Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват "Варненско лято" 2014
Автор: Екип Varna24.bg 07:35 / 31.05.2014Коментари (0)1659
Общо 36 събития ще представи тазгодишното издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Той ще се проведе за 22-и път във Варна между 1 и 11 юни. Въведение във фестивалния дух и програма е откриването на 31 май в Галерия "Графит" на видеоинсталацията "360° ЦВЕТАНА МАНЕВА" на известния визуален артист и сценограф Венелин Шурелов. Тя представлява необичаен видео портрет на именитата актриса и артистичен директор на най-мащабния в страната международен театрален форум. Ползвайки високотехнологична снимачна техника, той се състои в 360-градусова ротация около Цветана Манева. В създадения холограмен образ авторът закодира онези качества, които свързва със силното въздействие на театралната ситуация: зрелищност, драматичност, усещане за магичност, като в центъра неизменно стои знаковата фигура на актьора. Откриването на видеоинсталацията ще е в събота от 18 ч. в присъствието на Венелин Шурелов и Цветана Манева и ще може да се види в Галерия "Графит" до 8 юни.

На 1 юни започва официалната програма на театралния фестивал с продукцията на Народния театър "Духът на поета"по пиесата на Стефан Цанев, режисьор Маргарита Младенова (19.30 ч., ДТ "Ст. Бъчваров", Основна сцена). С нея се поставя началото на дългоочакваната от публиката и от професионалната общност селекция от български спектакли. Тази година тя е съставена от изтъкнатия театрален специалист Камелия Николова и под мотото "Театър и общество: отново за хуманността" откроява 10 постановки от афиша на изминаващия театрален сезон.

Ударно и шумно начало на международната програма ще постави уличният "Парад на перкусиите" на италианската компания "ДаДаДанг". Точно в 21.15 ч. на централния градски площад ще излязат облечени като рицари перкусионисти, които ще създадат зрелищно шествие с танци, ритмични жестове и стъпки. "Парадът" на международната програма на фестивала ще продължи с гостуването на безпрецедентното двугодишно световно турне на Шекспировия театър "Глобус" от Лондон и включва общо 7 продукции от Европа, САЩ и Австралия в разнообразната палитра от театрални форми днес. Всички чужди представления са с осигурен превод на български език.

Специален гост за откриването на фестивала е неповторимият актьор Ицхак Финци. По покана на организаторите един от най-значимите театрални изследователи и теоретици - Патрис Пави, ще проведе среща с фестивалните участници, гости и зрители. Той ще сподели с тях впечатленията си от тенденции и процеси в съвременната международна театрална сцена. В България Патрис Пави е познат най-вече с неговия "Речник на театъра", но той е автор още на десетки влиятелни студии и изследвания по теория на съвременните изпълнителски изкуства. Преподавател е по театрознание в университета Париж VIII, бил е гост-лектор в редица престижни университети в Европа, Южна Корея и САЩ. Отворената среща с Патрис Пави ще се състои на 8 юни от 10.30 ч. в Пресцентъра на ФКЦ - Варна като част от паралелната фестивална програма.

Билети за всички събития от фестивала могат да се закупят на касата на ТМПЦ - Варна (тел. 052 / 669 650), както и онлайн на страницата на www.bgbileti.com.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: