Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Таксиджии ще дават първа помощ преди линейката
Автор: Екип Varna24.bg 10:39 / 07.06.2014Коментари (8)2978
© Varna24.bg
Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст. Първите 80 човека започват курса от идната седмица, но има и още желаещи. Това съобщиха от червенокръстката организация.

Целта е шофьорите да бъдат обучени във всички техники за оказване на първа помощ в първите пет минути или до идването на линейката. Това е най-критичното време за пострадали при инцидент или човек, изпаднал внезапно в безпомощно състояние, обясни д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК. Те няма да преминават пълния обем на курса за парамедици и няма да имат същински дипломи, а само свидетелства, поясни тя.

Партньор на червенокръстците в обучението, което е по европейски модел, е сдружение "Клуб активна сигурност".

Първият випуск парамедици започна обучението си в Националния учебен център на Българския Червен кръст през 2011 година по германска програма и с обучители лекари от водещи болници.

Независимо че професията вече е включена в списъка за професионално обучение и в класификатора на длъжностите, няма нито един завършил към момента, който да е назначен, припомниха специалисти от Спешната помощ. Проблемът са няколко спорни момента за това какво те могат да правят и какво не. Например не е изяснен въпросът дали те ще могат да извършват дефибрилация, интубация и да прилагат медикаменти. Въпреки тези неясноти и липсата на стандарт за тази дейност вече на няколко места в страната под различни форма се обучават парамедици. Тази специалност ще бъде въведена в колежите към медицинските университети от тази есен, казаха от Министерството на здравеопазването. Целта е те да пътуват в линейките и да помагат на лекарите в немедицинските дейности, а при необходимост да оказват първа долекарска помощ на пострадалите при инциденти и аварии. Подкреплението от парамедици ще може да оказва спешна помощ като обдишване или полагане на пострадалия в подходящата поза при промишлени аварии и катастрофи. Предвижда се парамедиците да започнат работа в спешните центрове след две години и половина, когато бъдат обучени първите кадри.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ха-ха-ха не сещам какво да напиша - не че ми е празна главата,просто не мога да я осмисля тази поредна простотия на някой дето цял де се е напъвал да я измисли . ха ха ха
0
 
 
Такъв курс преминава всеки един водач на МПС. Въпроса е адекватен ли е да приложи наученото на терен или само ще се оправдаят едни пари за една идея.
+1
 
 
за такъв тип професия и задължение трябва да имаш желание да помагаш.едва ли на повечето таксиджии им се занимава с подобно нещо.дано не се вземе такова решение!!!
0
 
 
Ами фалшивите таксита и тях ли ще ги обучават да дават първа помощ?
Aнонимен
на 07.06.2014 г.
+1
 
 
Ъпсурдистан ли как му викахте... немогат да намерят пари за линейки и екипи сега бакшиша ще се прави нма линейка постоянно...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: