Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Край на дългогодишна сага, струваща милиони на местната хазна
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 12.02.2014Коментари (6)3602
©
Община Варна е подписала договор за наем със собствениците на имота на ул. Шейново 18 - "БГ Маркет", ползван от детска градина "Теменужка". Договорът е в сила от 1 януари т. г. и е с петгодишен срок. Така сагата, започнала през 2008 г. с няколко съдебни дела, струващи на местната хазна милиони левове, вече е на финала.

Наемът, който общината е уговорила да плаща на собствениците на имота, е 9 460 евро на месец. По този начин разходите за ползване са намалени със 100 000 лв. на година, спрямо претенциите на наемодателите до момента, включително и за 2013 г. С около 200 000 лв. е редуцирана претенцията за адвокатски хонорари. Освен това оттук нататък наемодателите се задължават да извършват всички основни ремонти в сградата за своя сметка, разказа кметът на Варна Иван Портних.

Темата с "Теменужка", провокираща с години напрежение между родители, учители, реститути и община, нашумя отново преди дни, когато кметът обяви скандални резултати от дела за обезщетения, водени срещу общината от собствениците на имота.

От данните стана ясно, че изходът от първото дело е коствал на местната хазна 1 019 739 лв., платени в края на 2012 г. - началото на 2013 г. От тях 557 720 е обезщетението на собствениците и законната лихва, а остатъкът - са съдебни разноски и адвокатски хонорари по делото.

"Възражения срещу прекомерността на хонорарите по изпълнителните дела от тогавашния юридически екип на общината няма. Освен това е последвало озадачаващо бездействие - въпреки че е загубила делото, община Варна не е сключила договор за ползване под наем на имота. Затова схемата се е повторила още веднъж", разказа преди седмица кметът.

Последвало второ дело срещу общината, заведено от собствениците - отново по същия казус, но този път за ползване на базата в периода 2009 - 2012 г. Така в края на януари т. г. община Варна бе осъдена да плати общо 1 920 000 лв., от които 964 370 лв. обезщетение за имота, 313 283 лв. лихва, а остатъкът са разноски и адвокатски хонорари.

Два дни след като кметът обяви скандалните факти, областният управител и бивш шеф на правната дирекция в общината Иван Великов, който се припозна в темата, обяви до медиите, че "адвокатските хонорари са обжалвани до последна инстанция, но в крайна сметка съдът ги е постановил в този им размер".

Във вторник обаче кметът Иван Портних показа справка от частния съдия-изпълнител, в което категорично се твърди, че сумите за адвокатски хонорари по изпълнителните дела - в размер на 240 000 лв., не са обжалвани. Затова пък настоящият юридически екип вече е успял да намали с около 200 000 лв. претенцията за адвокатския хонорар по изпълнителното дело.

"На финала равносметката показва, че парите от загубените дела - общо около 3-те млн. лева, част от които общината дължи, а друга е платила, са достатъчни за една нова детска градина с шест групи, кухня, физкултурен салон и басейн, и даже ще останат. Всичко това е можело да бъде спестено на варненските данъкоплатци, ако общината е била предприела адекватни действия по сключване на договор със собствениците. Защото воля от тяхна страна очевидно има", обобщи кметът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
затваряте всички такива градина с помещения под наем ....за тия пари до сега 10 градини щяхте да построите и да са собственост на Общината.....а вие след няколко години ще сте без сграда и с празна хазна.....и какво правите тогава?????защо го правите, в чий интерес?????
0
 
 
коя е тази златна дет.градина ТЕМЕНУЖКА,за децата на кого се харчат такива пари.затворете я,и да си търсят парите от този който е подписвал договора.Стига сте харчили парите на Варна.
0
 
 
20 бона на месец кое му е нормалното ?! За 1 година сус субраните пари наистина 2 нови градини щяха да се построят поне
0
 
 
При добро желание, до сега за тези пари да са построени още три детски градини. Но желание няма. Що за наем е това?! За сграда в ужасно състояние, на която покривът е на гредоред и тече, а децата изкачват доста стръмни стълби до горните етажи.
0
 
 
Закономерен въпрос: какво ще бъдат санкциите за държавните служители, допуснали тези престъпни разходи?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: