Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намалява интересът към проекта за саниране на блокове във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 26.03.2014Коментари (0)2290
© Varna24.bg
До момента няма жилищна кооперация във Варна и Североизточна България, която да е сключила договор за реновиране по европейската програма "Енергийно обновяване на българските домове". Нещо повече, интересът към проекта за саниране на блокове в региона намалява все повече. Това заяви пред Дарик управителят на Областния информационен център инж. Викория Николова.

От началото на проведените информационни кампании подадените заявления към проектния мениджър за финансиране по програмата са едва 22. В дирекцията за "Обновяване на жилищните сгради" са получени 18 заявления. От тях едва 5 са одобрени, 6 са отхвърлени без да са върнати за преразглеждане, а 7 все още чакат отговор. До края на 2015 г. България трябва да усвои отпуснатите пари по европейската програма. Ако това не се случи, страната ни ще загуби финансирането по проекта.

"В началото, когато се провеждаха информационните кампании, интересът беше сериозен. Идваха домоуправители и представители на съкооператорите, разпитваха и искаха информация. Дали заради немалкото документация, липсата на съгласие на всички живеещи в блока, или поради друго, в момента много малко хора проявяват интерес към програмата за енергийно обновяване. Независимо че фондът вече поема 75% от разходите и са намалени първоначалната вноска и лихвата по кредита, който теглят семействата, които нямат финансова възможност. Според мен съвсем спокойно за две седмици може да се съберат необходимите данни на дадения блок и да се кандидатства", обясни инж. Николова.

Според нея една от причините Варна и Североизточният регион да изостават от останалите части на страната по отношение на подадените заявления, одобрените за финансиране жилищни кооперации и стартирането на същински ремонтни дейности, е закъснението при избора на проектен мениджър.

"При нас такъв имаше едва в края на миналата година. До тогава общината изпълняваше функциите на мениджър. Тя приемаше всички заявления и отговаряше на запитванията на хората. Това оказа своето влияние за бързината на обработване на документите", коментира управителят на Варненския Областен информационен център.

Процедурата за подаване на документите е разделена на две части. Първо се изпраща заявление за интерес и подкрепа, след което проектният мениджър разглежда цялата документация на блока, включително описаната жилищна площ, и я изпраща на дирекция "Обновяване на жилищните сгради". Ако кооперацията бъде одобрена, следва подизпълнителят да подготви индикативен бюджет.

Нужно е блокът да е в режим на етажна собственост, да е предназначен за постоянно обитаване и най-малко 60 на сто от разгърнатата застроена площ на сградата да се заема от жилища. Проектирането на зданието да е започнало преди 26 април 1999 г. и след провеждане на обследване, да се докаже, че блокът е конструктивно устойчив. Едва след като се установи, че жилищната кооперация отговаря на всички посочени критерии и се подадат необходимите документи, следва етапът на проектиране на същинските строително-ремонтни дейности.




Още по темата: общо новини по темата: 105
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
27.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: