Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Здравен медиатор: Чума може да порази "Аспарухово", заразите са във въздуха, в прахта, в тинята
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 25.06.2014Коментари (1)2978
© Impact Press Group
Чума може да порази кв. "Аспарухово" - заразите са във въздуха, в прахта, в тинята. Незабавно трябва да се действа. Това алармира един от здравните медиатори - Николай Николов, който е и председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата.

Общо 12 здравни медиатори вчера се организираха и направиха обход на четири от най-засегнатите от потопа улици в района - "Розова долина", "Горна Студена", "Гривица" и "Моряшка". Обходът къща по къща е от изключително значение, тъй като хората в махалата нямат информация почти за нищо, не вярват на никого и не знаят какво да правят, дори и да осъзнават каква е реалната им ситуация. Не са единични случаите, в които жителите на порутените къщи шляпат в заразната тиня, в която има и всякакъв тип боклуци, и фекалии, и разложени животни, само по джапанки. Краката им са целите във възпалени и подути рани. Но те не мислят за здравето си, те мислят ще успеят ли да спасят единствения си дом. Едни са гневни, други - отчаяни. Най-често обаче хората се чувстват излъгани и изоставени.

"Вие какво искате, какво ми говорите, от коя партия сте!?", сопва се млад мъж на здравните медиатори, които директно влизат в дворовете на къщите и почват да питат дали обитателите имат нужда от лекарски преглед, от лекарства, има ли деца, които имат нужда от помощ. Оказва се, че по ул. "Гривица" медиаторите, повечето от които са от ромски произход и по-лесно могат да спечелят доверието на жителите, не са единствените, минали по улицата. Имало е и други, но хората не са успели да разберат какви са и какво искат. Нещо им били говорели, нещо им обещавали, но реално нищо повече от разговори не се било случило.

"Махайте се от къщата ми! Махайте се, щом нямате време, щом бързате", разкрещява се стопанинът. Гневът му е провокиран от нетърпеливите медиатори, които трябва до вечерта да обиколят десетки къщи, да опишат проблемите и нуждите, за да осигурят необходимата помощ именно там, където наистина има нужда. Той просто не е успял веднага да разбере какво и защо го питат. Мисли, че някой иска да изкяри дивиденти на негов гръб. След малко обаче разбира, че не е прав. И пак пита: "От коя партия сте!?" Оказва се, че съпругата му е бременна. За щастие имало е кой да й напомни точно след нощното бедствие, че трябва на всяка цена да посети акушер-гинеколог и да се убеди, че всичко е наред с детето. И тя го е направила. Никой в семейството обаче не е забелязал, че и тя не е обута с галоши, че краката й са възпалени от раните. И медиаторите записват - медицински преглед, дезинфекция и превръзки. Докато медиаторите обсъждат проблемите, на които са се натъкнали, една жена в съседна къща се появява, привлечена от суматохата на ул. "Гривица". Показва се от терасата и казва: "Знаете ли колко се молих да ми дадат ботуши, ама не дават, точно на нас, които газим в тинята, не дават", проплаква жената.

Медиаторите продължават по пътя си, отбелязвайки, че дезинфектантите на този етап са на първо място. Според Николов не е редно препаратите да се държат в пункта, организиран в районната администрация. Следва доброволци да ги разнасят по домовете на хората и да им обясняват защо са толкова важни и как да ги ползват.

"Има хора, които не осъзнават заплахата от зарази, има хора, които не осъзнават, че те самите имат нужда от медицинска помощ, а някои дори не говорят български. Някой трябва да им обясни, да ги попита, да ги насочи - това е работата на здравния медиатор", обяснява Николов. Затова и въпросите на здравните доброволци са опростени максимално. Например: "Мърда ли бебето? Кога за последно го усети?"

Неутешимата баба на изчезналия 6-годишен Маринчо опита да блокира моста

Роднините на Маринчо не разбират как е възможно толкова дни да няма и следа от момченцето. Те смятат, че никой не го търси, а полицаите се отнасят снизходително с болката им. "Не трябва багери да ровят в тинята, вижте какво стана с Жана. Багерът я извади, да, но я разпори! Докато не се намери Маринчо, не бива багерите да ровят в тинята", настоява отчаяната жена.

Голямата й болка е придружена и от силен гняв срещу онези, позволили да се стигне до потопа, убил внучето й. "Къде бяха хората, къде са парите!? Как може да вярвате, че това нещо е от дъжда!? Не е от дъжда. Той е само оправдание. Ако се намери виновникът за тази трагедия, ще го убия, ще го унищожа!", крещеше насред разклона почернената Тодорка, която още не може да се сбогува с внучето си. Тя настоя в диренето на детето да се включат повече хора, а помощ да окажат полицейски кучета. С разгневената жена преговаряха и здравни медиатори, и полицаи. В крайна сметка Тодорка и майката на изгубеното дете бяха отведени от полицията в районната администрация на "Аспарухово", където с двете жени да работят психолози.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: