Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Социални кооперативи решават проблема с детските градини във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 27.01.2014Коментари (0)3322
©
Социални кооперативи могат да решат проблема с липсата на места в детските градини във Варна. Това е един от изводите, които представители на сдружение "Форум гражданско общество" направиха при визита в Италия, съобщи днес на пресконференция Ивелина Кръстева, координатор на проекта "Социалният Кооператив - добри практики и възможности за интеграция на маргиналните групи".

Друг проблем, който могат да решат социалните кооперативи е въпроса с ученическото и столово хранене, допълни тя.
Кръстева е ръководител на финансирания по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, BG051PO001-7.0.07 "Без граници - Компонент 1 - Фаза 2", проект "Социалният Кооператив - добри практики и възможности за интеграция на маргиналните групи"
Целта на проекта е популяризирането на социалния кооператив у нас, осигуряването на възможност на лица в неравностойно положение за равно включване, интеграция и реализация на пазара на труда и създаване на иновативен модел за виртуален Социален Кооператив, който да оказва помощ и да работи в интерес на маргиналните групи в отдалечени и малки населени места и др.

Целевата група са лица, работещи в сферата на социалните и образователни дейности - експерти и специалисти по въпросите на превенцията, интеграцията, управители на неправителствени организации, образователни институции, Бюра по труда и общински структури от администрациите в общините на територията на Република България и Италия - 50 лица.

В края на миналата година наши специалисти се запознаха на място с италианския проект. Всеки член на целевата група беше прикрепен към свой колега методик от Италия, допълни на пресконференцията днес Борислав Френчев, координатор на проекта. На терен се разясняваха и поясняваха принципите на отделните дейности които се предлагат като услуги в кооператива "Куеста Дженерационе" - партньор по проекта. Посетиха се социални кооперативи на територията на провинция Ломбардия, община Комо и град Комо в Италия. Това бяха организации включени в състава или действащи самостоятелно като социални кооперативи: конфедерацията на кооперативите АКЛИ Комо. Това е конфедерация която обединява голяма част от социалните кооперативи на територията на област Ломбардия, кооператив "Еврика", консорциумът "СОЛКО", социален кооператив "Гарабомбо" (специализиран в приготвяне на храни, екологично чиста продукция, изповядващ мисията за "екологично социално равенство), кооператив "Вариета", кооператив "Аклишеф" (специализиран в приготвянето на храна за детски градини, училища и социални заведения - неговия опит може да бъде полезен за решаването на проблема във Варна), кооператив "Ил Габиано" ( стопанисва Дневен център за деца и лица с увреждания на възраст от 16 до 65 години със специфични нужди и затруднения (основно Даун, Детска церебрална парализа, като и различни ментални увреждания), социален кооператив "Албавила" - дом за лица с психични увреждания, асоциация "Група Апартаменто", Дом за възрастни хора - Резиденция "Амика", кооператив "Вила Читерио", Асоциация по водни спортове "Комо Нуото", Фондация "Enaip Lombardia" - предприятие за обучение в сферата на ресторантьорството, туризма, дървообработването, санитарни услуги; акредитация в района Ломбардия, Асоциация "Семейства в развитие".

В Италия, обясни Френчев, кооперативите са подпомагани от държавата, общините, църквата. Дори конфискуваните от мафията имоти са предоставяни на кооперативи. В Италия кооперативите съществуват от над 120 години, допълни той.
В края на март италиански специалисти ще посетят Варна
Проектът "Социалният Кооператив - добри практики и възможности за интеграция на маргиналните групи" е на стойност 192 760 лева. Той стартира на 1 юни 2013 година и ще продължи до 31 май тази година. Водеща организация - Сдружение " Форум гражданско общество "- град Варна, а партньор - Социален Кооператив,"Questa Generazione" Комо, Италия.




Още по темата: общо новини по темата: 53
23.09.2022 »
17.09.2021 »
03.02.2021 »
12.10.2020 »
05.10.2017 »
07.09.2017 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: