Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци може да останат без път до плажа, общината нехае
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 25.07.2014Коментари (8)1650
© Varna24.bg
Варненци и гостите на морската столица може да останат без достъп до градския плаж, ако не се ремонтира спешно пътят, който свързва градската инфраструктура с крайбрежната алея.

Морската ерозия в комбинация с обилните валежи от последния месец са довели до подкопаване на пътя преди големия завой на изхода от алеята. Това е единствената автомобилна връзка не само за посетителите на градския плаж, но и за обслужването на любимите заведения, разположени край морския бряг.

Основен проблем в случая се оказва липсата на брегоукрепителни съоръжения в района.

Прокопаването от морските вълни на пътя вече е съпътствано и от пропадане на настилката, алармира варненецът Петър Иванов. "Ако някоя кола пропадне там, последиците ще са фатални. Но у нас първо се случват трагедиите и чак тогава се търси решение", добавя той.

От "Черно море" проверихме кой е отговорен за поддръжката на единствения автомобилен път за плажната алея на Варна, като се свързахме с представител на концесионера на Алея Първа.

Пътят е изключителна държавна собственост, но неговата поддръжка, както и брегоукрепването са ангажимент на община Варна съгласно разпоредбите на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, уточни Андрей Василев, представител на концесионера на Алея Първа. Той поясни, че е запознат с пропадането на пътя в района.

"Алармирал съм за този проблем неведнъж. Още в началото на годината при формирането на общинския бюджет за 2014 г. поставих проблема на заседание на ресорната комисия по благоустройство и комунални дейности към местния парламент. Пуснал съм сигнали до кмета Иван Портних и до зам.-градоначалника по инфраструктурните въпроси Христо Иванов", коментира Василев. Той поясни, че ежегодно в бюджета на община Варна влизат 2 млн. лв. от концесията и наемите на плажовете в града. По закон местната администрация трябва да инвестира 50% от тази сума за благоустрояване на прилежащите територии, брегоукрепване, осигуряване на транспортна връзка и почистване на плажовете. "За жалост обаче това не се случва", коментира Андрей Василев. Той добави, че проблем има не само със състоянието на пътя за крайбрежната алея, но и с това на градските буни, Шокаровия канал и като цяло с бреговото укрепване на територията на община Варна. Според Василев най-доброто решение в случая е местната власт да задължи концесионерите да инвестират половината от парите, които дават на общините за поддръжка на ползваните от тях територии.

Веднага след приключването на туристическия сезон тази отсечка от пътя ще бъде ремонтирана, като ще се погрижим и за брегоукрепването, увери инж. Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна по инфраструктурните въпроси. "Знаем за този проблем отдавна. Участъкът е обследван от специалисти и няма опасност пътят да се срути", заяви Иванов в отговор на въпрос дали ремонтът наесен няма да се окаже закъснял. Зам.-кметът увери още, че общината разполага с готови схеми и проекти за реконструкция на засегнатия участък.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даже ще е добре да се ограничи движението
Aнонимен
на 25.07.2014 г.
0
 
 
Ами да вземат да възстановят стълбата под Делфинариума че пешеходците от кв Рупи останахме на сухо.
0
 
 
Общината нехае? Нищо ново. То вярно, че държавата поотряза бюджета тая година, но все нещо можеше да се задели... Абе абсурд.
0
 
 
Всички, които говорите, че е по-добре да няма път за автомобилите говорите глупости без да мислите. Какво става, ако някой колабира на плажа или стане пожар някъде в Морската градина или заведенията? Линейката и пожарната трябва да обикалят десет километра през Почивка... ами по-добре хич да не тръгват, понеже докато стигнат до мястото няма да има повече нужда жт тях. Просто трябва да има практически достъп и да има строг контрол и санкции за мутренцата, за да не стане като в Аспарухово след дъжд - качулка и да отчетем в последствие грешните решения на управляващите.
Aнонимен
на 25.07.2014 г.
0
 
 
По-добре да няма път за автомобилите. Мутренцата да походят малко пеша и да не замърсяват чистия въздух.
0
 
 
Споко, прочетете по предната статия "открито писмо до Портних" Път до плажа има и ще има за хората, а за МПС-тата е отделен въпрос
Aнонимен
на 25.07.2014 г.
0
 
 
След като пътя е ангажимент на Общината, не е ли време да се задейства? Сигурно чакат следващия дъжд, ама той може и да е фатален.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: