Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нов строителен подход ще съхрани плажа "Паша Дере" при строежа на "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 20.11.2013Коментари (1)2007
©
South Stream Transport публикува българския доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Докладът за ОВОС съдържа резултатите от проучванията за въздействието върху околната среда при изграждането и експлоатацията на българския участък от морския газопровод "Южен поток" и заключава, че околната среда няма да бъде значимо засегната от проекта.

Докладът за ОВОС е резултат от задълбочено изследване на екип от български и международни специалисти. От 2009 г. са проведени проучвания на околната среда и културното наследство върху повече от 16 500 км по цялото трасе на морския участък, включващи използването на специална сонарно оборудвана и роботизирана подводна техника, снабдена с камери. Освен това бяха извършени проучвания, за да се изследва тясното място, на което газопроводът излиза на сушата, включително преминаване през брега. С помощта на това изследване експертите прецениха потенциалните въздействия на газопровода върху природното, социалното и културно наследство. Те определиха и мерките за предотвратяване или минимизиране на всякакви вредни влияния, или за увеличаване на ползите, например чрез обмен на данни от проучването с академичните институти за по-нататъшно изследване.

 

Нов строителен подход ще съхрани плажа Паша Дере

При обсъжданията по-рано тази година имаше хора, които изразиха безпокойство относно въздействията, които изграждането на газопровода ще окаже върху плажа Паша Дере, особено на мястото, на което тръбопроводът излиза на сушата. Като част от ОВОС, South Stream Transport разработи алтернативен метод на строителство. Вместо полагане на тръбите в изкопи, под плажа ще се прокарат четири микро-тунела, съответно по един за всеки от четирите тръбопровода на газопровода. Микро-тунелите ще са с диаметър от 2,4 метра и ще преминават на около 20 метра под плажа. Така се избягват строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж.

Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на South Stream Transport: "Използваме модерни строителни технологии, за да запазим плажа по време на строителството. Няма да има разкопаване или строителни работи на самия плаж, а тунелите ще бъдат напълно незабележими."

 

Заинтересованите страни са поканени да вземат участие в обществените обсъждания

Заинтересованите страни са поканени да прегледат доклада за ОВОС и да представят своите коментари на South Stream Transport до края на месец декември 2013. Коментарите ще бъдат взети предвид при финализирането на доклада за ОВОС и решението на българските власти. Докладът и нетехническото резюме към него се намират на сайта на компанията (www.south-stream-offshore.com/bg/bg-eia).

Докладът е на разположение за преглед и в хартиен вид на следните места:

-Сградата на община Варна, с адрес гр. Варна, ул. "Осми приморски полк" № 43
-Сградата на район Аспарухово, с адрес гр. Варна, ул. Народни будители № 2
-Сградата на община Аврен, с адрес с. Аврен, ул. Йордан Ноев № 50
-Сградата на кметство Приселци, ул. "Централна" 27, с. Приселци, община Аврен,
-Сградата на МОСВ, с адрес гр.София, ул. "Уилям Гладстоун" № 67;
-Сградата на РИОСВ-Варна, с адрес гр. Варна, ул. Ян Палах № 4;

Предстоят и обществени обсъждания, за да могат хората да научат повече за проекта и да споделят коментарите си директно със South Stream Transport и нейните експерти по околна среда. Обществено обсъждане ще има днес, от 16.00 часа, в читалище "Просвета-1927" в с. Приселци, община Аврен, ул. "Централна" 29.

Това е вторият кръг от обществени консултации за морския участък на газопровода "Южен поток". През февруари 2013 г. бяха проведени обществени консултации за обсъждане на Доклада за обхват, който съдържа и предварителните резултати от оценката за въздействие върху околната среда. Получената по време на тези консултации обратна връзка беше взета предвид при разработването на доклада за ОВОС. Той е изготвен от независимата международна компания URS Infrastructure & Environment UK Ltd., базирана в Обединеното кралство, в сътрудничество с две български консултантски компании по околната среда - ПОВВИК ЕАД и ГеоМарин ООД.

Морският участък на газопровода "Южен поток" през Черно море е офшорната част на газопроводната система "Южен поток", която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия до Централна и Югоизточна Европа, като създава нов маршрут за снабдяване и осигурява допълнителен транзитен капацитет. Морският участък на газопровода "Южен поток" ще бъде дълъг 931 км, като започва от руския бряг на Черно море в района на Анапа, пресича турската изключителна икономическа зона в Черно море и достига българското крайбрежие близо до Варна. Българският участък на проекта ще бъде с дължина приблизително 236 км. Той започва от границата между турската и българската изключителни икономически зони в Черно море и достига до сушата в България. От там, природният газ ще бъде транспортиран през страната от Южен поток България АД, а по-нататък - от други съвместни предприятия в Югоизточна и Централна Европа. Очаква се търговските операции да започнат в края на 2015 г. Когато е в пълна експлоатация, морският газопровод "Южен поток" ще се състои от четири тръби и ще достига годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
0
 
 
КОГА ЩЕ ПОЛЗВАТЕ ИНТЕРНЕТ ???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: