Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ спряха военното си сътрудничество с Москва
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 04.03.2014Коментари (4)1443
Напрегната остава обстановката в Украйна. В Севастопол имаше леки сблъсъци между проруски демонстранти и украински военни. В същото време Съединените щати продължават с острия тон към Москва. Вашингтон обяви, че замразява военните си връзки с Русия.

До момента Путин не е отговорил на тези мерки. Но нареди на военните, участващи в учения на територията на Русия, да се завърнат преждевременно в базите си. Това може да се тълкува като крачка назад от военната инвазия в Крим, но все още не е ясно дали не е заблуждаваща акция. Не е ясно защо е предприета подобна стъпка, след като ученията трябваше да продължат до 7 март. По думите на говорителя на държавния глава Дмитрий Песков, военните тренировки не са били свързани със събитията в Украйна и са били успешни.

Нареждането за прибиране на военнослужещите в руските бази дойде само часове, след като изтече ултиматумът на Русия към Украйна, че може да атакува обекти в Крим, ако украинските военни не се предадат. За момента обаче не е предприета подобна операция.

Местни медии съобщават, че няма данни за сблъсъци и обстановката в Крим е относително спокойна.

Нещо повече, Кремъл отрича да е отправял ултиматум към Киев. Москва подчерта, че нейните военни на територията на автономната украинска република, чийто брой според някои вече е 16 хиляди души, са там, за да опазят живота и да гарантират сигурността на гражданите.

САЩ, от своя страна, изостриха риториката спрямо Русия. Вашингтон обяви, че замразява военните си връзки с Москва. От Пентагона посочиха, че продължават да следят внимателно ситуацията в Украйна и поддържат връзка със съюзниците и партньорите си от НАТО.

Американското военно ведомство обаче опроверга информации в медиите, че във връзка със събитията в Украйна САЩ са решили да изпратят свои военни кораби в региона.

Междувременно стана ясно, че Полша е решила да свика извънредно заседание на Съвета на НАТО, в който влизат представители на всички 28 страни - членки на алианса. Според Варшава събитията около Украйна представляват заплаха за съседните държави и това налага предприемането на спешни действия от страна на алианса.

Същевременно Щатите предприеха и икономически рестрикции спрямо Москва. Американският Сенат реши да подложи на обсъждане налагането на санкции на руските банки, да замрази активите на държавните учреждения и частните инвеститори, както и да забрани издаването на визи за руски граждани.

Дискусиите на Сената във Вашингтон ще се проведат на фона на посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев. В украинската столица се очаква да пристигне и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Дипломатите пристигат, за да обсъдят с местните власти политическата ситуация в Украйна и положението в Крим.

Вероятно Кери и Аштън ще обсъдят с временно изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов и предложението на Москва за излизане от кризата.

Русия постави две условия, за да седне на масата на преговорите с Украйна и западните сили. Първото условие е да се изпълни споразумението от 21 февруари, включващо конституционна реформа до септември и президентски избори до края на годината. Второто е създаването на коалиционно правителство в Киев.

В преговорния процес за новата власт трябвало да бъдат представени и всички политически сили на Украйна.

И докато светът очаква дипломатическо решение на кризата в Украйна, местни медии разпространиха новината, че три зенитно-ракетни полка на Въоръжените сили на Украйна са преминали на страната на правителството на автономната република Крим, тоест на страната на Русия.

В същото време щабът на военноморските сили на Украйна е бил блокиран от въоръжени проруски демонстранти, които са издигнали барикади пред главния му вход. По думите на представител на щаба обстановката е напрегната и офицерите очакват политическо решение.

В същото време руски военнослужещи в Севастопол пък отново са блокирали достъпа до летище "Балбек" в града, който е отрязан през последните три дни. Според разкази на очевидци персоналът на аеропорта не е бил допуснат до работните си места, като руските военни са заплашили да застрелят в краката онези, които се опитат да влязат в летището.




Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А това сътрудничество за щатите е много важно! Така че всичко е гола риторика.
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 04.03.2014 г.
+2
 
 
Сега ще си го премести в другия крачол .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: