Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Утре откриват "Варненско лято" 2014
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 30.05.2014Коментари (0)1768
Общо 36 събития ще представи тазгодишното издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Той ще се проведе за 22-и път във Варна между 1 и 11 юни. Въведение във фестивалния дух и програма е откриването на 31 май в Галерия "Графит" на видеоинсталацията "360° ЦВЕТАНА МАНЕВА" на известния визуален артист и сценограф Венелин Шурелов. Тя представлява необичаен видео портрет на именитата актриса и артистичен директор на най-мащабния в страната международен театрален форум. Ползвайки високотехнологична снимачна техника, той се състои в 360-градусова ротация около Цветана Манева. В създадения холограмен образ авторът закодира онези качества, които свързва със силното въздействие на театралната ситуация: зрелищност, драматичност, усещане за магичност, като в центъра неизменно стои знаковата фигура на актьора. Откриването на видеоинсталацията ще е в събота от 18 ч. в присъствието на Венелин Шурелов и Цветана Манева и ще може да се види в Галерия "Графит" до 8 юни.

На 1 юни започва официалната програма на театралния фестивал с продукцията на Народния театър "Духът на поета"по пиесата на Стефан Цанев, режисьор Маргарита Младенова (19.30 ч., ДТ "Ст. Бъчваров", Основна сцена). С нея се поставя началото на дългоочакваната от публиката и от професионалната общност селекция от български спектакли. Тази година тя е съставена от изтъкнатия театрален специалист Камелия Николова и под мотото "Театър и общество: отново за хуманността" откроява 10 постановки от афиша на изминаващия театрален сезон.

Ударно и шумно начало на международната програма ще постави уличният "Парад на перкусиите" на италианската компания "ДаДаДанг". Точно в 21.15 ч. на централния градски площад ще излязат облечени като рицари перкусионисти, които ще създадат зрелищно шествие с танци, ритмични жестове и стъпки. "Парадът" на международната програма на фестивала ще продължи с гостуването на безпрецедентното двугодишно световно турне на Шекспировия театър "Глобус" от Лондон и включва общо 7 продукции от Европа, САЩ и Австралия в разнообразната палитра от театрални форми днес. Всички чужди представления са с осигурен превод на български език.

Специален гост за откриването на фестивала е неповторимият актьор Ицхак Финци. По покана на организаторите един от най-значимите театрални изследователи и теоретици - Патрис Пави, ще проведе среща с фестивалните участници, гости и зрители. Той ще сподели с тях впечатленията си от тенденции и процеси в съвременната международна театрална сцена. В България Патрис Пави е познат най-вече с неговия "Речник на театъра", но той е автор още на десетки влиятелни студии и изследвания по теория на съвременните изпълнителски изкуства. Преподавател е по театрознание в университета Париж VIII, бил е гост-лектор в редица престижни университети в Европа, Южна Корея и САЩ. Отворената среща с Патрис Пави ще се състои на 8 юни от 10.30 ч. в Пресцентъра на ФКЦ - Варна като част от паралелната фестивална програма.

Билети за всички събития от фестивала могат да се закупят на касата на ТМПЦ - Варна (тел. 052 / 669 650), както и онлайн на страницата на www.bgbileti.com.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: