Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стреляме по крадеца, ако влезе в дома ни
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 22.12.2013Коментари (90)2051
©
Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто нов Наказателен кодекс, чийто проект беше публикуван на сайта на правосъдното министерство. Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 45 г. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г. и оттогава до днес е променян над 90 пъти но само на парче.
Сред най-интересните текстове в новия кодекс са тези, които описват неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляме някой, който е нахлул в дома ни с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носим наказателна отговорност. Този текст е дълго обсъждан от редица партийни структури и граждански организации. За него се заговори и след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец пред кооперацията, в която живее. Оказа се, че поне веднъж годишно пред Темида се изправя човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома му. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки е приета през 1997 г., но по-късно е променена.

Според новия закон, ако все пак се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието, предвидено в новия нормативен акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой грабне чантата на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор. В случай че не е осъждана или се признае за виновна, наказанието є дори може да бъде условно.

В новия НК законодателите са оставили и възможността да не се съди човек, който е стрелял заради уплаха или силно смущение. Случаят с Опиц пък е разписан в друга хипотеза на закона - възможност за граждански арест и залавяне на бандит. Иконописецът беше осъден, тъй като стрелял по крадеца на стълбите пред блока си. Според новия текст обаче, ако спипаме крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го поступаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите. Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец.

Предвидена е и опцията за нападение при "крайна необходимост". В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, "което е извършено при крайна необходимост - за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси". В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи.

Сред новите текстове в закона е и отпадането на вината на ченге или служител на службите, който е бил внедрен в престъпна структура под прикритие. В този случай, ако на полицая му се наложи да извърши престъпление, за да не се усъмнят в него новите му "колеги", това деяние няма да бъде преследвано от закона.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
значии... ако застрелям всички депутати в парламента в крайна сметка ще ме унивинят ли? защощо това е крайна необходимост!
Aнонимен
на 24.12.2013 г.
0
 
 
Не вярвайте много на тази журналистическа интерпретация. Нещата със стрелбата не са съвсем така.
Aнонимен
на 23.12.2013 г.
0
 
 
Как ще се третира кражба от двора?
0
 
 
"В новия НК законодателите са оставили и възможността да не се съди човек, който е стрелял заради уплаха или силно смущение." К'во?!?!?! Айде да почнем да се трепим и от уплах само: "Ами, г-н Съдия, той ме стресна, та аз го убих. Съжалявам, лек ден." "В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, "което е извършено при крайна необходимост - за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси". В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи." И кой, по-точно, ще сравни цената на вещ със цената на нечий живот, че да решат кое е по-скъпо?! Божидар Камбуров, в Германия може - там имат повече отговорност и респект. У нас това ще е като да дадеш разрешение на неандералец да вземе тупалка и да чупи всичко. П.П. И като гледам правописа на повечето ми се плаче и от това.
Aнонимен
на 23.12.2013 г.
0
 
 
А къде е гаранцията ,че застреляният няма да е също полицай под прикритие? Това излага на риск и полицаите.
Aнонимен
на 23.12.2013 г.
0
 
 
Последното изречение дава възможност всеки/ без доказана дори виновност от съд / да бъде застрелян ," за да не се усъмнят в него / полицая под прикритие /новите му " колеги "!
Aнонимен
на 23.12.2013 г.
-1
 
 
Ктосуть на русский переведёт для публикации движения "право на оружие" в России.
0
 
 
Най после!Моят дом,моята крепост.В целият нормален свят,никой не може да влезе в дома ти без покана,дори полицията предупреждава,че влиза.
Aнонимен
на 23.12.2013 г.
+2
 
 
Колега не с 50% ще намалеят 99% Искам да видим първият куражлия той ще е най-смелия в цялата страна! ЧЕСТИТО НА КРАДЦИТЕ ДЯДО КОЛЕДА ИМ ПОДАРИ ПОДАРЪК. С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ НОВИНИТЕ ОЩЕ ОТ 2013
+2
 
 
Б.Б. Цв. Цв. И.Ф. Сър Гей Станишеф, Меди Доган, Нихатчо, Али, Царя, всички боклуци нека заповят у нас, имам с какво да ги почерпя. А за уплахата, уплашен съм вече 24г. много страх ще излея от горе им!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: