Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обмислят данък върху пустеещите земи
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 01.04.2014Коментари (12)2116
© Varna24.bg
Данък върху пустеещите земи поискаха представители на аграрния бранш у нас. В момента у нас има над 1,5 млн. декара земеделски земи, към които няма никакъв интерес от техните собственици, алармираха хората, които правят бизнес в селското стопанство. За въвеждането на налог върху изоставените ниви се обяви и земеделският министър Димитър Греков по време на кръгла маса за проблемите на земеползването.

Според него "законът за комасацията на земята е безумно закъснял" и е трябвало да се направи още в края на 90-те години. Професор Греков се ангажира със създаването на работна група, която ще се заеме със списването на закон за комасацията. В нея ще се включат експерти от аграрното министерство, представители на бизнеса и аграрната наука. Първото й заседание ще бъде в края на следващия месец, стана ясно от думите му. В момента средният размер на един земеделски имот е 5,5 дка, като след възстановяването на поземлената собственост през последните 20 години парцелите постоянно се свиват. За сравнение в останалите страни членки размерът на терените е десетократно по-висок. При тази ситуация е изключително трудно да се управляват имотите, а в същото време растат разходите за административни и стопански разходи. Само в 20 селища у нас има засега заявен интерес за комасация, при положение че има над 1000 землища на територията на страната. И в малкото на брой проекти обаче се постига между 30 и 50 на сто комасация на собствеността в землищата, сочи аграрната статистика. Без окрупняване на имотите обаче е трудно да има реални инвестиции в земеделската инфраструктура, категорични са от бранша.

Таксата, която ще плащат безотговорните собственици на земеделски земи, ще ги подтикне да решат трайно дали да ползват земите си, да ги отдадат под аренда или пък да ги продадат, смятат от Асоциацията на земеделските производители в България.

Няма шанс българското земеделие да бъде високоефективно без комасация на земите, беше категоричен и Борислав Петков от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Държавата трябва да е ангажирана, защото проблемите пред българското земеделие тепърва предстоят при тази раздробеност. Има опасност и да не се усвоят парите за агроекология, обяви той. Изплащането на ренти в натура е един непазарен подход, който трябва да се отмени, защото това е предпоставка за укриване на ДДС, каза още Петков.

Предстои създаването на електронен регистър на земите, съобщи още проф. Греков. От години у нас се говори безуспешно за събиране на цялата информация за собствеността и ползването на земеделските земи в единен регистър. Идеята е в него да се включат данни за ползването на земи, за арендните договори и други взаимоотношения, като се събере информацията, налична в министерството и във всички агенции ангажирани с проблемите на земеползването.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.04.2014 г.
+4
 
 
Да броят по 3000 евро на декар колкото в Европа и да си я взимат,А за 300лв да ме хванат за дявола.
+8
 
 
Това е ИНФЛАЦИЯ НА ЗЕМИТЕ! След като комунистите окрадоха на хората спестяванията чрез инфлация на парите сега са решили да откраднат и земите им.
+11
 
 
Повръща ми се вече от това крадливо турско- комунистическо правителство! Как не се наядоха. Този закон означава само едно- ще откраднат и последните земи на хората и то ЗАКОННО! Защото цените на земите в момента са такива, че за да се уреди документално една продажба, печалбата може и да не стигне за покриване на адвокатските хонорари и нотариалните такси. Кой печели от това- нотариусите и адвокатите, държавата (от внесените такси и данъци) и тези, които придобиват земята на безценица (подозирам същите тези, които внасят закона). За хората, които ще си продадат земята- нищо, освен разходи и тичане по институции. Твърде вероятно е слуховете, че всички изкупвачи на земи работят за един чорбаджия, чиито пари идват от турция, да се окажат верни. Имам 4-5 декара. Няма да ги продам!!! Няма да ги дам без пари на тази червена паплач, да се задавят дано.
+7
 
 
Ами при мене лично,за да пустее тази земя причината е,че нямам възможност да я обработвам или да сменя статута й и да си я застроя!! Ако искат да сложат данък и ,че са те уволнили,че си безработен,данък че живееш и си БЪЛГАРИН в България,а не бежанец или някой друг!!! Да сложат данък ПЕШЕХОДЕЦ,че ходят пеша хората и износват държавна земя ... Просто нямам думи! И все пак днес е празника на политиците - честит 1-ви април неуважаеми господа след няколко дена започвате пак с лъжите,но народа се събужда и ще бъдат потърсени сметка и отговори от много от вас!! !
-1
 
 
ПОЧНА СЕ , явно хората се дърпат , НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА
+8
 
 
Греков , ти си поредното недоразумение в МЗ. Искате и малкото останала земя да я налапате. Разлика от Миро , май никаква. Стани , да седна. Проклети да сте . Вие сте еничарите на народа. БСП , дрън , дрън , стадо олигарси.
Aнонимен
на 01.04.2014 г.
+8
 
 
да се занимаваш със земеделие в България е да носиш вода в кошница
+12
 
 
Въпреки,че съм против пустеещите земи .. този акт се прави само и единствено за да бъдат принудени хората да продават земите са на съмнителните фирми,които изкупуват,с незнайно чий пари,земи из цяла България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: