Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чуждестранните медии: България се бори с последствията
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 22.06.2014Коментари (0)1922
© Impact Press Group
12 души загинаха, сред които и две деца, при наводненията в България, съобщава хърватското електронно издание "Индекс" (Index). Няколко лица се водят за изчезнали. Изданието посочва, че проливните дъждове предизвилаха наводнения в Североизточна България, а най-трудни е положението във Варна. Водата напълни улици и къщи с кал и боклуци.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йончев заяви, че във Варна са били открити телата на десет души, а на двама във Добрич. 11 души загинаха при катастрофалните наводнения, които обхванаха България, предаде сръбската национална телевизия RTS. 11 от загиналите са във Варна, а трима в Добрич.

Сред загиналите във Варна има и две деца. В Добрич е обявено бедствено положение, а властите се опитват да овладеят ситуацията, която се описва като повече от катастрофална, посочва телевизията. Река Янтра се изля във Велико Търново и наводни над 300 къщи. Активирани са и много свлачища.

12 души загинаха при катастрофалните наводнения в българския град Варна, пише днес сръбският вестник "Данас" (Danas).

Сред загиналите има и две деца. Най-засегнат е черноморският пристанищен град Варна, а в Добрич, който е на 30 км от черноморския бряг, при наводненията пострадаха двама души. Има и изчезнали лица.

Във варненския квартал Аспарухово водата и калта отнесоха цяла улица, където има и най-много загинали. Някои къщи са бутнати до основи, посочва вестникът.

Баба Ванга е предсказала наводненията в региона, предаде македонското електронно издание "Локално".

Изданието цитира български медии, които са публикували разговор на украинския бизнесмен Анатолий Лубченко с Баба Ванга, непосредствено преди нейната смърт.

В разговора тя е заявила, че в късната пролет на 2014 г. светът ще бъде обхванат от наводнения и ще има реки от трупове.

Изданието посочва, че жертвите от наводненията в България досега са 11, а в понеделник е обявен Ден на траур.
След Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина наводненията обхваната и България, съобщава македонското електронно издание "Точка".

При наводненията загинаха най-малко 11 души. Изданието публикува и снимки с коментар "Това е ужасът пред който са изправени нашите съседи". Обилни дъждове и градушка валяха в много райони на България. Пострадали са градовете Варна, Добрич, Велико Търново, Шумен, както и курортните градове Албена, Кранево и Поморие, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-тежко е положението във Варна, където наводнения отнеха живота на 12 души. В района на Аспарухово са разрушени множество жилищни сгради, нанесени са щети на десетки автомобила, част от които са били повлечени от водния поток. В българските курорти Кранево и Албена са блокирани хиляди туристи. В много населени места улиците са под вода. В пострадалите райони стотици хора са останали без електричество и продоволствие.

ИТАР-ТАСС посочва, че електро- и водоснабдяването е прекъснато и на места, където са разположени детски лагери. По данни на метеоролозите, в района на Варна и Бургас само за едно денонощие е паднало количество валежи, обичайно за цял месец. По думите на вътрешния министър на страната Цветлин Йовчев, такова стихийно бедствие в региона не се е случвало никога.

В България 23 юни ще е ден на траур в памет на загиналите.
Извънредната ситуация, предизвикана от тежките наводнения в България, не се е отразила на туристическия поток в страната, съобщава руската агенция РИА Новости.

Българските власти са готови да разрешат всички проблеми, които възникнат при чуждестранните гости в резултат на последствията от наводненията, съобщава изданието "Московский комсомолец", позовавайки се на изявление на представител на посолството на България в Москва. Съгласно информацията на дипломатите, отдихът в българските курортни зони и туристически бази протича спокойно.

Туристите не са отказват от планираните си почивки на българското Черноморие и не анулират самолетните си билети. Посолството на България в Москва постоянно поддържа връзка с водещите национални туроператори, които информират за ситуацията в курортите, допълва РИА Новости.

Спасителните служби в България евакуират туристи от курортни градове. Причина за това станаха най-силните за последните няколко години наводнения. В Албена и Кранево летовниците прекарват цялото си време в хотелите.

Пътищата и мостовете са под вода, електричество няма. Спасителите извършват денонощен мониторинг на наводнените територии, съобщава руското издание "Вести", което добавя, че към момента жертвите на стихията са 13.

От руското консулство във Варна съобщават, че сред пострадалите няма руски граждани. Съобщенията в руските и чуждестранни медии за тежките наводнения заради проливните дъждове в региона на българския град Варна, в резултат на които вече загинаха 10 души, предизвиква безпокойство в туристите, които планират почивката си в Албена, съобщава специализираното руско издание TourDom.ru.

"Днес например ни позвъни туристка, която трябва утре да излети натам заедно с малкото си дете. Тя е притеснена от чутите новини, а официална информация за положението няма", разказа директорът на туристическата агенция "Надеждное" в Петрозаводск Андрей Федорович. Подобни тревожни запитвания получават и други туристически фирми. Въпреки това агенциите успокояват, че бедствието не е засегнало непосредствено курортните зони.

От "Солвекс Травъл" посочват, че наводненията в България не пречат на летуващите, летищата работят в нормален режим. От агенцията допълват, че не са получавали жалби от туристите. Няма случаи на анулирани почивки или заявки на клиенти за предсрочно завършване на почивките. От българската компания "КИТТ" също съобщиха пред кореспондент на TourDom.ru, че обстановката в курортите е нормална.

"Има някои пътища, на които е ограничено движението, в частност, властите съобщиха, че затварят пътя към летището от Албена, но проблемите се отстраняват. Времето разбира се не е много приятно, студено е, но прогнозите за следващите дни са благоприятни, трябва да се затопли", разказа събеседникът на руското издание.

Спасителните операции продължават и в момента, жителите се евакуират от зоната на бедствието, предаде руската редакция на "Евронюз", като посочва, че заради наводненията много населени места са отрязани от света, включително в райони, където са разположени оздравителни детски лагери. В петък жителите на село Килифарово, в района на Велико Търново в централната част на страната, започнаха да разчистват домовете и улиците от водата и отломките и да оценяват щетите от наводненията.

В България 23 юни е обявен за ден на траур за загиналите от стихията. В цялата страна се събира хуманитарна помощ за пострадалите и останалите без покрив. Синоптиците обещават подобряване на ситуацията след няколко дни. България се бори с тежките наводнения, предаде Euronews.

Изданието "Дъ дейли стар" (The Daily Star) също съобщава за 11 жертви. Много шофьори е трябвало да бъдат спасявани, след като внезапните наводнения са отнесли колите им далеч. Стотици местни жители са останали без ток.

"Наводненията причиниха много щети, които ще бъде трудно да се поправят ... Аз не знам откъде дойде цялата тази вода. Това е ужасяващо", каза Янко Господинов, на 65 години, който живее във Варна от 1971 г. Мостовете и пътищата в много области са повредени. Лошото време вероятно ще продължи. Много реки заплашват да излязат от коритото си. Хиляди туристи остават блокирани по българските курорти в района на Варна заради силните наводнения, предаде руският в. "Российская газета".

"Наводненията засегнаха големи градове. В туристическата зона всичко е нормално", поясни прессекретарят на руската държавна агенция по туризма Ростуризъм Ирина Щеголкова, като добави, че ако руснаци се обърнат към консулството, съответните служби са готови да им предоставят незабавна помощ. В резултат на наводненията, предизвикани от проливните дъждове, в българските курорти Албена и Кранево са блокирани хиляди туристи, включително деца. Според ръководителя на администрацията Кранево Румен Николов, в летните лагери, където в момента почиват около 5 000 деца, няма електричество и вода.

Около 1000 румънски туристи са блокирани на черноморското крайбрежие на България, от наводненията, които връхлетяха страната и взеха 11 жертви в крайбрежния град Варна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на румънското правителство. Повечето от блокираните румънци се намират в курорта "Албена". В съобщението се посочва още, че румънският министър на туризма Флорин Яну е отпътувал за България, за да организира снабдяването на туристите с всичко необходимо и връщането им в Румъния.

Проливните дъждове и наводненията, които обхванаха България през тази седмица взеха 12 жертви и нанесоха големи щети на черноморския пристанищен град Варна, предаде Ройтерс.
Нанесени са щети на агрикултурата и туристическия сектор в страната, Българските власти изясняват обема и стойността на щетите, причинени от придошлите реки в Източна и Централна България.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева пристигна във Варна и заяви пред журналисти, че българските власти трябва бързо да съставят план за справяне със ситуацията, за да бъдат избегнати негативните последствия за предстоящия туристически сезон.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: