Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще правят исторически парк за 50 млн. евро край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 08.04.2014Коментари (14)9428
Най-мащабния проект за съхранение на българския дух и история ще започне край Варна. Реализация на най-мащабния проект за съхранение на българския дух и история за 50 млн. евро започва акционерно дружество "Исторически парк" АД. На 130 дка между селата Ветрино и Неофит Рилски ще бъде изграден парк, събрал няколко важни исторически епохи. Амбицията на инвеститорите е да започнат строителството до две години, а през 2019 г. комплексът да бъде завършен. Паркът ще бъде най-големият от този тип в Европа.

На терена, за който вече се изготвя подробен устройствен план, ще бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането ни под турско робство през 1396 г. В парка ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години. Ще има седем къщи, три от тях - наколни. Възстановката на селището е дело на археолог, участвал в откриването на една от автентичните къщи на около 8000 години.

Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000 години, с каменна крепост с триметрови стени и двуетажни къщи. Дворец от времето на Севт III пък ще представя тракийската епоха.

Ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хероон. Създаването й ще бъде взаимствано от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността "Палеокастро" в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от сегашното Поморие.

Проектът включва още възстановка на две гробници - Свещарска и Поморийска, както и на погребения. Тракийският амфитеатър ще бъде представен от Пловдивския. Около него ще се подредят статуи на 20 тракийски царе. Около тях пък ще са 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.

Първото българско царство в Плиска и дворецът на Крум и Второто с царски дворец и крепостта Царевец също ще са в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Второто Българско царство ще се извисява статуя на Цар Асен I. Консултант за двореца е археолог Явор Василев, а статуята - висока 2,20 м ще е по възстановка на Владимир Димитров.

Общия брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови. Освен възстановките на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Проектантите са помислили и за храненето на посетителите. Ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня ще работят на територията на парка.

Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са кандидатствали за участие в проекта. Към него има интерес и от фондове и държави, които искат да вложат пари в такъв тип обекти, заради бързата възвращаемост. Очаква се след откриването паркът да посреща годишно 400 000 туристи от цял свят, а инвестицията за него да се възвърне за около 4 години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.04.2014 г.
0
 
 
Да не стане като със Софияленд. Изпраха едни пари и сега съоръженията ръждясват.
0
 
 
нали виждате как ремонтира пътищата Портних. току виж се окажем с исторически парк
0
 
 
Заможни хора/фондове ще инвестират в проекта.
0
 
 
Да се построят паркинги наземни-подземни многоетажни както е по света, стига с тия кооперации който още първата година им се напуква мазилката а вътре няма една стена на прав ъгъл. А цените на апартаментите космически. Града се развива а няма къде да се паркира, всяка празна площ се загражда и се строй я кооперация я някоя барака. Да построят няколко много етажни паркинга в центъра примерно 3 за по 500-600 коли ще олекотят трафика и живущите в района. В кварталите също няма да е зле да има минимум по 1. Един подобен паркинг на 5 етажа би излязъл на общината около 10 млн. лева. Същия този паркинг с подходяща стратегия и символични такси ще се избие за 2-3 години. И общината и гражданите ще са доволни. Поддръжката на един такъв паркинг е минимална, а са с живот при качествени материали най малко 20-30 години. Изглежда в България няма умни хора защото това е много добра инвестиция.
0
 
 
изглежда доста добре!оф стига с тези болници,кой ще работи в поредната българска болница?болниците ги закриват вие за ножи болници искате да строят
Aнонимен
на 08.04.2014 г.
0
 
 
то и модерен стадион щяха да правят и какво ли още не
0
 
 
Жалко, че има хора, които без да са запознати веднага бързат да пишат глупости. Това не е обществена поръчка, а ще се строи от частна фирма. Познавам един от хората, които се занимават с това и мисля, че правят нещо уникално. Ще строят копия на известни исторически обекти и това ще раздвижи туризма в този регион и изобщо в България. При това не пиянския туризъм, както в Слънчев Бряг, а културен туризъм. Такъв обект ще създаде работни места и ще привлече туристи. Надявам се да има повече такива инициативи. haters gonna hate.....
+1
 
 
Българина както винаги е положително настроен :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: