноценен парков характер. За целта ще търсим средства по оперативни програми и на база партньорства със спонсори и екологични организации.

Ще покажем на дело как се решават проблеми с отговорност и далновидност.




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
0
 
 
Браво, Г-н Великов. Най-накрая някой да погледне на този проблем в неговата специфика и цялост и наред с това да разпознае, че и двата лагера на спора са граждани на един и същи град, и заслужават да бъдат както подчинени на, така и пазени от законите, независимо дали принадлежат към малцинство или мнозинство. Като гражданин на Варна ви благодаря за съвета към Г-н Портних, да се стреми повече да действа като кмет, а не търсеща популизъм фигура. Енергията му би била къде къде по-полезна, ако се влагаше в обединителни усилия и опити за истинско решаване на назрели проблеми посредством изготвяне на алтернативи. Никой държавник не е останал в историята с написване на забранителна заповед. Михаил Колони ще се помни докато Варна съществува именно заради ИЗГРАЖДАНЕТО на историческото ядро на Морската Градина. Ще е добре и Г-н Портних нещо да изгради за да го погледнем насериозно. Дълбоко притеснен съм обаче, че този град някога ще го разпознае като държавник, щом още с първата си заповед потъпка основни демократични права.
0
 
 
Тоя малоумник с физиономия на бавно-развиващ се-областния,няма ли да бъде уволнен най-накрая?Не стига ,че нещата които е предложил не са негова идея(аз лично откакто е назначен освен заучени фрази и нечии други идеи ,предложени уж от него ,не съм чувал)!Истината е,че доста от собствениците на имоти в Морската са привърженици на БСП и благодарение на тях са се сдобили с тези имоти и той сега като човек от тази партия им защитава интересите.....ако може да окрадат още малко.....Тъжна история....да пада това правителство по-скоро за да се маха и това недоразумение,наречено "Иван Великов" от поста!
Aнонимен
на 19.11.2013 г.
0
 
 
За пореден път ми става ясно че тези от Салтанат живеят на друга планета. Как ще ми цитира тая калинка конституцията... Къде пише че имаш право да караш колата където си поискаш? Право имаш на достъп до дома си, но достъп с кракомобил, нали ви е ясно? И после този се мисли за юрист... Не го е срам.
Aнонимен
на 19.11.2013 г.
0
 
 
Чудесно предложение, и коли до частните имоти и озеленяване на парка между тях с държавни средства. Данъкоплатците са много щастливи да се любуват на частни имоти, подчертаващи разликата в имотния статус :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: